Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Tutkimus on investointi ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin

Jaa
Tutkimustoiminta on kehittyvän ja vaikuttavan terveydenhuollon edellytys. Ilman tutkimusta ei synny uutta teknologiaa, uusia hoitoja eikä innovaatioita. Yhteiskunnan panostukset ovat investointeja tulevaisuuteen ja parempaan terveyteen.

Suomalaisessa yhteiskunnassa vahva koulutuspohja on antanut hyvät edellytykset menestyä tutkimustoiminnan eri osa-alueilla. Korkeasti koulutettu väestö luottaa tieteeseen ja ymmärtää tutkimustyön arvon, mikä näkyy esimerkiksi tutkimuspotilaiden sitoutumisena.

Korkeasta koulutuksesta, tutkimustyön arvostuksesta ja suomalaisen tutkimuksen kansainvälisestä huippumaineesta huolimatta kehityssuunta on pitkään ollut huolestuttava. TKI-rahoitusta on eri muodoissaan ajettu alas, lainsäädäntö ja byrokratia tekevät tutkimustoiminnasta ennakoimatonta ja hidasta.

Jos haluamme palata tutkimustyön huipulle, tarvitsemme mittavia yhteiskunnallisia toimia sekä kykyä sitoutua sovittuihin tavoitteisiin. Tavoite on kasvattaa TKI-investoinnit 4 %:iin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä, eikä ilman yritysinvestointeja tavoitteeseen päästä.

Jotta tavoite saavutetaan, tulee
• tutkimusrahoituksen olla ennustettavaa.
• tutkimustoiminnalla olla korkeatasoinen infrastruktuuri, joka parantaa Suomen edellytyksiä saada terveysalan yritysten tutkimusinvestointeja.
• valtion investoida hyvinvointialueiden tutkimusympäristöön ja tutkimustoimintaan, sillä terveysalan tutkimus tapahtuu ennen kaikkea hyvinvointialueilla ja yliopistollisissa sairaaloissa.
• valtion tutkimusrahoitus (VTR) kääntää vahvalle nousu-uralle. Vuosituhannen vaihteesta se on vähentynyt kymmenillä miljoonilla.
• tutkimuslainsäädäntö tarkastella kokonaisuutena ja uudistaa tarvittavilta osin.
• terveystietojen toisiokäytölle luoda sujuvat lupa- ja aineistontoimitusprosessit. Ilman dataa ei ole tutkimusta.
• toisiolakia uudistaa, jotta Suomessa jatkossa tehdään kansainvälistä ja kilpailukykyistä tutkimusta.

Terveysalan tutkimustyö tulee nähdä investointina, joka tuo uusia hoitoja potilaille ja kehittää hoitokäytäntöjä. Sillä varmistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon kestävyys, vaikuttavuus ja laadukkuus. Tutkimus on investointi kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Sanna Lauslahti, toimitusjohtaja
Lääketeollisuus ry

Janne Aaltonen, toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto ry

Päivi Metsäniemi, pääsihteeri
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim ry

Juha Pekka Turunen, pääsihteeri
Suomen Syöpäyhdistys ry

Lisätietoja:

Sami Heistaro, koulutuspäällikkö, Suomen Lääkäriliitto
Puh. 040 905 2800, sami.heistaro@laakariliitto.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry
Mäkelänkatu 2
00500 HELSINKI

http://www.laakariliitto.fi

Suomen Lääkäriliitto on ammattijärjestö, johon kuuluu noin 93 % Suomessa toimivista lääkäreistä. Lääkärit yhdessä potilaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lääkäriliitto - Finlands Läkarförbund ry

Lääkäriliiton valtuuskunta: Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistämistä ei saa vaarantaa riittämättömällä rahoituksella9.12.2022 10:43:49 EET | Tiedote

Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023. Valmistelun valmiustaso on aiheuttanut merkittävästi huolta. Lääkäriliitto toivoo, että vastuun siirto ei välittömästi vaikuta palveluja käyttävien tai niitä tuottavien henkilöiden toimintaan, mutta ongelmiin on varauduttava. Muutos ei myöskään tapahdu yhdessä yössä: Prosessi käynnistyy vastuun siirtymisen myötä, ja muutosten toimeenpanon oletetaan vievän viidestä kymmeneen vuotta.

Lääkäriliitto ja Hammaslääkäriliitto: Väestön hoidon tarpeet kasvavat – useiden erikoisalojen osaajavajaus on ratkaistava2.11.2022 07:00:40 EET | Tiedote

Jotta voidaan vastata kasvavaan erikoislääkärien ja erikoishammaslääkärien tarpeeseen, on riittämätön valtion koulutusrahoitus korjattava viipymättä tasolle, joka vastaa koulutuksen todellisia kustannuksia. Samalla on hyödynnettävä kaikki laadukkaat koulutustahot ja kasvatettava sekä alueellisia että tiettyjen erikoisalojen vetovoimatekijöitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme