Tutkimus: Psykiatrisesti monioireisten lasten kokonaisoireilu väheni merkitsevästi intensiivisten ryhmähoitojaksojen ansiosta
Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuva tutkimus osoitti, että intensiiviset ryhmähoitojaksot auttavat psykiatrisesti monioireisia lapsia. Lähes puolet lapsista voitiin uloskirjata lastenpsykiatrian erikoissairaanhoidosta seurantavaiheen aikana. Tuloksilla on merkitystä lastenpsykiatrisen erikoissairaanhoidon kasvaneeseen kysyntään.

Tutkimus on ensimmäinen kliinisessä ympäristössä toteutettu tieteellinen tutkimus, jossa ryhmämuotoisen kognitiivisen käyttäytymisterapian vaikuttavuutta tutkitaan psykiatrisesti monioireisilla lapsilla.
Mukana tutkimuksessa oli 103 HUSin lastenpsykiatrian avohoidon potilasta, jotka olivat psykiatrisesti monioireisia. Yli 70 prosentilla lapsista oli useampi kuin yksi psykiatrinen diagnoosi. Iältään lapset olivat 6–12-vuotiaita. Tutkimuksessa selvitettiin kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan (CBT) pohjautuvan ryhmähoitojakson välittömiä ja pitkäkestoisia vaikutuksia.
52 lasta ohjautui suoraan HUSin lastenpsykiatrialla toteutettuun ryhmähoitojaksoon. Se koostui kahdestatoista tapaamisesta; 10 viikoittaisesta tapaamisesta ja kahdesta kertaustapaamisesta kuukauden välein. Kussakin hoitoryhmässä oli neljästä kuuteen lasta ja kaksi työntekijää. 51 lasta sai ryhmään jonottaessaan HUSin lastenpsykiatrisen erikoissairaanhoidon tavanomaista hoitoa (TAU) noin kolmen kuukauden ajan, minkä jälkeen he osallistuivat ryhmäjaksoon.
Tulokset osoittivat, että lasten kokonaisoireilu sekä niin sisäänpäin kuin ulospäin suuntautuva oireilu vähenivät tilastollisesti merkitsevästi tutkimuksen aikana.Yli 45 prosenttia lapsista voitiin uloskirjata lastenpsykiatrian erikoissairaanhoidosta seurantavaiheen aikana.
”Psykiatrisesti monioireiset lapset hyötyivät lyhytaikaisista, intensiivisistä ryhmähoitojaksoista. Tulokset herättävät toiveita siitä, että psyykkisesti monioireiset lapset voitaisiin jatkossa ohjata ennaltaehkäisevien ja hoidollisten ryhmäjaksojen piiriin jo varhaisemmassa vaiheessa”, kertoo neuropsykologi Sarianna Barron-Linnankoski HUSin lastenpsykiatriasta.
Tutkimustulosten perusteella ryhmäjaksolla saavutettiin yhtä hyvä hoitotulos kuin TAU-hoidolla, joka koostui harvajaksoisemmista, mutta yksilöllisesti räätälöidyistä ja yksilöllisesti toteutetuista erikoissairaanhoidon avohoidon palveluista.
Ryhmämuotoisen hoitojakson aikana lasten kokonaisoireilu lievittyi vanhempien arvioimana kliinisen raja-arvon ylittävästä oireilusta normaalitasolle. Tutkimuksessa havaittiin välitöntä lievittymistä vanhempien ja opettajien arvioimissa sisäänpäin suuntautuvissa käytösoireissa. Lisäksi todettiin sekä välitöntä että pitkäkestoista lievittymistä vanhempien arvioimissa ulospäin suuntautuvissa oireissa. Vastaavasti TAU-hoidon aikana lasten kokonaisoireilu ja sekä sisään- että ulospäin suuntautuvat oireet vähenivät.
”Tuloksilla on merkitystä lastenpsykiatrisen erikoissairaanhoidon kasvaneeseen kysyntään. Ryhmähoito edellyttää vähemmän henkilöstöresursseja lasta kohden. Mielenterveyspalvelujen laajentaminen ja ryhmähoitojen saatavuuden parantaminen perustasolla voisi auttaa vastaamaan lasten lisääntyneeseen psykiatrisen hoidon tarpeeseen, erityisesti lieväasteisten oireiden kohdalla. Erityistason rajalliset lastenpsykiatrian asiantuntijaresurssit voitaisiin kohdentaa tehokkaammin niitä eniten tarvitseville.”, Barron-Linnankoski sanoo.
TAU-hoidon toteuttaminen psykiatrisesti monioireisten lasten hoidossa edellyttää laajaa koulutusta, asiantuntemusta ja kokemusta. CBT-ryhmäjaksojen toteuttaminen on mahdollista myös perusterveydenhuollon tasolla. Menetelmäkoulutuksia on saatavilla terveys-, sosiaali-, kasvatusalan ammattilaisille.
Lisätiedot:
neuropsykologi Sarianna Barron-Linnankoski, HUS Lasten ja nuorten sairaudet, sarianna.barron-linnankoski@hus.fi p. 050 3875783
Tutkimusartikkeli: https://www.mdpi.com/2227-9067/9/11/1602
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Organdonation efter att blodcirkulationen avstannat och döden konstaterats har inletts i Finland8.2.2023 09:28:54 EET | Tiedote
En organtransplantation kan vara den enda botande behandlingen vid en långt framskriden sjukdom. Det råder dock ständig brist på organdonatorer.
Elinluovutus verenkierron pysähtymisen ja kuoleman toteamisen jälkeen on käynnistynyt Suomessa8.2.2023 09:24:36 EET | Tiedote
Elinsiirto voi olla ainoa parantava hoito pitkälle edenneessä sairaudessa. Elinluovuttajista on kuitenkin jatkuva pula.
Elektroencefalografi av nyfödda kan tolkas med hjälp av artificiell intelligens7.2.2023 07:59:00 EET | Tiedote
Tolkningen av elektroencefalogram, EEG, av nyfödda blir snabbare och mer exakt. Det är möjligt att med hjälp av artificiell intelligens analysera och visualisera situationen i babyns hjärna på en monitor på intensivvårdsavdelningarna.
Vastasyntyneiden aivosähkökäyrän voi tulkita tekoälyn avulla7.2.2023 07:58:00 EET | Tiedote
Vastasyntyneiden aivosähkökäyrän, EEG:n, tulkitseminen tarkentuu ja nopeutuu. Vauvan aivojen tilanne on mahdollista analysoida ja visualisoida tekoälyn avulla monitoriin teho-osastoilla.
Låt dig testas för att få en bedömning av behandlingen med coronavirusläkemedlet Paxlovid7.2.2023 07:50:11 EET | Tiedote
Coronaviruspandemin pågår fortfarande. HUS rekommenderar coronavirustestning för personer som tillhör riskgrupper så att de får information om möjligheten att använda coronavirusläkemedlet Paxlovid.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme