Työsuojelurahasto

Tutkimus tuo kättä pidempää ammatillisen toimijuuden edistämiseen

Jaa
Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittäneet työelämän tarpeisiin käytännönläheisen mittarin, jolla voidaan arvioida ammatillista toimijuutta. Lisäksi hankkeessa arvioitiin johtajille suunnatun valmennusmallin vaikuttavuutta heidän arkityöhönsä.

Työelämän tehokkuusvaatimukset haastavat organisaatiot työntekijöineen jatkuvaan uudistumiseen.

– Ammatillinen toimijuus on keskeinen tekijä organisaatioiden kehittämisessä, sillä se lisää yhteisöjen tuottavuutta ja yksilön vaikutusmahdollisuuksia, sanoo aikuiskasvatuksen professori Anneli Eteläpelto Jyväskylän yliopistosta.

Ammatillinen toimijuus tarkoittaa sitä, että työntekijä vaikuttaa aktiivisesti omaan työhönsä ja hänellä on todellisia vaikutusmahdollisuuksia työyhteisönsä toimintaan.

Toimijuutta mitattava myös määrällisesti

Suomalaiset organisaatiot ovat kaivanneet käytännön keinoja, joiden avulla toimijuutta tukevaa johtamista voidaan tehdä kustannustehokkaasti sekä osana arjen johtamistyötä.

– Työelämästä on noussut tarve ammatillisen toimijuuden kvantitatiiviseen mittaamiseen. Samoin on ollut tarvetta toimijuuden kehittämishankkeiden pitkäkestoisen vaikuttavuuden arviointiin, Eteläpelto sanoo.

Tuore kaksiosainen tutkimus vastaa työelämän tarpeeseen: tutkimuskokonaisuuden välituloksena on kehitetty ammatillisen toimijuuden mittari ja arvioitu johdon valmennusohjelman pitkäkestoista vaikuttavuutta.

Päättynyt kaksivuotinen hanke on jatkoa vuonna 2012 alkaneelle tutkimukselle; molempia hankkeita on rahoittanut Työsuojelurahasto. Tutkimuksen ovat tehneet tutkijat Anneli Eteläpelto, Päivi Hökkä, Susanna Paloniemi ja Katja Vähäsantanen.

­Helppokäyttöinen mittari kertoo nykytilanteesta

Kehitetty mittari on helppokäyttöinen arviointimenetelmä ammatillisen toimijuuden mittaamiseksi erilaissa töissä ja työyhteisöissä.

­ – Mittari tarjoaa työntekijöille, työyhteisöille, kehittäjille ja johdolle tietoa toimijuuden senhetkisestä tilasta työyhteisöissä, kertoo yliopistotutkija Katja Vähäsantanen.

Tutkimuksen tulokset osoittavat ammatillisen toimijuuden rakentuvan kolmesta ulottuvuudesta: vaikuttamisesta työssä, työkäytäntöjen kehittämisestä sekä ammatillisen identiteetin neuvottelusta.

Mittarin kehitystyö pohjaa laajaan aineistoon, jota kerättiin koulutuksen, terveydenhuollon, pelastustoimen ja informaatioteknologian aloilta.

Johto saa voimaa valmennuksilla

Toisena osana tutkimusta hankkeessa arvioitiin aiemmin kehitetyn johdonvalmennusohjelman pitkäkestoista vaikuttavuutta.

Valmennuksen tavoitteena on tarjota johtajille välineitä työyhteisön ja työntekijöiden voimaannuttamiseen, ammatilliseen uudistumiseen ja työhyvinvoinnin edistämiseen.

Työskentelytavat perustuvat yhteistoiminnallisiin ja luoviin menetelmiin.

– Tutkimuksen tulokset osoittivat, että valmennus vahvisti johtajien toimijuutta työssä. Vahvistunut toimijuus ilmeni ymmärryksen lisääntymisenä, uudenlaisina tapoina tehdä työtä sekä vuorovaikutusosaamisen vahvistumisena, Vähäsantanen kertoo.

Lisätietoja:
Anneli Eteläpelto, professori, Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteiden laitos, puh. 040 575 5490,  anneli.etelapelto@jyu.fi 
Katja Vähäsantanen, yliopistotutkija, Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteiden laitos, puh. 040 805 3651, katja.vahasantanen@jyu.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työsuojelurahasto
Työsuojelurahasto
Pohjoisesplanadi 21A
00100 Helsinki

+358(0)9 6803 3311,info@tsr.fihttp://www.tsr.fi, http://www.tiedonsilta.fi

Työsuojelurahasto rahoittaa työelämän tutkimus-, kehitys- ja tiedotustoimintaa, joka parantaa työyhteisöjen toiminnan turvallisuutta ja tuottavuutta.

Rahastoa hallinnoivat työmarkkinakeskusjärjestöt ja se saa varansa lakisääteisen tapaturmavakuutuksen maksutulosta. Rahaston toimintaa valvoo sosiaali- ja terveysministeriö. Rahasto rahoittaa Työturvallisuuskeskuksen toimintaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työsuojelurahasto

Tunteet ja tunnetaidot työpaikalla – kutsu Tutkimus tutuksi -tapaamiseen 28.11.20195.11.2019 07:25:00 EET | Kutsu

Tervetuloa Työsuojelurahaston 28.11. järjestämään Tutkimus tutuksi –tapaamiseen, jonka aiheena on tunteet ja tunnetaidot työpaikalla. Tilaisuudessa esillä olevissa hankkeissa tutkitaan ja kehitetään esimerkiksi tunnetoimijuutta, tunnetiloja ja tunneilmastoa työpaikalla. Tule kuulemaan ja keskustelemaan työelämän tunnetaidoista Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi -tapaamiseen torstaina 28.11.2019 klo 9-10.30 Musiikkitalon ravintolaan.

Työsuojelurahasto palkitsee ajankohtaisia hankkeita – Pidempiä työuria, aivoergonomiaa ja yhteistä vuorovaikutusosaamista9.5.2019 09:00:00 EEST | Tiedote

Työsuojelurahasto palkitsee 40-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tunnustusstipendillä kolme ajankohtaista hanketta. Palkitut hankkeet ovat kehittäneet suomalaista työelämää tuottamalla uutta ja merkittävää tietoa sekä hyviä käytäntöjä. Kannustaako eläkeuudistus pidempiin työuriin? Miten hoitotyön aivokuorma saadaan kuriin? Onko tiimin vuorovaikutuksen aina oltava rationaalista? Tunnustusstipendit jaetaan ja hankkeet esitellään Tutkimus tutuksi -juhlatapaamisessa 9. toukokuuta 2019.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye