Tutkimushoitajakoulutuksesta tuli valtakunnallista ja täysin verkossa toteutettavaa

Tutkimushoitajakoulutus on hoitotyön ammattilaisille suunnattu lukukauden kestävä kokonaisuus ja sen tavoitteena on syventää tietoutta kliinisestä tutkimuksesta, lääketutkimuksesta ja tutkimuksellisesta hoitotyöstä. Tutkimushoitaja työskentelee osana tutkimusryhmää, ja hänen vastuullaan on esimerkiksi yhteydenpito potilaisiin, tutkimusnäytteiden logistiikasta huolehtiminen ja yleinen koordinointi. Tutkimushoitajalta vaaditaan ymmärrystä ja perehtyneisyyttä tutkimusprotokollaan ja tutkimuksen aloittamiseen liittyvään lupien hakemiseen.
”Ensimmäistä kertaa tutkimushoitajia valmistava koulutus järjestetään yhteisvoimin kaikkien yliopistosairaaloiden ja Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten kanssa, eli tutkimushoitajiksi haluaville tarjotaan yhden luukun koulutusmahdollisuutta kautta Suomen”, sanoo HUSin tutkimusjohtaja, professori Anne Pitkäranta, joka vastaa nyt käynnistyneestä koko Suomen laajuisesta koulutuksesta.
Joustava valtakunnan laajuinen toteutus ja suorittamistapa herätti paljon kiinnostusta, ja kokonaan verkossa tehtävään koulutukseen oli yli 200 hakijaa.
”Valtakunnallinen tutkimuhoitajakoulutus lisää varmasti Suomen kilpailukykyä kouluttamalla asiaan perehtyneitä hoitajia toimimaan myös kliinisissä lääketutkimuksissa. On ollut hienoa rakentaa koulutuksen sisältöä yhteistyönä”, toteaa Boehringer Ingelheimin kliinisen tutkimusosaston johtaja Johanna Hemdahl.
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on järjestänyt kerran vuodessa tutkimushoitajakoulutusta jo vuodesta 2016. Ainoana poikkeuksena oli 2020, jolloin koronaviruspandemian vuoksi koulutusta ei järjestetty.
”Etänä verkossa annettava opetus ei vaadi poissaoloja työstä eikä matkustelua eri paikkakunnalle, tehtäviä voi tehdä omalla ajalla ja pätkissä”, Pitkäranta kuvailee.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Pitkäranta,
tutkimusjohtaja, HUS, anne.pitkaranta@hus.fi
Liisa Sillanpää,
erikoissuunnittelija, HUS, liisa.sillanpaa@hus.fi
Johanna Hemdahl,
kliinisen lääketutkimusosaston johtaja, Boehringer Ingelheim,
johanna.hemdahl@boehringer-ingelheim.com
Susanna Miettinen,
osastonhoitaja, HUS Syöpäkeskus, susanna.miettinen@hus.fi
Mia Wallin,
tutkimushoitaja, HUS Syöpäkeskus, mia.wallin@hus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme