Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tutustu kanteluiden päätöslyhennelmiin

Jaa
Millaisia kanteluita aluehallintovirasto käsittelee ja millaisia ratkaisuja niistä seuraa? Aihepiiriin voi sukeltaa kanteluiden päätöslyhennelmien avulla. Lyhennelmiin voivat tutustua kaikki, ja ne sopivat työn tueksi myös muille viranomaisille.

Aluehallintovirasto julkaisee kanteluiden päätöslyhennelmiä avi.fi-verkkosivuilla. Lyhennelmiä julkaisemalla haluamme kertoa, millaisia asioita käsittelemme ja millaisia päätöksiä teemme. Samalla edistämme toimintamme avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Lyhennelmissä kerromme tekemistämme päätöksistä selkeästi, tiiviisti ja yleiskielisesti.

Kanteluiden päätöslyhennelmiä teemme muun muassa asioista, jotka ovat uusia tai joihin liittyvää kannanottoa on tarkennettava esimerkiksi lakimuutoksen vuoksi. Lisäksi julkaisemme lyhennelmiä ajankohtaisista asioista, kuten koronakäytännöistä.

Kenen kannattaa tutustua lyhennelmiin?

Viranomaiset ja sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityiset palveluntuottajat sekä asiakkaat saavat lyhennelmistä tietoa kannanotoistamme ja päätöstemme perusteluista. Päätöslyhennelmät tarjoavat näkymän siihen, mistä asioista aluehallintovirastoon voi tehdä kantelun ja mitä kanteluista voi seurata. Esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden työntekijöiden on suositeltavaa perehtyä oman toimialansa kantelupäätöksiin.

Millaisia aiheita lyhennelmissä käsitellään?

Julkaisemme kanteluiden päätöslyhennelmiä seuraavista aiheista:

  • opetustoimi
  • pelastustoimi
  • saavutettavuusvalvonta (digitaalisten palveluiden esteettömyys)
  • sosiaalihuolto
  • terveydenhuolto
  • työllisyyden kuntakokeilut
  • ympäristöterveydenhuolto.

Opetustoimen päätöslyhennelmät voivat liittyä esimerkiksi opetuksen järjestämiseen, opettajien toimintaan ja kiusaamistilanteisiin. Pelastustoimessa aiheina ovat olleet päällystön kelpoisuus ja viranomaisasiakirjojen vaatimukset. Saavutettavuusvalvonnassa lyhennelmiä on laadittu organisaatioiden digipalvelulain velvoitteista ja saavutettavuusvaatimusten noudattamisesta.

Sosiaalihuollon lyhennelmien aiheina ovat muun muassa vammaispalvelut, lastensuojelu ja muistutusvastaukset. Terveydenhuollon lyhennelmissä puolestaan käsitellään lääkäreiden tai muiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimintaa, potilasasiakirjamerkintöjä ja terveydenhuollon toimintayksiköiden tehtäviä. Lisäksi päätöslyhennelmiä on laadittu koronakäytännöistä vanhustenhuollossa ja terveysasemilla.

Työllisyyden kuntakokeilujen kanteluissa aluehallintovirasto on valvonut kokeilualueen kunnan velvollisuutta käsitellä työttömyysturva-asiat viipymättä ja huolehtia asiakkaiden asianmukaisesta neuvonnasta. Ympäristöterveydenhuollon päätöslyhennelmät keskittyvät terveydensuojeluun ja eläinlääkäripalveluihin.

Lisätietoa

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme