Tampereen yliopisto

TV-journalistit Georgiassa ja Venäjällä kokevat patrioottista painetta

Jaa

Patriotismi, isänmaallisuus, on Venäjällä osa valtion ideologiaa ja myös Georgiassa termillä on poliittinen kaiku. Yhteiskuntatieteiden maisteri Salla Nazarenkon väitöskirja tarkastelee TV-toimittajien suhdetta patriotismiin ja tarkastelee myös patrioottista puhetapaa muutaman suuren venäläisen ja georgialaisen TV-kanavan sosiaalisen median keskusteluissa.

Patriotismi, isänmaallisuus, on kaikessa tuttuudessaan vaikeasti määriteltävä termi. Salla Nazarenkon työssä patriotismi nähdään ennen muuta toimintana ja käytäntönä, joka voi olla byrokraattista, intiimiä ja henkilökohtaista tai kulttuuris-symbolista.

Väitöskirja pohtii nationalismin ja patriotismin suhdetta ja myös patriotismia historiallisessa kontekstissa. Putinin Venäjällä patriotismista on puhuttu jopa valtion ideologiana. Georgiassa ”Patrioottinen allianssi” – niminen poliittinen puolue yhdistää puheessaan patriotismin ortodoksiseen uskoon ja perinteisiin perhearvoihin. Nazarenko selvittää väitöskirjassaan, miten suurilla TV-kanavilla työskentelevät tai työskennelleet toimittajat ymmärtävät patriotismin ja miten se käsitetään suhteessa esimerkiksi sananvapauteen ja journalismin rooliin. Tutkimus perustuu toimittajien teemahaastatteluihin ja katsaukseen TV-kanavien sosiaalisen median sivustoilla käytävistä keskusteluista patrioottisina päivinä kuten Voiton päivänä, toukokuun 9:ntenä Venäjällä sekä Georgian ja Venäjän välisen viiden päivän sodan 10-vuotispäivänä elokuussa 2018.

Nazarenko erottelee toimittajien puheessa erilaisia temaattisia kehyksiä, joihin patriotismi journalistien puheessa asettuu. Patriotismi voi olla henkilökohtaista, sotilaallista tai se voi asettua jopa Venäjän ja lännen välisen informaatiosodan kontekstiin. Georgiassa patriotismilla on myös konservatiivinen kaiku: siitä puhutaan osana Georgian mennyttä suuruutta ja Georgian erityisroolia historiassa.

Väitöksen teoreettinen viitekehys on Benedict Andersonin nationalismiteoria sekä Charles Taylorin ajatukset modernisaatiosta, jonka mukaan medialla on suuri rooli siinä, miten käsitämme olemisemme yhteiskunnassa ja maailmassa. Lisäksi väitöksessä pohditaan psykoanalyytikko Vamik Volkania seuraten suurryhmäidentiteettejä sekä kansallisia tarinoita menneistä traumoista ja kunnian hetkistä: myös ne vaikuttavat journalistien ymmärrykseen roolistaan tietyssä kansallisessa kontekstissa.

Venäjän televisiota on tutkittu Suomessa väitöskirjatasolla vähän ja Georgiaa käsitteleviä väitöskirjoja ei tiettävästi ole. Englanninkielinen tutkimus nojautuu alun perin Nazarenkon pitkään kokemukseen journalistien kouluttajana, toimittajana ja kriisinhallinnan asiantuntijana entisen Neuvostoliiton alueella. Kirja on tarkoitettu paitsi opinnäytetyöksi myös tietokirjaksi tarjoten mm. katsauksen Neuvostoliiton ja Venäjän televisiotoiminnan historiaan.

Journalisti ja tietokirjailija Salla Nazarenko aloittaa väitöksensä jälkeen 30.8. työn Journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntijana. Hän on kotoisin Joensuusta.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Salla Nazarenkon journalistiikan alaan kuuluva väitöskirja Patriots on Air – A Study of Russian and Georgian TV Journalism tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston viestinnän ja informaatioteknologian tiedekunnassa perjantaina 27.8. klo 12 Linna-rakennuksen auditoriossa K107, Kalevantie 5. Vastaväittäjänä toimii professori Neil MacFarlane Oxfordin yliopistosta. Kustoksena toimii dosentti Katja Lehtisaari Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Salla Nazarenko
salla.nazarenko@gmail.com

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Uudet mallit ja uusi mittausmenetelmä helpottavat uusiutuvien energianlähteiden liittämistä sähköverkkoon15.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon jatkuvasti lisää tehoelektroniikkaa hyödyntäen. Laitteiden määrän kasvaessa vuorovaikutukset laitteiden välillä voivat kuitenkin johtaa epästabiiliuteen. Mallintamalla epälineaarisuuksia ja nopealla laajakaistamittauksella mahdollisia riskejä voidaan havaita ennakkoon, selviää Matias Bergin väitöskirjassa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää, kun uusiutuvia energialähteitä liitetään sähköverkkoon.

NYT!-tutkimus: Yhä nuoremmat lapset haluavat osallistua ekokriisin ratkaisemiseen14.9.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Tampereen yliopistossa vuonna 2020 käynnistyneen alaikäisten ympäristökansalaisuutta selvittävän NYT!-hankkeen kenttätyö on aktiivisimmillaan: kuluvan syksyn aikana leirikoulupiloteissa tutkijat viettävät nuorten kanssa aikaa luonnossa seikkailullisten aktiviteettien parissa ja keskusteluttavat heitä siitä, millaisia esteitä ja mahdollisuuksia heillä on toimia ekokriisin ratkaisemiseksi.

Päihteiden käytön koetut hyödyt ja päihdepolitiikan koetut haitat tulisi ottaa julkiseen keskusteluun9.9.2021 11:47:28 EEST | Tiedote

Varsinkin opiskelijoiden parissa käytetyt ”älylääkkeet” ja muut kognitiota mahdollisesti tehostavat psykoaktiiviset aineet ovat viime vuosina herättäneet laajaa kansainvälistä keskustelua. VTM, lääketieteellisen antropologian maisteri Aleksi Hupli tarkastelee kyseistä ilmiötä sosiologian väitöskirjassaan. Väitöskirjan tulokset herättävät useita bioeettisiä ja päihdepoliittisia kysymyksiä laittomiksi luokiteltujen huumeiden ja laillisiksi määriteltyjen lääkkeiden välisestä hämärtyneestä rajapinnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme