Helsingfors universitet

Tvärminne zoologiska station börjar utbilda forskningsdykare

Dela

Dykakademin erbjuder utbildning både för studerande och forskare inom marin forskning, och för privatpersoner som vill utveckla sina dykfärdigheter för att bedriva medborgarforskning. Den första utbildningen startar i april 2022.

Arkeologisk forskningdykning vid vraket Garpen. Foto: Riikka Tevali, museiverket.
Arkeologisk forskningdykning vid vraket Garpen. Foto: Riikka Tevali, museiverket.

Den nya utbildningen heter Dykakademin, Finnish Scientific Diving Academy (FSDA) och ordnas vid Tvärminne zoologiska station i Hangö. Med forskningsdykning avses dykning som utförs av specialutbildade team och där mätningar, observationer och även experimentella studier görs under havsytan.

– Finland har historisk sett haft en stark position inom forskningsdykning och teknisk utveckling, både inom havsforskning och marinarkeologi. Men under de senaste nästan tio åren har det saknats en strukturerad dykutbildning på grund av bristande finansiering, säger forskningskoordinator Joanna Norkko vid Tvärminne zoologiska station

Dykakademin erbjuder utbildning för forskare som är i behov av specialiserad utbildning samt baskurser för studerande som siktar på en karriär inom marin forskning. Det kommer även att finnas kurser för privatpersoner som är intresserade av medborgarforskning och som önskar utveckla sin dykning på det området.

– Vi förväntar oss att den nya utbildningen blir en föregångare som genom sitt utbud av utbildningar och expertis lockar både inhemska och utländska deltagare, säger Joanna Norkko.

Möjlighet att avlägga det europeiska forskningsdykarcertifikatet

Utbildningen ordnas under ledning av australiern Edd Stockdale som är forskningsdykare med en mångsidig erfarenhet av att organisera och leda vetenskapliga dykexpeditioner. Han har en bakgrund både inom teknisk dykning och marinbiologi. Hans globala nätverk inom dykbranschen ses som en märkbar tillgång för utbildningsprogrammen inom dykakademin.  

– Vårt primära mål är att utbilda en ny generation av havsforskare som har certifiering för forskningsdykning. En av de viktigaste kurserna i vårt utbud är det europeiska forskningsdykarcertifikatet Advanced European Scientific Diver, säger utbildningens verksamhetskoordinator Edd Stockdale. 

På sikt kommer även mera specialiserade utbildningar att erbjudas, till exempel dykning i samband med polarforskning och användning av undervattensskotrar.

Finnish Scientific Diving Academy (FSDA) finansieras av Antero och Merja Parmas stiftelse samt Weisell-stiftelsen under tre års tid. Akademin är en del av Helsingfors universitet och är baserad vid Tvärminne zoologiska station.

Den första utbildningen inleds i april 2022.

För mera information om utbildningen och ansökningar vänligen besök utbildningens webbsida eller kontakta:

Verksamhetskoordinator Edd Stockdale

edward.stockdale@helsinki.fi,  +358504108078

Forskningskoordinator Joanna Norkko

joanna.norkko@helsinki.fi, +358400419021

Kontakter

Bilder

Arkeologisk forskningdykning vid vraket Garpen. Foto: Riikka Tevali, museiverket.
Arkeologisk forskningdykning vid vraket Garpen. Foto: Riikka Tevali, museiverket.
Ladda ned bild
Utbildningens verksamhetskoordinator Edd Stockdale. Foto: Edd Stockdale.
Utbildningens verksamhetskoordinator Edd Stockdale. Foto: Edd Stockdale.
Ladda ned bild

Om

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel), +358 2941 22622 (presstjänst)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet, en internationell akademisk gemenskap med 40 000 studerande och forskare. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet i regel bland de 100 bästa universiteten. Universitetet grundades 1640.

Följ Helsingfors universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingfors universitet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum