Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Työ- ja osaamisperusteisen maahanmuuton lisääminen edellyttää työmarkkinarikollisuuden kitkemistä ja maahan muuttavien aseman parantamista

Jaa
Suomi tarvitsee työ- ja osaamisperusteista maahanmuuttoa, mutta sen merkittävä lisääminen edellyttää määrätietoista puuttumista työntekijöiden hyväksikäyttöön, kuten alipalkkaukseen ja niin sanottuun kevytyrittäjyyteen.

Työn perusteella maahan muuttavien työntekijöiden hyväksikäytön estämiseksi ja reilun työelämän varmistamiseksi tarvitaan konkreettisia ja kohdennettuja toimija, joiden toteuttamisessa ei pidä aikailla.

– Pelkkä valvonnan lisääminen ei riitä vaan tarvitsemme lisäksi sanktioita, muun muassa alipalkkauksen kriminalisointia, sanoo SAK:n maahanmuutto- ja työllisyyspolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä.

Niin sanottu kevytyrittäjyys on noussut otsikoihin viime aikoina, kun on paljastunut sen varjolla harjoitettua ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä. Kyse ei ole aidosta yrittäjyydestä vaan valeyrittäjyydestä, jossa työsuhteen tunnusmerkit täyttävä työsuhde naamioidaan toimeksiantosuhteeksi.

Haavoittuvassa asemassa olevia kielitaidottomia työntekijöitä on johdettu harhaan ja siirretty niin sanotuiksi kevytyrittäjiksi avaamalla heille tili laskutuspalveluun joko heidän tietämättään tai työnantajan pakottamana. Rakennusliiton arvion mukaan rakennusalalla on tällä hetkellä noin 10 000 päätoimista yrittäjän statuksella työskentelevää työntekijää – suuri osa heistä on ulkomaalaisia.

Eve Kyntäjän mukaan epäterve ilmiö pitää pysäyttää lisäämällä valvontaa, mutta myös kiristämällä sanktioita ja täsmentämällä työnantajan sekä toimeksiantajan velvollisuuksia esimerkiksi ulkomaalaislaissa.

– Työntekijän oleskeluluvalla työskentelevien kuuluu olla työsuhteessa. Jos tehdään toimeksiantoja, silloin pitää olla yrittäjän työlupa. Jos työluvilla työskenteleville tehdään kuitenkin toimeksiantoja, pitää siitä seurata työnantajalle rangaistus ulkomaalaisrikkomuksen perusteella.

Työn perusteella muuttavien kielikoulutus ja kotoutumispalvelut lakiin

Työ- ja osaamisperusteisen maahanmuuton onnistuminen edellyttää maahan muuttavien nykyistä parempaa kiinnittymistä yhteiskuntaan. Ongelma on, että työn perusteella maahan muuttavat ulkomaalaiset eivät tällä hetkellä kuulu kotoutumispalveluiden piiriin.

– Myös heille pitää tarjota laadukasta kielikoulutusta ja tietoa Suomen työelämän pelisäännöistä. Näin ehkäistään hyväksikäyttöä ja samalla edistetään kotoutumista, Eve Kyntäjä sanoo.

SAK ehdottaa, että töihin tulevien ulkomaalaisten kieli- ja kotoutumiskoulutuksesta sekä työnantajien velvollisuudesta edistää työntekijöidensä osallistumista kieli- ja kotoutumiskoulutukseen tehdään lakisääteistä.

– Työntekijällä pitää olla mahdollisuus käyttää työaikaa esimerkiksi kieliopintoihin.

Tutkintojen tunnustamista sujuvoitettava

Maahan muuttaneiden työllistymistä edistäisi nykyistä sujuvampi tutkintojen tunnustaminen. EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien ammattilaisten tutkinnot eivät suoraan kelpaa Suomessa, vaan niiden tunnustaminen edellyttää lisäopintoja ja kielitaitoa.

– Tutkintojen tunnustamiseen tarvitaan tehokas mekanismi ja pysyvää rahoitusta. Suurin osa työvoimapula-ammateista, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa, on laillistettuja tai nimikesuojattuja, Eve Kyntäjä huomauttaa.

– Muuntokoulutuksen tavoitteena tulee olla Suomeen rekrytoitavien ja täällä jo asuvien maahan muuttaneiden nopea koulutusta vastaava työllistyminen. Nykyään prosessi on aivan liian hidas ja työntekijälle raskas.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki

020 774 000https://www.sak.fi

Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye