Työeläkealan it-kulut nousivat 249 miljoonaan – tulorekisteri näkyy edelleen kustannuksissa

Tiedot käyvät ilmi Työeläkevakuuttajat Telan kokoamasta selvityksestä, joka tehtiin nyt kahdeksatta kertaa. Koko työeläkealan yhteinen tiedonkeruu mahdollistaa kattavan ja järjestelmällisen seurannan alan it-kuluista ja niiden kehittymisestä.
– Merkittävä tekijä kustannusten nousun takana ovat tulorekisteriin liittyneet työt, kertoo Työeläkevakuuttajat Telan kehityspäällikkö Mikael Kulikoff.
Tulorekisteri otettiin käyttöön vuonna 2019. Tulorekisteriin ilmoitetaan kaikki ansiotiedot, ja niiden perusteella määritetään työeläkevakuutusmaksut ja jokaisen tuleva työeläke.
Vuoden 2019 alusta lähtien työeläkevakuuttajat saivat kaikki uudet ansiotiedot tulorekisteristä. Samaan aikaan kuitenkin ilmoitettiin ja käsiteltiin vielä myös edellisvuoden tietoja.
– Keväällä 2019 työeläkeala oli tulorekisterin käyttöönotossa eräänlaisessa siirtymävaiheessa. Edellisvuoden tiedot koottiin ja laskettiin vanhalla tavalla, mutta samaan aikaan otettiin jo vastaan alkaneen vuoden ilmoituksia tulorekisterin kautta. Käytössä jouduttiin pitämään kahta järjestelmää, Kulikoff kuvaa.
Lisäksi tulorekisteri merkitsi alalle heti voimaantultuaan jatko- ja kehitystöitä. Tulorekisteriin tehtiin muutoksia, jotka heijastuivat myös työeläkealan toimijoihin ja erityisesti alan yhteisiin tietojärjestelmiin.
Toisaalta juuri yhteisten järjestelmien käyttö säästi kustannuksissa. Työeläkeala hakee jatkuvasti kustannustehokkuutta järjestelmäyhteistyöllä ja yhteisellä palvelujen kehittämisellä.
– Vuoden 2019 aikana jatkui myös tulorekisterin toisen vaiheen valmistelu. Vuoden 2021 alusta alkaen tiedot kaikista maksettujen eläkkeiden ja muiden etuuksien euromääristä ilmoitetaan tulorekisteriin, kertoo Kulikoff.
Kuluista valtaosa perusylläpitoa
Vuonna 2019 alan it-kustannuksista suurin osa (58,8 %) aiheutui tietojärjestelmien ylläpidosta ja tuotannon hoidosta. Vajaa kolmannes (30,1%) kuluista kohdistui kehitysinvestointeihin. Lakimuutoksista aiheutuvat pakolliset muutostarpeet muodostivat reilun kymmenesosan (11,1 %).
Työeläkealan it-kuluihin vaikuttaa järjestelmissä käsiteltävä suuri tietomäärä: järjestelmissä on tiedot kaikkien Suomessa töitä tekevien nykyisistä ja entisistä työsuhteista, ansaituista palkoista ja eläkkeistä. Vuoden 2019 lopussa vakuutettuja oli reilut 2,6 miljoonaa ja työeläkkeensaajia noin 1,5 miljoonaa.
Uudistettu raportointipa tehostaa kuluseurantaa
Viime vuonna it-kulujen seurannassa otettiin käyttöön uusi raportointitapa, joka alkoi takautuvasti vuodesta 2017. Muutos helpottaa esimerkiksi isojen it-hankkeiden investointien ja töiden seurantaa, sillä sen myötä kustannukset kohdistuvat tarkemmin juuri siihen vuoteen, jolloin ne ovat syntyneet. Uuden raportointitavan takia vuosien 2017-2019 luvut ovat vertailukelpoisia keskenään, mutta niitä ei voi verrata aikaisempiin vuosiin 2012-2016.
Selvitykseen on kerätty tiedot kaikilta Telan jäseniltä eli lakisääteistä työeläketurvaa hoitavilta yksityisten ja julkisten alojen työeläkevakuuttajilta sekä Eläketurvakeskukselta. Selvityksen kattavuuden arvioidaan olevan noin 99 % alan it-kustannuksista.
Selvityksen luvut pähkinänkuoressa 2019:
- Tietotekniikan kokonaiskustannukset koko työeläkealalla olivat 248,8 miljoonaa euroa vuonna 2019.
- Kokonaiskuluista noin 230,4 miljoonaa euroa (36,7 % toimintakuluista) rahoitettiin vuosittain kerättävillä työeläkemaksuilla. Loput 18,4 miljoonaa oli sijoitustoimintaan liittyviä it-kuluja, jotka rahoitetaan sijoitustoiminnan tuotoilla.
- It-kuluista kohdistui vuonna 2019 ylläpitoon ja tuotantoon 58,8 %, kehitysinvestointeihin 30,1 % ja lakimuutoksista aiheutuneisiin muutostarpeisiin 11,1 %.
- It-kulujen jakautuminen toiminnoittain vuonna 2019:
- vakuutustoiminta 31,8 % (vakuutusten hoito ja vakuutettujen tietoihin työsuhteen aikana liittyvät it-prosessit)
- korvaustoiminta 27 % (eläkkeensaajiin liittyvät it-prosessit, kuten eläkehakemusten käsittely, päätöksenteko, eläkkeiden maksaminen ja neuvonta)
- sijoitustoiminta 7,4 %
- infrastruktuuri 26,7 % (laitteet, tietoliikenne ja käyttöpalvelut)
- hallinto ja muut 7,2 %.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Kulikoffkehityspäällikkö
Puh:040 722 1270mikael.kulikoff@tela.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työeläkevakuuttajat Tela on kaikkien Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö. Telan jäseninä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työeläkevakuuttajat Tela
Kotivinouma ja tuplatuska uhkaavat eläkerahastoja ympäri maailman19.6.2025 10:29:23 EEST | Uutinen
Myös muualla kuin Suomessa eläkerahastojen toivotaan sijoittavan niiden kotimaiden yrityksiin talouskasvun vauhdittamiseksi. Tutkija Keith Ambachtsheerin raportti nostaa esiin eläkerahastojen kotimaan sijoituksiin liittyviä haasteita. Näitä ovat muun muassa tähän ”kotivinoumaan” liittyvät taloudelliset haasteet laskusuhdanteen aikana sekä poliittisesti ohjatun sijoittamisen riskit.
Työeläkevaroissa pieni notkahdus alkuvuodesta – markkinoita leimasi epävarmuus23.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Työeläkkeiden rahoituksessa käytettävien sijoitusvarojen hajauttaminen maantieteellisesti ja omaisuuslajeittain korostui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kun Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden vahva vire hyytyi. Työeläkevarojen määrä aleni alkuvuoden aikana noin miljardilla eurolla ja varojen määrä oli maaliskuun lopussa yhteensä 270 miljardia euroa.
Carl Pettersson Telan hallituksen puheenjohtajaksi14.5.2025 11:30:12 EEST | Tiedote
Työeläkevakuuttajat Telan hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin tänään toimitusjohtaja Carl Pettersson Keskinäisestä Työeläkevakuutusyhtiö Elosta. Valinnan teki yhdistyksen vuosikokous.
Nimitys Telassa: Antti Tanskanen johtajaksi8.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Filosofian tohtori, SHV Antti Tanskanen (53) on nimitetty Työeläkevakuuttajat Telan johtajaksi. Nimitys vahvistaa Telan työeläkejärjestelmän kehittämiseen ja toimeenpanoon liittyvää osaamista. Tanskanen aloittaa tehtävässään 1.9.2025.
Todellisten tulojen huomioiminen yrittäjien eläkemaksussa saa työeläkealalta vahvaa tukea24.4.2025 14:11:42 EEST | Tiedote
Yrittäjien eläkemaksun perusteena olevan YEL-työtulon muuttaminen teoreettisesta työtulosta kohti ansiopohjaisuutta on saanut työeläkealalla kannatusta jo pitkään. Siksi maan hallituksen linjaus yrittäjien eläkejärjestelmään tehtävistä muutoksista kuulostaa lupaavalta, toteaa Työeläkevakuuttajat Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme