VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Työllisyyspolitiikan toimista tulisi laatia kokonaiskuva

Jaa

Työllisyyteen vaikuttavia toimia valmistellaan useissa ministeriöissä, mutta niistä ei muodostu kokonaiskuvaa, havaitsi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV). Työllisyystoimista ja niiden vaikutuksista julkiseen talouteen sekä henkilöiden tuloihin tulisikin laatia kattava kuva. Kokonaiskuva eri työllisyystoimista edistäisi sitä, että suunnitellut toimet ovat entistä tarkoituksenmukaisempia ja vaikuttavampia.

Kuva: iStock
Kuva: iStock

Pääministeri Juha Sipilän hallituskaudella työllisyysasteen nosto oli keskeinen keino julkisen talouden tasapainottamiseksi. VTV:n tarkastuksen kohteena olivat Sipilän hallituksen työllisyyspolitiikan toimien valmistelu julkisen talouden kestävyyden näkökulmasta ja työllisyyteen liittyvien finanssipolitiikan toimien valmistelu.

Työllisyydellä on sekä suoria että välillisiä vaikutuksia julkiseen talouteen. Se vaikuttaa erityisesti sekä verotuloihin että sosiaaliturvamenoihin. Edellisen hallituskauden työllisyystoimet kohdistuivat pitkälti taloudellisiin kannustimiin: työttömyysturvaa leikattiin ja verotusta kevennettiin. Osa toimista, kuten työttömyyspäivärahakauden lyhennys, toi suoria säästöjä julkiselle taloudelle. Osa toimista puolestaan lisäsi julkisen talouden kuluja. Näistä esimerkkinä on kilpailukykysopimukseen liittynyt sairaanhoitovakuutuksen valtion rahoitusosuuden nousu 44,9 prosentista 67 prosenttiin.

”Työllisyystoimien vaikutukset julkiseen talouteen ovat pitkälti välillisiä, ja ne ilmenevät usein viiveellä. Tämän vuoksi olisi hyvä arvioida, millaisia tavoitteita julkisen talouden tasapainottamisesta työllisyyspolitiikkaan voidaan liittää”, sanoo ylitarkastaja Pälvi Polojärvi.

Työllisyysaste pelkästään ei kerro julkisen talouden rahoitusasemasta

Työllisyysaste ei yksinään kerro julkisen talouden rahoitusasemasta: työllisyyden laadulla on merkitystä, kun arvioidaan sen vaikutuksia julkiseen talouteen.

”Osa-aikatyö tai työ, josta ei saa riittävää toimeentuloa, ei tasapainota julkista taloutta yhtä hyvin kuin kokoaikatyö, jossa on korkea ansiotaso. Palkkataso ja palkkasumma vaikuttavat ansiotuloverojen kertymään siinä missä työllisten lukumääräkin”, Polojärvi huomauttaa.

Pääministerin Sipilän hallituskaudella tehtiin useita erilaisia työllisyyden parantamiseen tähtääviä toimia. Niiden vaikutuksia ei ole ollut mahdollista arvioida jälkikäteen luotettavasti, koska samaan aikaan tehtiin useita muutoksia, jotka koskivat kaikkia yhtäläisesti.

”Työllisyystoimien vaikuttavuudesta on tärkeää saada tietoa, jotta toimien kustannuksia voitaisiin verrata niistä saataviin hyötyihin. Siksi toimien arviointi jälkikäteen tulisi mahdollistaa.”

VTV suosittelee, että valtiovarainministeriö yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa julkaisee säännöllisesti yhteenvedon toimista, joita on tehty työllisyysastetavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteena on koota yhteen työllisyystoimet ja arviot niiden kustannuksista sekä työllisyys- ja tulovaikutuksista.

Tutustu julkaisuun: Finanssipolitiikan ja työllisyyspolitiikan yhteensovittaminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: iStock
Kuva: iStock
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Det bör tas fram en helhetsbild av de sysselsättningspolitiska åtgärderna24.6.2020 06:45:00 EESTTiedote

Sysselsättningspåverkande åtgärder bereds i flera ministerier, men det framkommer inte någon helhetsbild enligt vad Statens revisionsverk har funnit. Därför bör det tas fram en heltäckande bild av sysselsättningsåtgärderna och deras effekter på såväl de offentliga finanserna som på människors inkomster. En helhetsbild av olika sysselsättningsåtgärder skulle bidra till att de planerade åtgärderna blir mer ändamålsenliga och verkningsfulla.

ESR-ohjelman hankkeet eivät tavoita työttömiä riittävän hyvin28.5.2020 06:45:00 EESTTiedote

Euroopan sosiaalirahaston rahoittamat hankkeet eivät välttämättä tavoita heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä, havaittiin Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tarkastuksessa. Työ- ja elinkeinoministeriön tulisi varmistaa, että ESR-hankerahoitus kohdentuu rakennerahastokaudella 2021–2027 nykyistä paremmin keskeisille kohderyhmille eli työttömille ja heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille.

Krishantering är det viktigaste nu, men i fortsättningen behövs också strukturreformer20.5.2020 06:45:00 EESTTiedote

Statens revisionsverk bedömer att det behövs tillräckligt stora och träffsäkra ekonomisk-politiska åtgärder för att möta coronakrisen. De bör vara snabba men tidsbegränsade. Krisen kommer att öka den offentliga skulden rejält. Trots en låg räntenivå som underlättar situationen i fråga om de offentliga finanserna, behövs det strukturreformer för att stoppa ökningen av Finlands skuldkvot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme