ELY-keskukset

Työlupalinjaus nopeuttaa kansainvälisiä rekrytointeja (Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa)

Jaa

Alueellisen työlupalinjauksen tarkoitus on tukea työvoiman saatavuutta ELY-keskusten alueilla. Saatavuusharkintakokeilussa mukana olevien ELY-keskusten päivitetty työlupalinjaus astuu voimaan 3.6.2022 Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusalueilla. Kaikkia neljää ELY-keskusaluetta kuvaa se, että osaajapula on monin paikoin kroonistunut ja rekrytointiongelmia on laajasti eri aloilla. Neljän ELY-keskusalueen yhteinen työlupalinjaus perustuu hallituksen kehysriihen kirjaukseen saatavuusharkinnan lieventämiskokeilun käynnistämisestä. Kokeilu kestää 27.10.2021-28.02.2023. Työlupalinjausta päivitetään säännöllisesti puolivuosittain.

Päivitetystä työlupalinjauksesta poistettiin kaivos ja louhostyöntekijät sekä metsurit ja metsätyöntekijät. Työlupalinjaukseen lisättiin maansiirtokoneiden kuljettajat.

Saatavuusharkintakokeilun vaikutuksia seurataan säännöllisesti alueilla. Työntekijän oleskelulupien osaratkaisukatsauksen mukaan viiden kuukauden kokeilujaksolla on tehty jo nyt saman verran osapäätöksiä kuin koko 2019 vuoden aikana. Kyseessä on valtakunnallinen trendi, että kansainvälisiä rekrytointeja tehdään enemmän kuin aikaisempina vuosina. Kokeilualueiden työlupien määrä oli 15 % koko maan työluvista vuonna 2021.

Kokeilualueilla on eniten osaratkaisuja tehty ammattinimikkeille: hitsaaja ja kaasuleikkaajat, puutarhurit, kasvihuoneviljelijät ja -työntekijät sekä turkiseläinten ja porojen kasvattajat.

Kansainväliset rekrytoinnit ovat mainettaan helpompia

Saatavuusharkintakokeilussa mukana olevat ELY-keskukset ovat suunnitelleet ja toteuttaneet työnantajille suunnatun videon, jolla lisätään tietoisuutta työlupalinjauksesta, ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta sekä rekrytointiprosesseista EU/ETA –alueiden ulkopuolelta. Videossa avataan eri viranomaisten roolit rekrytointiprosessissa sekä huomioidaan työnantajien ja työntekijöiden vastuut osana rekrytointi, - maahantulo- ja asettautumisprosessia.

Työlupien osaratkaisujen käsittelyajat ovat laskeneet merkittävästi viime vuosina. Kun vuonna 2018 käsittelyaikojen mediaani osaratkaisuille oli 109 päivää, on käsittelyajan mediaani laskenut 27 päivään vuonna 2021. Valtakunnallinen tavoite on, että koko työlupaprosessi kestäisi maksimissaan kuukauden.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Osaavaa työvoimaa ulkomailta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Hanna Määttä
Maahanmuuttopäällikkö
+358 295 038 076

Pohjanmaan ELY-keskus
Emine Ehrström
Kotouttamispäällikkö
+358 295 028 684

Kainuun ELY-keskus
Riia Mantsinen
Maahanmuuttoasiantuntija
+358 295 039 023

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Mauno Salmela
Maahanmuuttoasiantuntija
+358 295 027 625

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Tio projekt inom vattenkompetens fick totalt 1,76 miljoner euro i stöd från programmet Tillväxt och internationalisering av vattenkompetens jord- och skogsbruksministeriet1.7.2022 14:14:42 EEST | Tiedote

Finansiering som utlysts från Finlands program för hållbar tillväxt ges till tio utvecklingsprojekt. Projekten understöder tillväxt och internationalisering av vattenkompetens genom att stärka partnerskap och helhetsutbud som har nyhetsvärde och kommersiell potential också internationellt.

Kommun- och Organisation -Helmi specialunderstöd kan ansökas i september-oktober29.6.2022 11:35:25 EEST | Tiedote

Specialunderstödet för konkreta restaurerings-, iståndsättnings- och vårdåtgärder, som för-bättrar Helmi-livsmiljöers tillstånd, är avsett för kommuner och organisationer. Ansökningsti-den pågår under perioden 15.9-31.10.2022. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) beviljar det riksomfattande understödet. Enligt miljöministeriets omdöme kommer nya ansökningstillfällen att ordnas ända fram till år 2030.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme