”Työmarkkinoille valmistuu loppuunpalaneita ihmisiä”

Tekniikan alan korkeakouluopiskelijoista 51 prosenttia koki olleensa useita kertoja tai jatkuvasti huolissaan jaksamisestaan vuoden 2021 aikana. Ainoastaan 15 prosenttia vastaajista kertoi, ettei oma jaksaminen ole huolettanut.
”Olen jo opiskelijana aivan loppu. Valmistumisen jälkeen (jos edes valmistun) minulla on edessä vuosien määräaikaisputki vailla lomia. Miten kenenkään on tarkoitus selvitä tästä täysissä järjissä ja voimissa?”
(Kandiopiskelija, TEKin opiskelijatutkimus 2021)
– Opiskelijoiden jaksamisvaikeudet ovat äärimmäisen huolestuttavia. Valitsemme huolella maan parhaita opiskelemaan ja työmarkkinoille valmistuu valmiiksi väsyneitä, loppuunpalaneita ihmisiä, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo.
Luvut ovat nousseet kolmen vuoden tarkastelujaksolla. Vuonna 2020 omasta jaksamisestaan oli huolissaan 43 prosenttia tekniikan alan opiskelijoista ja vuoden 2019 aikana 41 prosenttia. Viimeisin luku on tilanne jo ennen koronapandemiaa.
Samalla tarkastelujaksolla tekniikan alan opiskelijoiden hyvinvointi on heikentynyt. Kun vielä vuonna 2019 kokonaishyvinvointinsa arvioi hyväksi tai erittäin hyväksi 70 prosenttia, vuonna 2021 luku on enää 56 prosenttia.
– Opiskelijatutkimuksen 2021 tulokset ovat odotetusti, mutta synkästi vielä huonommat kuin vuoden 2020 tulokset eli trendi on selvä ja laskeva, TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh kommentoi.
Kandivaiheen opiskelijoilla enemmän jaksamishuolia
Jaksamisestaan olivat huolissaan enemmän kandi- kuin maisterivaiheen opiskelijat. Opintojensa alkupuolella olevista, kanditutkintoaan tekevistä 56 prosenttia koki huolta usein tai jatkuvasti. Maisterivaiheen luku on 47. Tutkimukseen vastanneista puolet tekivät kandidaatin tutkintoaan ja puolet maisterin tutkintoa.
– Kandiopiskelijat ovat aikaisempaa enemmän huolissaan jaksamisestaan, myös miehet. Maisteriopiskelijoista naiset ovat selvästi enemmän huolissaan jaksamisestaan kuin miehet, Bairoh kertoo.
Tsemppiviestit eivät riitä
– Opiskelijat kokevat, että ongelma kuitataan vain tsemppiviestein. Sanat eivät enää riitä. Haluamme olla mukana ratkaisemassa ongelmaa, TEKin jäsenyysvastaava Anniina Pokki sanoo.
TEK tarjoaa opiskelijoille maaliskuun loppuun saakka maksuttoman chatin, johon opiskelija voi tulla anonyymisti juttelemaan murheistaan koulutetun vertaispäivystäjän kanssa. Chatin tuottaa opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä Nyyti ry TEKin lahjoitusvaroilla osana mielenTEKoja-hanketta.
TEKin opiskelijatutkimus
Tekniikan akateemiset TEK tekee opiskelijatutkimuksen vuosittain opiskelijajäsenilleen. Tuoreimpaan tutkimukseen vastasi 3 260 opiskelijaa ja vastausprosentti oli 18. Anonyymi web-kysely oli auki syyskuussa 2021.
Webinaari: Väsyneeksi valmistuvat
Tuloksia TEKin opiskelijatutkimuksesta pe 4.2.2022 klo 10.00 – myös median edustajat ovat tervetulleita. Lue lisää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari Jokinen, TEKin toiminnanjohtaja, +358 40 091 4839, jari.jokinen@tek.fi
Susanna Bairoh, TEKin tutkimuspäällikkö, +358 9 2291 2563, susanna.bairoh@tek.fi
Anniina Pokki, TEKin jäsenyysvastaava, +358 40 670 1440, anniina.pokki@tek.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme