Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työnantaja irtisanoi raskaana olleen työntekijän – hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota työsyrjinnästä

Jaa

Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut Kymenlaakson käräjäoikeuden 29.6.2021 antamaa tuomiota työsyrjinnän osalta. Ravintola-alan yhtiön edustaja oli käräjäoikeudessa tuomittu 50 päiväsakkoon työsyrjintärikoksesta. Hovioikeus antoi tuomionsa 19.8.2022.

Tapauksessa työnantajan edustaja oli irtisanonut raskaana olleen työntekijän taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla. Työnantaja oli kuitenkin hieman ennen irtisanomista jatkanut samoja työtehtäviä tehneen määräaikaisen työntekijän työsopimusta. Myöhemmin yhtiön liiketoiminta oli päättynyt. Tapauksesta kerrotaan myös käräjäoikeuden tuomiota koskevassa tiedotteessa 1.7.2021.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut siitä, että työnantaja oli asettanut työntekijän epäedulliseen asemaan raskauden takia ilman painavaa, hyväksyttävää syytä. Hovioikeus myös täydensi käräjäoikeuden perusteluja hovioikeudessa esitetyn näytön perusteella. Muun muassa se seikka, että irtisanottu työntekijä olisi voinut tehdä lisäksi sellaisia yhtiön toimialan kannalta keskeisiä tehtäviä, joita määräaikainen työntekijä ei voinut tehdä, tuki sitä, että työnantajan menettely oli syrjivää.

Työsuojelun lakimies Maija Nikkasen mukaan huolimatta siitä, että työnantajalla olisi lain mukainen taloudellinen peruste irtisanomiselle, ei henkilöstön vähentäminen saa tapahtua syrjivällä perusteella.

Itä-Suomen hovioikeuden tuomio 19.8.2022, asianumero R 21/963.

Kymenlaakson käräjäoikeuden tuomio 29.6.2021, asianumero R 20/1024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Maija Nikkanen, puh. 0295 016 543, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Korjaamon esimiehelle sakkorangaistus työturvallisuuden vaarantamisesta26.9.2022 10:34:43 EEST | Tiedote

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön korjaamoesimiehen työturvallisuusrikoksesta sakkorangaistukseen. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan korjaamoesimies ei riittävällä tavalla huolehtinut työympäristön ja työtapojen turvallisuudesta eikä siitä, että putoamisvaara torjuttiin asianmukaisesti. Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että korjaamoesimies rikkoi valvontavelvollisuuttaan. Käräjäoikeus antoi tuomion 21.9.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme