Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työntekijä kanteli työolojen epäkohdista, sai varoituksen ja menetti lisätehtävän – toimitusjohtajalle sakot työsyrjinnästä

Jaa

Pohjoissuomalaisen hoivakodin toimitusjohtaja tuomittiin työsyrjinnästä sakkorangaistukseen. Toimitusjohtaja oli antanut työntekijälle varoituksen ja poistanut tämän tiimivastaavan tehtävän sen vuoksi, että työntekijä oli keskustellut työnantajan edustajan kanssa työolojen epäkohdista ja ottanut sitten yhteyttä ammattiliittoon sekä valvoviin viranomaisiin. Syyte työturvallisuusrikoksesta liittyen epäasialliseen kohteluun ja psykososiaaliseen kuormitukseen hylättiin. Työnantaja tuomittiin maksamaan korvausta ansionmenetyksestä, yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä 4000 euroa sekä kärsimyskorvausta 1200 euroa.

Tapauksessa oli kyse siitä, että työntekijä oli saanut työvuorolistan, jonka hän oli kokenut mahdottomaksi toteuttaa. Työntekijä pyrki neuvottelemaan asiasta työnantajan edustajan kanssa. Työntekijä otti tämän jälkeen yhteyttä ammattiliittoon sekä valvoviin viranomaisiin. Työpaikalle oli tehty viranomaistarkastukset, joiden jälkeen työnantaja antoi työntekijälle varoituksen epälojaalisuudesta työnantajaa kohtaan ja otti pois tämän tiimivastaavan tehtävän.

Käräjäoikeus katsoi, että työntekijän toiminnassa on ollut kyse työsyrjinnän tunnusmerkistön tarkoittamasta ammatillisesta toiminnasta. Käräjäoikeuden mukaan varoituksen antamiselle ja tiimivastaavan tehtävän poisottamiselle ei ole ollut painavaa hyväksyttävää syytä.

Työnantajan edustajaa kohtaan nostettu syyte työturvallisuusrikoksesta hylättiin. Käräjäoikeus katsoi, että työpaikan olot ja tilanteiden ajoittainen kärjistyminen epäasiallisen kohtelun puolelle eivät vielä sellaisenaan tarkoita rangaistavaksi säädettyä työturvallisuusrikosta. Käräjäoikeus katsoi asiassa jääneen näyttämättä, että työnantajan edustajan tahallisen tai huolimattoman menettelyn vuoksi työturvallisuusmääräyksiä olisi rikottu siten, että työntekijöille olisi aiheutunut tavanomaisesta työn kuormittavuudesta taikka muista työoloista poikkeavaa terveydellistä haittaa tai sellaisen vaaraa. Vaikka epäasiallista kohtelua ja työturvallisuusmääräysten vastaista tilaa on tarkastushavaintojenkin perusteella jossakin määrin tekoajalla ilmennyt, ei asiassa ylity rikoksesta tuomitsemiskynnys.

Oulun käräjäoikeuden tuomio 1.6.2022, R 20/431. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Jussi Hyrkäs puh. +358295017628, etunimi.sukunimi@avi.fi
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme