Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työntekijä käytti A-tikkaita ohjeiden vastaisesti ja putosi – syytteet työturvallisuusrikoksessa hylättiin

Jaa

Etelä-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi päätoteuttajan ja aliurakoitsijan edustajia vastaan nostetut syytteet epäillyssä työturvallisuusrikoksessa. Myös yhteisösakkovaatimukset yhtiöitä kohtaan hylättiin. Käräjäoikeus antoi asiassa tuomion 10.9.2021.

Tuomio liittyi Lappeenrannassa rakennustyömaalla sattuneeseen tapaukseen, jossa sähköasentajien kärkimiehenä toiminut työntekijä oli mennyt asentamaan lämmityskaapeleita raitisilmakammioon alakautta A-tikkaita käyttäen. Menon olisi tullut tapahtua yläkautta. Työntekijä putosi nostaessaan tavaroita putken päälle ja siirtäessään niitä lähemmäksi asennuspaikkaa.

Työpaikalla oli arvioitu haitta- ja vaaratekijöitä. Riskejä oli poistettu. Putoamisriski oli tunnistettu. Valvonnan järjestämisestä oli huolehdittu. Urakoitsijapalaverissa oli ollut puhetta raitisilmakammioon menemisestä yläkautta, mutta tämä tieto ei ollut mennyt työntekijälle. Koska työvaiheen tekemisen ajankohta ei vielä ollut käsillä, siitä ei vielä ollut kirjallista suunnitelmaa. Työntekijä itse valitsi työtehtävän tekemisen ajankohdan. Kukaan päätoteuttajan tai aliurakoitsijan edustajista ei ollut määrännyt työtä tehtäväksi kyseisenä ajankohtana. He eivät olleet tietoisia, että työntekijä oli ryhtymässä työhön. Työntekijän aikomuksena oli hoitaa työtehtävänsä ajoissa, jotta työt työmaalla etenevät.

Käräjäoikeus katsoi, että kyseessä oli ennalta arvaamaton tapahtuma, johon työnantaja ei ollut voinut vaikuttaa. Käräjäoikeuden perustelut asiassa olivat: Työntekijän pitkä työkokemus, toimiminen asentajien kärkimiehenä, työntekijän saamat ohjeet ja perehdys työmaan turvallisuudesta, työntekijän sitoutuminen noudattamaan työturvallisuuden pelisääntöjä ja olla tekemättä työtä, jota ei voida tehdä turvallisesti sekä suoritettu työturvallisuuskortti. Erityinen valvonta ei ollut tarpeen työntekijän kokemuksen vuoksi. Kyse oli nopeahkosti tehtävästä työvaiheesta. Työntekijä oli itse päättänyt mennä alakautta raitisilmakammioon käyttämällä A-tikkaita ohjeiden vastaisesti. Tilanteessa ole ollut myöskään putoamissuojausta.

Epätavallinen, ennalta-arvaamaton ja poikkeuksellinen tapahtuma

Työsuojelun lakimies Anna-Maija Heino Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työturvallisuudesta huolehtimisen lähtökohtana on huolellinen ja asianmukainen vaarojen ja riskien arviointi.

”Riskiä voidaan pitää epätavallisena, ennalta-arvaamattomana tai poikkeuksellisena, jos muun muassa huolellisesta ja asianmukaisesta vaarojen ja riskien arvioinnista huolimatta riski on jäänyt tunnistamatta. Ennalta-arvaamattomuus arvioidaan aina tapauskohtaisesti”, Heino kertoo.

Etelä-Karjan käräjäoikeuden tuomio 10.9.2021 nro 21/137337. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anna-Maija Heino, puh. 02950 16657, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Med anledning av covid-19-läget förordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland alla som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv att genomgå obligatorisk hälsokontroll21.10.2021 12:15:00 EEST | Tiedote

Bland dem som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv i Ärtholmen har under hösten 2021 diagnostiserats många coronavirussmittor som har orsakat omfattande och svårhanterliga smittkedjor. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar alla arbetstagare vid varvet och dess underleverantörer att genomgå en obligatorisk hälsokontroll som kan innebära coronavirustest. Beslutet är i kraft från och med 21 oktober 2021 till slutet av januari 2022.

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin21.10.2021 11:50:00 EEST | Tiedote

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme