Aluehallintovirasto

Työntekijä loukkaantui laskiessaan alas sähkölinjaa – sakot työnjohtajalle ja yhtiölle

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus on 22.6.2021 tuominnut sähkönjakelu- ja voimansiirtoverkkojen palveluita tarjoavan yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon ja yhtiön työnjohtajan 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Työntekijä loukkaantui laskiessaan sähköjohtoa alas kahden sähköpylvään väliltä. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli jäänyt noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa huhtikuussa 2019 tapahtunutta työtapaturmaa. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli kiivennyt sähköpylvääseen noin kahdeksan metrin korkeuteen tarkoituksenaan irrottaa sähköjohto pylvään kannatinkoukusta ja nostaa johto koukun yli. Pylväs alkoi heilua, työntekijän turvaköysi löystyi ja valahti työntekijän jalkoihin siten, että työntekijä jäi noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Käräjäoikeus totesi, että valtaosa pylvästyöskentelystä tehdään vaihtuvilla kohteilla, jotka sijaitsevat mahdollisesti hyvinkin kaukana työnjohdon työpisteestä. Lisäksi työtehtäviä joudutaan toteuttamaan ainakin jossain määrin hyvinkin nopealla aikataululla. Yhtiössä oli ohjeistettu työmaakohtainen vaarojen arviointi siten, että sen tekee kohteelle saapuva työntekijä tai työpari ennen töiden aloittamista. Ohjeistuksen mukaan arvioinnissa käytetään lomaketta, joita piti olla saatavilla asentajien käytössä olleissa autoissa. Lomakkeessa oli kiinnitetty huomiota muun muassa kohteen vaaroihin ja riskeihin sekä työohjeiden tuntemiseen ja pylväiden kuntoon.

Käräjäoikeus totesi loukkaantuneen työntekijän työparin kertomukseen viitaten, ettei kohdekohtaista vaarojen arviointia ollut toteutettu kirjallista lomaketta käyttäen. Todistajana kuullun työparin mukaan hänen työkohteissaan ei paperista arviointilomaketta ollut käytetty turmaa edeltävän kahden vuoden aikana, eikä samana aikana näitä lomakkeita ollut autoissa saatavilla.

Käräjäoikeus katsoi, että lomakkeen yleinen käyttämättä jättäminen oli nostanut työmaakohtaisten vaarojen arvioinnin puutteellisuuden riskiä niin, että vaarojen arviointi ei ole ollut työturvallisuuslain 10 §:n edellyttämällä tavalla riittävän järjestelmällistä. 

Käräjäoikeuden mukaan yhtiön työnjohtaja oli laiminlyönyt varmistumisen siitä, että työn vaarat arvioidaan asianmukaisesti ennen työn aloittamista. Käräjäoikeus tuomitsi työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Koska asentajien välittömällä esimiehellä oli hyvin harvoin tilaisuutta mennä työkohteisiin paikalle, oli yhtiö laiminlyönyt huolehtimisen järjestelyistä, joilla työntekijöiden toteuttamaa työmaakohtaista vaaran arviointia olisi valvottu. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi ja tuomitsi yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työnantaja ei voi siirtää työturvallisuusvastuita työntekijöille. Vaikka työnantaja antaisi työntekijöidensä tehtäväksi arvioida työn vaarat, on työnantajan vastuulla huolehtia, että työntekijällä on riittävä ymmärrys ja osaaminen tehdä vaarojen arviointi, ja että arviointi tulee asianmukaisesti tehdyksi.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 21/1448. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme