Aluehallintovirasto

Työntekijä loukkaantui laskiessaan alas sähkölinjaa – sakot työnjohtajalle ja yhtiölle

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus on 22.6.2021 tuominnut sähkönjakelu- ja voimansiirtoverkkojen palveluita tarjoavan yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon ja yhtiön työnjohtajan 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Työntekijä loukkaantui laskiessaan sähköjohtoa alas kahden sähköpylvään väliltä. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli jäänyt noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa huhtikuussa 2019 tapahtunutta työtapaturmaa. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli kiivennyt sähköpylvääseen noin kahdeksan metrin korkeuteen tarkoituksenaan irrottaa sähköjohto pylvään kannatinkoukusta ja nostaa johto koukun yli. Pylväs alkoi heilua, työntekijän turvaköysi löystyi ja valahti työntekijän jalkoihin siten, että työntekijä jäi noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.

Käräjäoikeus totesi, että valtaosa pylvästyöskentelystä tehdään vaihtuvilla kohteilla, jotka sijaitsevat mahdollisesti hyvinkin kaukana työnjohdon työpisteestä. Lisäksi työtehtäviä joudutaan toteuttamaan ainakin jossain määrin hyvinkin nopealla aikataululla. Yhtiössä oli ohjeistettu työmaakohtainen vaarojen arviointi siten, että sen tekee kohteelle saapuva työntekijä tai työpari ennen töiden aloittamista. Ohjeistuksen mukaan arvioinnissa käytetään lomaketta, joita piti olla saatavilla asentajien käytössä olleissa autoissa. Lomakkeessa oli kiinnitetty huomiota muun muassa kohteen vaaroihin ja riskeihin sekä työohjeiden tuntemiseen ja pylväiden kuntoon.

Käräjäoikeus totesi loukkaantuneen työntekijän työparin kertomukseen viitaten, ettei kohdekohtaista vaarojen arviointia ollut toteutettu kirjallista lomaketta käyttäen. Todistajana kuullun työparin mukaan hänen työkohteissaan ei paperista arviointilomaketta ollut käytetty turmaa edeltävän kahden vuoden aikana, eikä samana aikana näitä lomakkeita ollut autoissa saatavilla.

Käräjäoikeus katsoi, että lomakkeen yleinen käyttämättä jättäminen oli nostanut työmaakohtaisten vaarojen arvioinnin puutteellisuuden riskiä niin, että vaarojen arviointi ei ole ollut työturvallisuuslain 10 §:n edellyttämällä tavalla riittävän järjestelmällistä. 

Käräjäoikeuden mukaan yhtiön työnjohtaja oli laiminlyönyt varmistumisen siitä, että työn vaarat arvioidaan asianmukaisesti ennen työn aloittamista. Käräjäoikeus tuomitsi työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Koska asentajien välittömällä esimiehellä oli hyvin harvoin tilaisuutta mennä työkohteisiin paikalle, oli yhtiö laiminlyönyt huolehtimisen järjestelyistä, joilla työntekijöiden toteuttamaa työmaakohtaista vaaran arviointia olisi valvottu. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi ja tuomitsi yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työnantaja ei voi siirtää työturvallisuusvastuita työntekijöille. Vaikka työnantaja antaisi työntekijöidensä tehtäväksi arvioida työn vaarat, on työnantajan vastuulla huolehtia, että työntekijällä on riittävä ymmärrys ja osaaminen tehdä vaarojen arviointi, ja että arviointi tulee asianmukaisesti tehdyksi.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 21/1448. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
Aluehallintovirasto



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Närkontakter begränsas i Egentliga Finland som har återgått till samhällsspridningsfasen3.8.2021 19:12:27 EEST | Tiedote

Covid-19-smittorna ökar åter kraftigt i Egentliga Finland och landskapet är tillbaka i epidemins samhällsspridningsfas. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har på basis av den regionala coronasamordningsgruppens bedömning fattat beslut om sammankomstbegränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster enligt 58 § och 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet är i kraft i kommunernas områden i Egentliga Finland under perioden 4 - 31.8.2021.

Takaisin leviämisvaiheeseen siirtyneessä Varsinais-Suomessa rajoitetaan lähikontakteja3.8.2021 19:04:51 EEST | Tiedote

Koronavirustartunnat ovat uudelleen jyrkässä nousussa Varsinais-Suomessa ja maakunta on siirtynyt takaisin epidemian leviämisvaiheeseen. Alueen koronakoordinaatioryhmän arvioon perustuen Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen tartuntatautilain (TTL) pykälien 58 § ja 58 d mukaisista kokoontumisrajoituksista yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille. Päätös on voimassa Varsinais-Suomen kuntien alueella 4.-31.8.2021 välisenä aikana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme