Työntekijä loukkaantui laskiessaan alas sähkölinjaa – sakot työnjohtajalle ja yhtiölle
Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa huhtikuussa 2019 tapahtunutta työtapaturmaa. Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli kiivennyt sähköpylvääseen noin kahdeksan metrin korkeuteen tarkoituksenaan irrottaa sähköjohto pylvään kannatinkoukusta ja nostaa johto koukun yli. Pylväs alkoi heilua, työntekijän turvaköysi löystyi ja valahti työntekijän jalkoihin siten, että työntekijä jäi noin 10-15 minuutiksi roikkumaan pää alaspäin oikean jalan pylväskengän varaan.
Käräjäoikeus totesi, että valtaosa pylvästyöskentelystä tehdään vaihtuvilla kohteilla, jotka sijaitsevat mahdollisesti hyvinkin kaukana työnjohdon työpisteestä. Lisäksi työtehtäviä joudutaan toteuttamaan ainakin jossain määrin hyvinkin nopealla aikataululla. Yhtiössä oli ohjeistettu työmaakohtainen vaarojen arviointi siten, että sen tekee kohteelle saapuva työntekijä tai työpari ennen töiden aloittamista. Ohjeistuksen mukaan arvioinnissa käytetään lomaketta, joita piti olla saatavilla asentajien käytössä olleissa autoissa. Lomakkeessa oli kiinnitetty huomiota muun muassa kohteen vaaroihin ja riskeihin sekä työohjeiden tuntemiseen ja pylväiden kuntoon.
Käräjäoikeus totesi loukkaantuneen työntekijän työparin kertomukseen viitaten, ettei kohdekohtaista vaarojen arviointia ollut toteutettu kirjallista lomaketta käyttäen. Todistajana kuullun työparin mukaan hänen työkohteissaan ei paperista arviointilomaketta ollut käytetty turmaa edeltävän kahden vuoden aikana, eikä samana aikana näitä lomakkeita ollut autoissa saatavilla.
Käräjäoikeus katsoi, että lomakkeen yleinen käyttämättä jättäminen oli nostanut työmaakohtaisten vaarojen arvioinnin puutteellisuuden riskiä niin, että vaarojen arviointi ei ole ollut työturvallisuuslain 10 §:n edellyttämällä tavalla riittävän järjestelmällistä.
Käräjäoikeuden mukaan yhtiön työnjohtaja oli laiminlyönyt varmistumisen siitä, että työn vaarat arvioidaan asianmukaisesti ennen työn aloittamista. Käräjäoikeus tuomitsi työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen.
Koska asentajien välittömällä esimiehellä oli hyvin harvoin tilaisuutta mennä työkohteisiin paikalle, oli yhtiö laiminlyönyt huolehtimisen järjestelyistä, joilla työntekijöiden toteuttamaa työmaakohtaista vaaran arviointia olisi valvottu. Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että yhtiön toiminnassa ei ole noudatettu huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi ja tuomitsi yhtiön 17 500 euron suuruiseen yhteisösakkoon.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työnantaja ei voi siirtää työturvallisuusvastuita työntekijöille. Vaikka työnantaja antaisi työntekijöidensä tehtäväksi arvioida työn vaarat, on työnantajan vastuulla huolehtia, että työntekijällä on riittävä ymmärrys ja osaaminen tehdä vaarojen arviointi, ja että arviointi tulee asianmukaisesti tehdyksi.
Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 21/1448. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme