Aluehallintovirasto

Työntekijä loukkasi sormensa käyttäessään suojaamatonta kokoonpanolaitetta - Yhtiön tekninen johtaja tuomittiin sakkorangaistukseen

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus on 22.12.2020 tuominnut pirkanmaalaisen muovialan yhtiön teknisen johtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus on 22.12.2020 tuominnut pirkanmaalaisen muovialan yhtiön teknisen johtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä oli elokuussa 2018 tapahtunut tapaturma, jossa työntekijä loukkaantui työskennellessään työnantajan itse valmistamalla sulakkeiden kokoonpanolaitteella. Tapaturmatilanteessa yksi sulakkeista ei ollut painunut kunnolla kiinni. Työntekijä oikaisi sulaketta ja käynnisti koneen puristuksen uudelleen. Työntekijä piti sulaketta oikean käden peukalolla paikoillaan ja hänen saman käden nimetön sormensa oli nojannut laitteen päällä, kun kone teki puristusliikkeen. Tapaturman johdosta työntekijän nimettömästä amputoitui pala pois.

Työssä käytetty kokoonpanokone oli yhtiön teknisen johtajan itse valmistama. Koneessa oli paineilmalla toimivia liikkuvia osia, joiden aiheuttamaa puristumisvaaraa ei ollut kokonaan poistettu. Koneen toimintamekanismi oli sellainen, ettei sen käyttökytkimeen tarvinnut vaikuttaa koko aikaa, kun kone teki työliikkeen ja lisäksi koneen käyttökytkintä pystyi tapaturma-aikaan käyttämään yhdellä kädellä. Työntekijän oli siten ollut mahdollista laittaa kätensä koneen vaara-alueelle koneen tehdessä työliikkeen. Teknisen johtajan mukaan koneen aiheuttamaa puristumisvaaraa oli pyritty poistamaan säätämällä paineilmalla toimivat liikkeet hitaiksi ja voima mahdollisimman pieneksi.

Käräjäoikeuden mukaan koneen voiman ja vauhdin rajoittamisen ei voitu katsoa poistavan työnantajan velvollisuutta estää tai vähintään rajoittaa tunnistetulle vaara-alueelle pääsyä. Koska kyseisellä koneella oli ollut esteetön pääsy vaara-alueelle, ei puristamisvaaraa ollut poistettu työturvallisuutta koskevien säännösten edellyttämällä tavalla. Käräjäoikeus katsoi työnantajan laiminlyöneen myös työn vaarojen merkitysten arviointia koskevia määräyksiä, koska yhtiössä ei ollut arvioitu puristumisvaaran aiheuttamaa riskiä riittävän suureksi siten, että puristumisvaara olisi arvioinnin perusteella poistettu.

Lisäksi käräjäoikeus totesi, että vaikka työntekijän perehdytys oli sinänsä ollut ilmeisen riittävä koneen normaalin käyttämisen osalta, ei työntekijää ollut perehdytetty työturvallisuusmääräykset täyttävällä tavalla, kun hänelle ei ollut tuotu esiin koneen käyttämiseen liittyvää puristumisvaaraa. Puristumisvaaraa ei ollut mainittu koneen käyttöohjeissa, joten myös ohjeet olivat olleet siltä osin puutteelliset.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että työvälineissä havaitut vaarat tulee ensisijaisesti poistaa työvälineen rakenteeseen tai sen ympäristöön liittyvillä teknisillä toimilla. Työnantajan tulee myös huolehtia, että työntekijät perehdytetään koneen käytön lisäksi sen aiheuttamiin vaaroihin.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/4466

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme