Aluehallintovirasto

Työntekijä putosi työskentelypukin päältä – toimitusjohtajalle sakkoja

Jaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi elementtien kuljetukseen erikoistuneen yhtiön toimitusjohtajan sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 30 päiväsakkoa.

Tapaturma sattui 12.7.2018 Nurmijärvellä rakennustyömaalla. Tapauksessa työntekijä oli noussut kuorma-auton lavalla reilu kaksi metriä korkealle kävelysillalle. Viimeistä seinäbetonielementtiä nostettaessa elementti osui poikittain kävelysiltaan. Osuman seurauksena työntekijä horjahti ja putosi kuorma-auton lavalle. Putoamissuojausta kyseisen työvaiheen aikana ei ollut järjestetty.

Käräjäoikeus totesi, että työnantaja tiesi, että työtä tehdään kyseisellä tavalla. Lisäksi työnantaja tiesi työhön liittyvästä putoamisvaarasta. Seinä- ja parveke-elementtien nostoon autosta työmaalle oli pyritty kehittämään työturvallisuutta parantavia ratkaisuja, mutta työn luonteen takia toimivia turvallisuusratkaisuja ei ollut onnistuttu luomaan. Käräjäoikeus totesi, että vastuuta ei poista se, että toimivia ratkaisuja ei ollut löydetty.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan tuleetarpeellisilla toimenpiteillä huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantajan on otettava huomioon useita työhön, työolosuhteisiin ja työympäristöön vaikuttavia tekijöitä. Myös niistä aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät tulee selvittää, ja jos niitä ei voida poistaa, on arvioitava niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle. Kyseisessä tapauksessa olosuhteet olisivat edellyttäneet putoamissuojauksen järjestämistä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 29.10.2020, asianumero R 20/2904

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Tiia Harainen, 0295 016 000 (vaihde), etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sammankomstbegränsningarna i Egentliga Tavastland och en del av Päijänne-Tavastland upphävs från och med 23 juni22.6.2021 14:15:00 EEST | Tiedote

Enligt lägesbilderna som coronasamordningsgrupperna som leds av sjukvårdsdistrikten har sammanställt har det epidemiologiska läget i Egentliga Tavastland lugnat sig och gått tillbaka till basnivån, liksom även i stora delar av Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt. Regionförvaltningsverket i Södra Finland upphäver sammankomstbegränsningarna i de här regionerna från och med 23 juni 2021.

Regionförvaltningsverket gav Helsingfors universitet en anmärkning - studiesystemet Sisus allvarliga tillgänglighetsbrister försätter studerande i en ojämlik position22.6.2021 10:02:00 EEST | Tiedote

Enligt ett klagomål till Regionförvaltningsverket i Södra Finland har studiehanteringssystemet Sisu allvarliga tillgänglighetsbrister, av vilka en del har planerats att rättas till först år 2023. Regionförvaltningsverket har gett universitetet en anmärkning på grund av de allvarliga bristerna. Lagen om digitala tjänster kräver att bland annat myndigheters och andra offentliga aktörers webbplatser uppfyller kraven på digital tillgänglighet.

Aluehallintovirastolta huomautus Helsingin yliopistolle – Sisu-järjestelmän vakavat saavutettavuuspuutteet estävät opiskelijoiden yhdenvertaisuuden toteutumista22.6.2021 10:01:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tehdyn kantelun mukaan Sisussa on vakavia saavutettavuusongelmia, joista osa on suunniteltu korjattavan vasta vuonna 2023. Aluehallintovirasto on antanut ratkaisussaan yliopistolle huomautuksen vakavista saavutettavuuspuutteista. Digipalvelulaki velvoittaa muun muassa viranomaisia ja muita julkisen sektorin toimijoita tekemään verkkosivustoistaan saavutettavuusvaatimusten mukaisia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme