Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työntekijän käsi tarttui kuljetinhihnaan – sakkoja vakavasta työtapaturmasta

Jaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Päijät-Hämeessä sijaitsevan jätealan yrityksen laitospäällikön vammantuottamuksesta ja työturvallisuusrikoksesta 40 päiväsakon sakkorangaistukseen. Työantajayritys tuomittiin samalla 5 000 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.5.2022.

Käsiteltävänä ollut työturvallisuusrikos liittyi elokuussa 2018 tapahtuneeseen työtapaturmaan. Kaksi työntekijää oli puhdistamassa kuljetinhihnaa sen ollessa käynnissä. Siinä yhteydessä toisen työntekijän käsi takertui liikkuvaan hihnaan ja hän loukkaantui vakavasti.

Tapaturman johdosta tehdyllä työsuojelutarkastuksella kävi muun muassa ilmi, että työntekijän perehdytys kunnossapitoimien turvalliseen suorittamiseen oli puutteellinen ja kunnossapidon työtapojen tarkkailu ja valvonta oli ollut riittämätöntä.
Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan myös, ettei tapahtunutta voinut pitää ennalta-arvaamattomana tapaturmana ja että työnantajayhtiön toiminnassa oli muutoinkin ollut puutteita työturvallisuudesta huolehtimisessa.

”Perehdyttäminen työn turvalliseen suorittamiseen on merkittävä keino työturvallisuuden edistämisessä, mutta sen tulee olla ajan tasalla. Kokeneidenkin työntekijöiden osaamisessa voi olla puutteita työturvallisuuden näkökulmasta”, muistuttaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Nissinen korostaa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden asia nro R 19/1874

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Matti Nissinen
0295 016 139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme