Aluehallintovirasto

Työntekijän seksuaalisesta häirinnästä ehdollista vankeutta toimitusjohtajalle

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ravintola-alan yhtiön toimitusjohtajan kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Lisäksi yhtiö tuomittiin 1 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.6.2021.

Tapauksessa toimitusjohtaja oli ottanut työntekijän Helsingissä sijaitsevaan kahvilaan työntekoa opettelemaan ja siivoamaan iltaisin, ja luvannut tällä olevan myöhemmin mahdollista saada yhtiöstä oikea työpaikka. Toimitusjohtaja oli työssä olon yhteydessä kohdistanut työntekijään useita seksuaalisia tekoja. Toimitusjohtaja oli muun muassa useita kertoja tarjoutunut hieromaan työntekijää, ja ainakin yhdellä kerralla joko riisunut tai pyytänyt työntekijää riisumaan päällysvaatteensa ja hyväillyt tai hieronut työntekijää takapuolesta, suudellut tätä selkään ja koskenut tämän emätintä alushousujen päältä.

Käräjäoikeus katsoi kyseessä olleen työsuhde ja toimitusjohtajan olleen esimiesasemassa työntekijään. Käräjäoikeus totesi, että on selvää, ettei kyseinen käyttäytyminen ole ollut työnantajalta asianmukaista. Toimitusjohtaja oli käyttänyt törkeästi väärin työntekijän riippuvuussuhdetta toimitusjohtajaan ja taivuttanut hänet alistumaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavien tekojen kohteeksi. Hän oli siten työnantajana aiheuttanut työntekijän joutumisen haittaa aiheuttavan ja epäasiallisen kohtelun kohteeksi, mitä hänen olisi työturvallissuulain nojalla nimenomaan pitänyt ehkäistä. Käräjäoikeus katsoi menettelyn täyttävän seksuaalisen hyväksikäytön, työturvallisuusrikoksen ja työsyrjinnän tunnusmerkistöt.

”Työnantaja on työturvallisuuslain mukaan velvollinen puuttumaan työssä esiintyvään seksuaaliseen häirintään heti saatuaan siitä tiedon. Työntekijän tulee siis ilmoittaa häirinnästä. Ilmoitusta ei kuitenkaan vaadita silloin, jos häiritsijä on työnantajan edustaja itse, ja jos teot ovat sellaisia, että esimiesasemassa työskentelevän olisi tullut ilman erillistä ilmoitustakin ymmärtää niiden olevan epäasiallisia”, muistuttaa työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 9.6.2021, asianro R 20/8825. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anu Virkki, puh. 029 501 6309, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi koronarokotusta saaneiden ei tarvitse käydä koronatestissä.

Alueelliset verkostot näyttivät voimansa pandemiassa, kuntajohtajat kiittivät15.6.2021 10:11:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui vuoden 2021 kevätkaudella 22. kerran pohtimaan koronaepidemian torjuntatoimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Verkostoa vetävän ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan keväällä alueellinen epidemian torjunnan hybridistrategia toteutui erinomaisesti. Niissä kunnissa ja alueilla, joissa tarvittiin yleistä linjaa tiukempia rajoituksia, päätökset tehtiin ripeästi.

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme