Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työntekijän sormi jäi esipuristimen väliin: sakot työntekijän esimiehille ja yhtiölle

Jaa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi betonialan yhtiön 5 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon ja sen työnjohtajan, tuotantoinsinöörin sekä tehdaspäällikön 10 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 21.09.2021.

Tuomio liittyi Lahdessa 5.11.2018 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa työntekijän työkäsine oli jäänyt teräksen kuumennuslaitteen pneumaattisen esipuristimen väliin sillä seurauksella, että käsineen lisäksi työntekijän sormi oli puristunut esipuristimen puristinleukojen väliin. Työntekijä oli ollut kuumentamassa raudoitusjatkoksia teräksen kuumennuslaitteella ja asettanut kuumennettavaa harjateräskappaletta kuumentimen esipuristimien väliin.

Teräksen kuumennuslaitetta oli käytetty sen käyttöönotosta eli vuodesta 2001 lähtien siten, että kuumennuslaitteen puristinta ja sähkövastusta suojaava suojakotelo oli auki. Kuumennuslaitetta voitiin siis käyttää tuotantokäytössä suojan ollessa pois suojausasennosta. Suojakotelon koneen toimintaan kytkevä rajakatkaisin oli laitteesta epäkunnossa. Rajakatkaisimen tehtävä oli ollut katkaista koneesta virta, jos suojakotelo ei ole paikallaan.

Koneiden ja laitteiden on oltava turvallisia

Käräjäoikeus totesi, että teräksen kuumennuslaitteen käyttäminen suojakotelon ollessa yläasennossa oli ollut vaarallista: rajakatkaisimen ollessa epäkunnossa ja koneen toimiessa ilman suojakupua laite ei ollut työturvallisuussäännösten mukainen. Käräjäoikeus katsoi, ettei työtapojen turvallisuutta ollut riittävästi tarkkailtu. Lisäksi käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli laiminlyönyt velvollisuutensa riittävän järjestelmällisesti selvittää ja tunnistaa työskentelystä aiheutuvia haitta- ja vaaratekijöitä, kun työturvallisuusmääräysten vastainen kone oli ollut käytössä pitkään. Asianmukaisen valvonnan ja vaarojen arvioinnin perusteella työnantajan olisi tullut olla selvillä siitä, että rajakatkaisin on ollut epäkunnossa sekä siitä, että suojakotelo kuuluu laitteeseen olennaisena osana eikä sitä tule käyttää ilman sitä.

Työsuojelun lakimies Jasmine Peltorinne Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työpaikalla käytössä olevien koneiden ja laitteiden on oltava turvallisuustasoltaan vähintään työturvallisuuslain ja käyttöasetuksen mukaisia riippumatta siitä, minkä ikäisestä työvälineestä on kysymys. Työpaikan koneiden tai laitteiden käyttö ei saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa niillä työskenteleville. ”Vaarojen arviointia ei tulisi mieltää kertaluonteiseksi toimenpiteeksi, vaan sitä tulee päivittää esimerkiksi työnteon päivittäisen tarkkailun myötä kerääntyneiden havaintojen ja tietojen perusteella”, Peltorinne toteaa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden asia numero R 20/1040, 21.09.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Jasmine Peltorinne, 0295 016 674, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme