Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työpaikan sähkökatkon aiheuttamat turvallisuusriskit arvioitava hyvissä ajoin

Jaa
Mahdollisen sähköpulan sattuessa työpaikalta saatetaan katkaista sähköt. Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajan tulee arvioida sähkökatkon työturvallisuusriskit etukäteen. Arvion perusteella tehtävien toimenpiteiden tulee olla riittävän kattavia ja järjestelmällisiä.

”Sähkökatkon vaikutuksia työhön on syytä arvioida riittävän laajasti. Muun muassa työpaikan olosuhteisiin, työtehtäviin ja työpisteisiin sekä pelastautumiseen ja ensiapuun liittyvät seikat on huomioitava”, painottaa tarkastaja Pia Anttonen.

Ilmeisin arvioitava asia on valaistus ja sen riittävyys, mutta myös ilmanvaihdon toimimattomuus ja muut rakennuksiin liittyvät asiat tulee huomioida. Oleellinen asia on myös ovien, porttien ja hissien toiminta.

Tuotannon alasajo hallitusti

Monissa töissä sähköstä riippuvaiset koneet ja työvälineet ovat oleellinen osa tuotantoa ja sähkökatko estää työn jatkamisen. "Näissä tilanteissa tuotannon alasajon pitää olla hallittua. On varmistettava, että sähköjen palautumisesta ei aiheudu vaaratilanteita. Jos työtehtävä itsessään ei edellytä työvälineen käyttöä, mutta työväline on käytössä turvallisuuden varmistamiseksi, tulee arvioida, onko työn jatkaminen mahdollista”, Pia Anttonen sanoo.

Erityisen tärkeätä on arvioida poikkeustilanteen aikana mahdollisesti sattuvat hätätilanteet. Ensiapu- ja pelastushenkilöt tulee nimetä, välineiden riittävyys ja kunto on varmistettava ja henkilöstölle on annettava riittävät ohjeet. On myös syytä arvioida, onko ohjeet annettava kirjallisessa muodossa. Myös yhteisellä työpaikalla toimivien yhteistoiminta ja keskinäinen tiedonvälitys on varmistettava.

Hätäpoistumisreittien valaistus ja ohjaus sekä esteettömyys ovat perusvaatimuksia, mutta monilla työpaikolla on syytä varmistaa, että nämäkin asiat ovat kunnossa.

Työnantaja johtaa työpaikan turvallisuutta

Työnantaja johtaa työpaikan työturvallisuustoimintaa. Työvälineenä on työturvallisuuslain edellyttämä vaarojen selvittäminen ja arviointi. Selvityksen tulee sisältää työpaikan jokapäiväisten toimintojen lisäksi myös hätä- ja poikkeustilanteiden arvioinnin.

”Vaarojen selvittämisen ja arvioinnin perusteella on valmistauduttava ja varauduttava ennakoitavissa oleviin poikkeusolosuhteisiin. Töiden jatkaminen sähkökatkon aikana on mahdollista, jos olosuhteet sen sallivat. Esimerkiksi huolto-, puhdistus- ja vastaavia töitä voi olla mahdollista tehdä, vaikka varsinainen työ keskeytyy”, kertoo tarkastaja Pia Anttonen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Pia Anttonen, pia.anttonen@avi.fi, 0295 018 136
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ungdomarnas säkerhet vid inlärning i arbetet är huvudsakligen på god nivå30.3.2023 07:26:23 EEST | Tiedote

I Finland finns det på olika arbetsplatser ett stort antal studerande på inlärning i arbetet. Även inom farliga arbeten. Arbetarskyddsmyndigheterna har under de senaste åren väglett och övervakat läroanstalterna intensifierat angående säkerheten vid inlärning i arbetet. ”Vi har strävat efter att särskilt stöda förebyggandet av olyckor i arbetet, fysisk belastning samt risker med kemiska och biologiska agenser vid inlärning i arbetet”, säger överinspektör Jan Mikkonen.

Nuorten työssäoppimisen turvallisuus pääosin hyvällä tolalla29.3.2023 07:26:56 EEST | Tiedote

Suomessa on eri työpaikoilla runsaslukuinen määrä opiskelijoita työssä oppimassa. Myös vaarallisissa töissä. Työsuojeluviranomaiset ovat viimeisen parin vuoden aikana opastaneet ja valvoneet tehostetusti oppilaitoksia työturvallisuudessa. ”Olemme pyrkineet tukemaan erityisesti sitä, että työssäoppimisessa hallittaisiin työtapaturmien torjunta, fyysinen kuormitus sekä kemiallisten- ja biologisten tekijöiden riskit”, sanoo ylitarkastaja Jan Mikkonen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme