Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työpaikat ilmoittavat puutteellisesti syövän vaaraa aiheuttavista aineista ja menetelmistä

Jaa
Työnantajan on ilmoitettava syöpävaarallisille aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvat työntekijät ASA-rekisteriin.

”Valvontahavaintojemme mukaan ammatissaan syövälle altistuneiden rekisteri ei ole yrityskentällä niin tuttu kuin voisi luulla. Myös riskien arviointi syöpävaarallisten kemiallisten altisteiden suhteen on tehty useilla työpaikoilla puutteellisesti”, toteaa tarkastaja Marjo Vänskä aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Lain mukaan työnantajalla on velvollisuus suojella työntekijöitä kemiallisten altisteiden aiheuttamilta vaaroilta. Työsuojeluviranomainen valvoo työsuojelutarkastuksilla, että työpaikkojen kemialliset riskit hallitaan lain vaatimalla tavalla.

”Työnantajan kuuluu ylläpitää listaa työpaikalla käytettävistä kemikaaleista. Kemikaalien toimittajilta saatavasta käyttöturvallisuustiedotteesta saa tietoa kemikaalin vaaraominaisuuksista sekä ohjeet kemikaalin turvallisesta käsittelystä. Käyttöturvallisuustiedote kertoo myös, aiheuttaako kemikaali syöpää tai vaurioittaako se perimää”, opastaa Marjo Vänskä.

Työnantajan on ilmoitettava ASA-rekisteriin syöpävaaralle altistuneet työntekijät. Tiedot edeltävänä vuonna altistuneista työntekijöistä on ilmoitettava Työterveyslaitokselle 31.3. mennessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Tarkastaja Marjo Vänskä, 029 501 6478, etunimi.sukunimi@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme