Työturvallisuuskeskus

Työpaikkojen yhteistoiminnan merkitys korostuu muutostilanteissa – kansainvälisen työturvallisuuspäivän webinaari 28.4. klo 9–12

Jaa

Yhteistoiminta on Työturvallisuuskeskuksen järjestämän kansainvälisen työturvallisuuspäivän 28.4. webinaarin teemana.

Työsuojelun yhteistoiminta koskee kaikkia työpaikkoja niiden koosta tai toimialasta riippumatta.

"Poikkeustilanteessa yhteistoiminta on tärkeää ja tarvittava yhteydenpito voidaan hoitaa esimerkiksi etäyhteyksien avulla", havainnollistaa Työturvallisuuskeskuksen toimitusjohtaja Rauno Hanhela.

Työsuojelun yhteistoiminnassa keskeisessä roolissa ovat henkilöstöä edustava työsuojeluvaltuutettu ja työnantajaa edustava työsuojelupäällikkö. Kun työpaikalla on vähintään 20 työntekijää, perustetaan myös työsuojelutoimikunta. Jos pienelle työpaikalle ei ole valittu työsuojeluvaltuutettua, yhteistoiminta-asiat käsitellään työntekijän ja esimiehen kesken.

Työnantajalla on vastuu siitä, että työ on turvallista. Työsuojelun yhteistoiminnassa käsitellään työntekijöiden terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset.

Työelämän muutokset haastavat yhteistoimintaa. Viime vuosina esimerkiksi väkivallan uhka on työpaikoilla kasvanut sekä uusia kemiallisia ja fysikaalisia riskejä on ilmaantunut entisten rinnalle.

Työsuojeluhenkilöiden asiantuntijarooli korostuu

Hanhelan mukaan yhteiset työpaikat ovat yhä monimutkaisempia. Yhteisellä työpaikalla työntekijät ovat töissä usean eri työnantajan palveluksessa. Työsuhteet ovat entistä monipuolisempia vuokratyön yleistyessä. Työsuojelun yhteistoiminnan organisointi on tärkeää työn muuttuessa.

"Kun työn muutostahti kiihtyy, johdon ja linjaesimiesten rooli korostuu päivittäisessä työsuojeluyhteistoiminnassa. Samalla työturvallisuuden osaamistarpeet lisääntyvät työpaikoilla. Tämä korostaa työsuojeluhenkilöiden asiantuntijaroolia", sanoo Hanhela.

Työturvallisuuskeskus täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja yhteistoiminta on myös juhlavuoden teemana.

"Yhteinen ymmärrys ja tahto sekä luottamus ovat onnistuneen yhteistoiminnan ydinasioita", toteaa Hanhela.

Kansainvälistä työturvallisuuspäivää vietetään 28.4.2020 maailmanlaajuisesti. Päivän viettoa koordinoi kansainvälinen työjärjestö ILO. Päivänä muistetaan myös työssään menehtyneitä työntekijöitä.

Aika:
28.4.2020 klo 9 - 12
Paikka:
Webinaari
Liity webinaariin tästä

Webinaari on avoin ja maksuton.
Tutustu ohjelmaan

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Rauno Hanhela
puh. 0400 72 5723
rauno.hanhela@ttk.fi

Viestintäpäällikkö Mikko Kuivalainen
puh. 044 502 4080
mikko.kuivalainen@ttk.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Työturvallisuuskeskus
Työturvallisuuskeskus
Yrjönkatu 29 C
00100 Helsinki

09 61 6261https://ttk.fi

Työturvallisuuskeskus edistää työturvallisuutta työpaikoilla ja tukee työsuojelun yhteistoimintaa. Tarjoamme työpaikoille koulutusta, tietoa ja kehittämispalveluja sekä ylläpidämme työsuojeluhenkilörekisteriä. Työmarkkinakeskusjärjestöt hallinnoivat Työturvallisuuskeskusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työturvallisuuskeskus

Työsuojelun yhteistoimintaa on hyödynnettävä enemmän koronapandemian aikana1.6.2020 11:37:38 EEST | Tiedote

Työntekijöiden terveyteen, turvallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat asiat ja niitä koskevat muutokset käsitellään työsuojelun yhteistoiminnassa. Kuntatyöpaikat ovat poikkeusoloissa toteuttaneet nopeasti erilaisia työsuojelutoimenpiteitä. Työsuojeluhenkilöstö arvioi, että työyksikkökohtaisessa vaarojen arvioinnissa on silti haasteita. Työturvallisuuskeskuksen kuntaryhmä toteutti huhtikuussa 2020 kunta-alan työsuojelupäälliköille ja työsuojeluvaltuutetuille kyselyn työsuojelun yhteistoiminnan toteutumisesta koronapandemia-aikana.