Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työssä epoksille herkistynyt joutuu vaihtamaan alaa – ennaltaehkäisevää työsuojeluvalvontaa rakennusalalle

Jaa
Työsuojeluviranomaiset alkavat kohdentaa valvontaa rakennustyöyrityksiin liittyen epoksiyhdisteiden käyttöön. ”Valvomme, opastamme ja ohjeistamme työpaikkoja, jotta haitallisesta altistumisesta johtuvat ammattitaudit ja työperäiset sairaudet vähenisivät. Pyrimme varmistamaan, että kemiallisiin tekijöihin liittyvät tarvittavat suojelutoimenpiteet on tehty lain vaatimusten mukaisesti”, sanoo tarkastaja Hanna Vainio-Hietanen Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Rakennuspinnoitustyö sisältää runsaasti terveydelle vaarallisten kemikaalien käsittelyä. Epoksi aiheuttaa työperäistä, allergista kosketusihottumaa, etenkin rakennusalalla. Toistuva, hyvin pienikin ihokosketus voi aiheuttaa kosketusallergian. ”Etukäteen ei ole mahdollista ennustaa, kuka saa kosketusallergian ja kuka ei. Epoksille herkistynyt joutuu yleensä vaihtamaan alaa”, muistuttaa tarkastaja Hanna Vainio-Hietanen.

Turvalliset työtavat ja ihon huolellinen suojaaminen ovat välttämättömiä toimenpiteitä allergisen kosketusihottuman torjumisessa. ”Se vaatii työnantajalta hyvän riskien arvioinnin ja työntekijöiden ohjeistuksen. Työntekijöiden on syytä noudattaa ohjeita ja tarvittaessa ilmoittaa mahdollisista puutteista ja ongelmista työnantajalle”, tarkastaja Hanna Vainio-Hietanen neuvoo.

Kemiallisista tekijöistä työssä säädetään lainsäädännössä. Laki velvoittaa työnantajaa suojelemaan työntekijöitä kemiallisten altisteiden aiheuttamilta vaaroilta. Työnantajan tulee perehdyttää työntekijät kemikaalien turvalliseen käyttöön.

Työsuojeluviranomainen on koonnut tietoa kemiallisista tekijöistä Tyosuojelu.fi -verkkopalveluun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Hanna Vainio-Hietanen, +358 295 018 133, etunimi.sukunimi@avi.fi
Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme