Akavan Erityisalat

Työsuhteen ja yrittäjyyden välinen rajaus selkeämmäksi - Akavan Erityisalat, TAKU ja Kieliasiantuntijat tyytymättömiä hallituksen esitykseen

Jaa
- Alisteisessa asemassa toimivien näennäisyrittäjien asema ei parane esitetyllä työsopimuslain soveltamisalapykälän muutoksella. Muutos on riittämätön ja tulkinnanvarainen, sanovat Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestöt TAKU ja Kieliasiantuntijat.

Hallitus esittää muutettavaksi työsopimuslain soveltamisalapykälää. Tavoitteena on täsmentää työsuhteen käsitettä epäselvissä tilanteissa, erityisesti työsuhteen ja yrittäjyyden välisessä rajanvedossa. Tämä tehtäisiin lisäämällä lakitasolla tulkinnanvaraisiin tilanteisiin kokonaisharkinta.

Uudistuksella halutaan tarttua ongelmatilanteisiin, joissa työnsuorittajan suhde työnantajaan naamioidaan yrittäjyydeksi, vaikka todellisuudessa asema olisi työtä tekevän näkökulmasta riippuvainen tai alisteinen ja määriteltävä työsuhteeksi työsuhteiselle kuuluvine etuineen.

- Tavoite on hyvä, mutta esitetyllä pykälämuutoksella työnsuorittajan oikeudelliseen asemaan liittyviä kipeitä epäkohtia ei saada ratkaistua. Pykälä jää riittämättömäksi, tulkinnanvaraiseksi ja hankalaksi ymmärtää ja aiheuttaisi soveltamisongelmia, sanovat Akavan Erityisalat, TAKU ja Kieliasiantuntijat kannanotossaan. 

- Hyvää esityksessä on se, että työnsuorittajan tosiasiallinen asema on mainittu. Arvioitaessa sitä, onko kyseessä työsuhde vai ei, työtä tekevän alisteinen ja riippuvainen asema tulee siten pykälän tasolla osaksi kokonaisharkintaa. 

”Käytännön elämälle vierasta”

- Hallituksen muutosehdotuksen perusteluissa työsuhdetta puoltava arviointi on ohutta. Pidämme käytännön elämälle vieraana oletusta, jonka mukaan työn suorittaja ja työnantaja olisivat tasavertaisia. Jatkovalmistelussa on painotettava työntekijöiden suojan tarvetta työntekijän suojeluperiaatteen nojalla, sanoo edunvalvonnan johtaja Helena Lamponen Akavan Erityisaloista.

- Työn johtaminen ja valvonta ovat muutoksessa mm. digitalisaation ja algoritmijohtamisen myötä. Työ on entistä riippumatonta ajasta ja paikasta. Se, että työntekijä voi itse valita työn tekemisen ajan ja paikan, ei kuitenkaan välttämättä tee hänestä itsenäistä suhteessa työnantajaan.

- Jatkovalmistelussa työnantajan direktio-oikeuden käsittely esityksessä todettua laajemmin onkin välttämätöntä. Tässä on huomioitava myös EU:n oikeuskäytäntö, joka koskee ns. näennäisyrittäjyyttä, Lamponen sanoo. 

- Työsuhteen ja yrittäjyyden arvioinnissa merkitystä on myös sillä, kenellä on liiketoimintariski ja kenelle ohjautuvat työn taloudellinen hyöty ja mahdollisuudet voittoon. Merkitystä on myös osapuolten vastuulla suhteessa lopputulokseen. 

- Monesti esimerkiksi av-kääntäjät tai tulkit tekevät työtä yrittäjinä, mutta työntekijän kaltaisessa asemassa ilman aitoa yrittämisen vapautta. Kielipalvelualan itsensätyöllistäjät ovat tyypillisesti alisteisessa asemassa alan isoihin yrityksiin nähden. Tarvitaan pikaisesti lakia sopimussuhteen selkiyttämiseksi, sanoo toiminnanjohtaja Hanna Gorschelnik Kieliasiantuntijoista.

- Kulttuurialalla on paljon ns. näennäisyrittäjyyttä – työtä teetetään toimeksiantosopimuksilla ja työkorvauksilla silloinkin, kun työnteon muut olosuhteet viittaavat täysin palkkatyösuhteeseen. On tärkeää vähentää alan ammattilaisten työelämän epävarmuutta estämällä selkeän työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi, sanoo Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn toiminnnanjohtaja Nea Leo

Työneuvoston toimivaltaa laajennettava

Hallituksen esityksen mukaan työnsuorittajan ja -antajan suhteen luonne arvioitaisiin epäselvissä tilanteissa tuomioistuimessa.

- Oikeussuojakeinona pelkkään tuomioistuimeen nojaava menettely on kallis ja ainoana oikeussuojakeinona epätarkoituksenmukainen. Oikeussuojaa on aiheellista tehostaa niin, että laajennetaan työneuvoston toimivaltaa antaa lausuntoja työsopimuslain 1 luvun 1 pykälän soveltamisesta ja tulkinnasta, Helena Lamponen sanoo.

- Kaikkiaan jatkovalmistelussa on käytävä huolellisesti läpi säännöksen sisältöä ja muotoilua koskevat arviot ja muutettava säännösesitystä vastaamaan vahvemmin lakimuutoshankkeen tavoitetta.

***

Lausuntokierros hallituksen esityksestä, joka koskee lakia työsopimuslain 1 luvun 1 pykälän muuttamisesta, päättyi 14.6.2022.

 

Lisätietoja: Helena Lamponen, johtaja, edunvalvonta- ja lakipalvelut, Akavan Erityisalat, p. 040 631 7660, helena.lamponen@akavanerityisalat.fi

Hanna Gorschelnik, toiminnanjohtaja, Kieliasiantuntijat, p. 050 576 2553, hanna.gorschelnik@kieliasiantuntijat.fi 

Nea Leo, toiminnanjohtaja, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, p. 044 066 4800, nea.leo@taku.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 20 jäsenjärjestöä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Yhdistelmätehtävät ovat kuntien kulttuurialan asiantuntija- ja esihenkilötehtävien ongelmana20.3.2024 17:42:48 EET | Tiedote

Oripään kunta julkaisi rekrytointi-ilmoituksen, jossa haettiin alle 3 000 euron kuukausipalkalla kirjastonjohtajaa vastuunaan kirjasto,- museo- ja kulttuuritoimi, kunnan markkinointi, maahanmuuttotyö sekä hyvinvointilautakunnan esittelijän tehtävät. Rekrytointi kuvastaa yleistymässä olevaa yhdistelmätehtävien ongelmaa. Ammattijärjestöjen kyselyssä 42 % kirjasto,- museo,- ja kulttuurialan esihenkilöistä ja asiantuntijoista kertoi oman vastuualueensa kasvaneen uusilla tehtäväkokonaisuuksilla.

Akavan Erityisalat: Pienten humanistialojen rahoitusta parannettava20.2.2024 15:22:14 EET | Tiedote

Yliopistojen rahoitusmalli ohjaa yliopistoja luopumaan pienistä yksiköistään ja keskittymään suuriin. Suurten mittaluokkien tehokkuuslogiikkaa ei kuitenkaan voi soveltaa monialaista sivistystä tavoiteltaessa. On sivistysyhteiskuntamme kannalta ensiarvoisen tärkeää, että esimerkiksi pienet humanistialat pysyvät elinvoimaisina, korostaa Akavan Erityisalat. Liitto jäsenyhdistyksineen antoi lausuntonsa yliopistojen rahoitusmallista 19.2.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye