Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluvalvonta: ulkomaalaisten palkassa puutteita joka toisella tarkastetuista työpaikoista

Jaa

Työsuojeluviranomainen keskittyi viime vuonna ulkomaalaisvalvonnassa erityisesti työsuhteen vähimmäisehtoihin. Ulkomaalaisten työntekijöiden peruspalkassa ja lisissä havaittiin paljon puutteita. Lisäksi havaittiin aiempaa enemmän yrittäjätyöksi naamioituja työsuhteita. Valvonnan havainnot kuvataan työsuojeluviranomaisen tuoreessa raportissa ”Ulkomaisen työvoiman käytön valvonta vuonna 2021”.

Työsuojeluviranomainen teki Suomessa vuonna 2021 yli 1 500 ulkomaalaisvalvonnan tarkastusta. Keskeisin valvottava asia oli se, että työnantajat noudattavat lainsäädäntöä ulkomaalaisten työntekijöiden työsuhteen vähimmäisehtojen osalta.

Palkkausta valvottiin lähes 600 tarkastuksella, ja siinä havaittiin puutteita vajaa puolella tarkastuksista. Useimmiten kyse oli siitä, että peruspalkka oli liian pieni tai erilaisia lisiä ei maksettu tai ne olivat liian pienet. Rakennus- ja ravintola-aloilla puutteita ilmeni eniten, noin 65 prosentilla tarkastuksista.

Myös työaika-asiakirjoissa oli paljon puutteita. Siksi palkkauksen oikeellisuutta oli usein vaikea arvioida, kun todellisia tehtyjä työtunteja ei saatu valvonnassa selville.

Työn naamioiminen yrittäjätyöksi on lisääntynyt

Ulkomaalaisvalvonnassa tuli yhä useammin vastaan tilanteita, joissa oli kyse yrittäjätyöksi tai ns. kevytyrittäjyydeksi naamioidusta työsuhteesta. Joskus työsuhde oli muutettu jopa työntekijän ymmärtämättä toimeksiantosuhteeksi, jonka ehdot kuitenkin vastasivat työsopimuksen ehtoja. Ilmiö näkyi erityisesti rakennusalalla, mutta myös autokorjaamoissa ja -pesuloissa.

Ulkomaalaisille tietoa työntekijän oikeuksista

Työsuojeluviranomainen pyrki yhä enemmän suuntaamaan viestintää suoraan ulkomaalaisille työntekijöille ja heitä auttaville tahoille. Vuonna 2021 työsuojeluviranomainen päivitti Ulkomaalaisena työntekijä Suomessa -oppaan 14 eri kielelle ja järjesti englanniksi verkkoseminaari työntekijöiden oikeuksista.

”Työperäisen hyväksikäytön ehkäisemisen näkökulmasta on tärkeää, että ulkomaalaiset työntekijät tietävät oikeutensa työelämässä ja osaavat tarvittaessa pyytää viranomaiselta apua”, kertoo ylitarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Avaa raportti tästä: Ulkomaisen työvoiman käytön valvonta vuonna 2021 (pdf).

Raportti julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi ja englanniksi sivulla www.tyosuojelu.fi/tietoa-meista/julkaisut/raportit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Riku Rajamäki
p. 0295 016 339, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto velvoittaa Kuusamon Suurpetokeskuksen korjaamaan epäkohdat 31.8.2022 mennessä5.7.2022 13:54:14 EEST | Tiedote

Aluehallintovirasto katsoo, ettei Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläinten hyvinvointi ole enää tällä hetkellä välittömässä vaarassa, mutta havaitut epäkohdat on korjattava 31.8.2022 mennessä. Eläintarhalupaa ei peruta välittömästi. Aluehallintovirasto tekee lopullisen ratkaisunsa luvan peruuttamista koskevassa asiassa asetetun määräajan jälkeen.

Regionförvaltningsverket övervakade effektiviserat indrivningsbyråerna, utredde behandlingen av överbetalningar och deltog i lagberedningen 202129.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde i sitt tillsynsprojekt indrivningsbyråernas förfaringssätt i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer i betalningen eller av misstag betalat för mycket. Vi effektiviserade övervakningen, deltog i lagberedningen och genomförde ett projekt för utveckling av det elektroniska indrivningsregistret.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme