Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluviranomainen: Hätätyö ei yleensä sovi lakkotilanteeseen

Jaa

Työntekijöiden työtaistelu voi olla hätätyön perusteena vain hyvin rajatuissa tilanteissa, toteaa lakimies Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. Työsuojeluviranomaisen peruslinja on, että lakkotilanteessa teetettävä työ ei sovellu hätätyöksi, koska kyse ei yleensä ole työaikalain säännöksistä poikkeamisesta, vaan säännöllisen työajan teettämisestä.

Lakkoa ei voida pitää hätätyön edellytykset täyttävänä senkään vuoksi, ettei lakko ole ennalta-arvaamaton. Työriitojen sovittelusta annetun lain mukaan lakosta on tehtävä ilmoitus vähintään kaksi viikkoa ennen työtaistelun alkamista, jolloin kyse ei voisi olla hätätyösäännöksen tarkoittamalla tavalla ennalta arvaamattomasta tilanteesta.

Työsuojeluviranomainen tukeutuu ratkaisuissaan työneuvoston lausuntoon TN 1453-13. Työneuvosto katsoi, että lakko voisi olla peruste hätätyölle, jos työntekijät ovat laiminlyöneet ilmoitusvelvollisuuden eikä työnantaja ole muutoinkaan ollut tietoinen tulevasta työtaistelusta. Vastaavasti työneuvosto katsoi, että vaikka lakko täyttäisi ennalta arvaamattomuuden kriteerin, ei peruste voi olla voimassa lakon kestäessä pitkään, vaan työnantajan tulee ryhtyä mahdollisuuksinensa mukaan toimiin, jotta hätätyötä tekevät työntekijät voitaisiin korvata muilla työntekijöillä.

Hätätyö voi tulla lakkotilanteessa kyseeseen vain hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa sinänsä ennalta-arvattavat tilanteet ajoittuvat epätavallisella tavalla yhtäaikaisesti – esimerkiksi, jos lakko, sairausloma-aalto, suojelutyöstä kieltäytyminen ja muu vastaava seikka ajoittuvat ytähaikaisesti.

Lakkotilanteessa henkeä uhkaavat työt hoidetaan ensisijaisesti suojelutyönä, josta työnantaja neuvottelee aktiivisesti työntekijäpuolen kanssa. Jos työnantaja päätyy teettämään hätätyötä, siitä pitää tehdä ilmoitus Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle. Lisätietoja asiasta verkkopalvelusta Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että lain vastainen hätätyöhön määrääminen on säädetty rangaistavaksi työaikalain 44 §:n mukaisena työaikarikkomuksena.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Aki Eriksson, Lounais-Suomen työsuojelun vastuualue, aki.eriksson@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme