Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomainen kohdentaa hankkeen putoamistapaturmien estämiseksi korkealla tehtävässä työssä

Jaa

Valvontahavaintojen ja työtapaturmatilastojen perusteella aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet käynnistävät korkealla tehtävän putoamisvaarallisen työn valvontahankkeen. Kolmevuotisen hankkeen tarkastukset aloitetaan syksyllä 2020 kaikilla työsuojelun vastuualueilla.

Hankkeessa tarkastetaan, että korkealla tehtävää työtä teettävät työnantajat tunnistavat työhön liittyvät putoamisvaarat, suunnittelevat turvalliset työtavat ja opastavat työntekijät turvalliseen työskentelyyn. Tavoitteena on vähentää putoamisesta johtuvien työtapaturmien määrää.

– Haluamme herättää sekä työnantajat että työntekijät reagoimaan putoamisvaaraan työssä, kertoo hanketta koordinoiva työsuojelutarkastaja Ville Maanavilja Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. – Usein korkealla tehtävään työhön liittyy putoamisvaara. Putoamistapaturmassa työntekijä loukkaantuu usein vakavasti ja tämä voi johtaa jopa menehtymiseen.

Työpaikkojen omatoimisuus tärkeää putoamisvaarallisten työvaiheiden turvallisuuden parantamisessa

Hankkeen tarkastukset kohdistetaan tilapäisluontoisiin töihin, joihin liittyy työntekijöiden putoamisvaaraa. Tällaisia ovat muun muassa kiipeämistä tai katolla työskentelyä edellyttävät kiinteistönhuoltotyöt sekä erilaiset pylväs- ja mastotyöt ja talvisin lumenpudotustyö katoilta.

Hankkeessa painotetaan työnantajan velvollisuutta valvoa työn turvallisuutta. Työnjohtajien/esimiesten pitää olla tietoisia omista työturvallisuusvastuistaan ja -velvollisuuksistaan. 

– Valvonnan tavoitteena on, että työpaikat oppivat omatoimisesti selvittämään putoamisvaaralliset työvaiheet ja estämään putoamistapaturmat työntekijöiden opastamisen, oikeiden työvälineiden ja työmenetelmien sekä työn johtamisen keinoin, tarkastaja Maanavilja korostaa.

Putoaminen aiheuttaa edelleen paljon vakavia vammoja työntekijöille. Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen perusteella Suomessa sattuu vuosittain noin 30 000 työtapaturmaa, joissa on kyseessä joko kaatuminen tai putoaminen. Tämä luku on noin neljännes kaikista ilmoitetuista työtapaturmista.

Euroopan komissio on julkaissut oppaan hyvistä toimintatavoista korkealla tehtävän työn turvallisuuden parantamiseksi. Oppaan voi ladata maksutta verkosta:

Tarkoituksenmukaisimpien työvälineiden valinta korkealla tehtävään tilapäiseen työhön. Julkaisija Euroopan komission työllisyyden, sosiaali- ja tasa-arvoasioiden pääosasto, 2007.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Tarkastaja Ville Maanavilja, puh. 029 5018123, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suomen on oltava oikeudenmukainen ja yhdenvertainen maa myös pohjoissuomalaisille ikääntyville ihmisille (Pohjois-Suomi)24.9.2020 11:11:38 EESTTiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen esitteli Oulun seurakuntien 24.9.2020 järjestämässä Eloisa ikääntyminen -seminaarissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksiä hyvästä ja arvokkaasta vanhuudesta sekä valvonnan roolista vanhusten perusoikeuksien toteutumisessa. Ylijohtaja korosti puheessaan, että yhtä tekijää, joka olisi ratkaiseva vanhustyön onnistumisessa tai kehittämiskohteissa ei ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme