Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluviranomainen tarkastaa ulkomaista työvoimaa käyttäviä marja- ja puutarhatiloja

Jaa
Työsuojeluviranomainen tekee tarkastuksia marja- ja puutarhatiloille sekä muihin maatalouden työpaikkoihin, jotka työllistävät ulkomaalaisia kausityötekijöitä. Tarkastuksia tehdään tänä vuonna sekä uusiin kohteisiin että niihin, joissa havaittiin viime vuonna laiminlyöntejä.

Tarkastuksilla valvotaan muun muassa työsuhteen vähimmäisehtoja ja sitä, että työnantaja noudattaa Maaseutuelinkeinojen työehtosopimukseen viime vuonna tehtyjä täsmennyksiä koskien erityisesti urakkahinnoittelua ja takuupalkkaa.

Tarkastuksia tehdään erityisesti satokausien aikana, mutta myös kauden päätyttyä, jolloin voidaan tarkastella palkkauksen ja työaikojen toteutumista.

Työsuojeluviranomainen lähetti tänä keväänä maatalouden työnantajille sähköpostiviestin, jossa oli ohjeet liittyen urakkahinnoitteluun, takuupalkkaan ja ulkomaalaisten kausityötekijöiden käyttämiseen. Lue työnantajille lähetetty viesti Tyosuojelu.fi-verkkopalvelusta. 

Epämääräisten työnvälittäjien käyttö altistaa hyväksikäytölle

Suomessa mahdolliset rekrytointipalkkiot maksaa aina työnantaja. EU:n ulkopuolella työntekijöiltä peritään usein kohtuuttomia maksuja. Maksun periminen työntekijältä on Suomen lain mukaan rangaistavaa, ja epämääräisten välittäjien käyttäminen altistaa työntekijät hyväksikäytölle.

”Jos työnantaja hankkii työvoimaa vanhojen työntekijöiden kautta ja ei itse maksa palvelusta mitään, voi miettiä, kuinka uskottavaa on, että joku hankkii tilalle kymmeniä työntekijöitä perimättä siitä keneltäkään palkkiota”, muistuttaa ylitarkastaja Merja Laakkonen Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työnantajan tulee käyttää vain asianmukaisia ja laillisesti toimivia henkilöstöpalveluita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Merja Laakkonen
p. 0295 016 976, etunimi.sukunimi@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme