Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomainen valvoi kesätyöpaikkoja kesällä 2020 – työvuorosuunnittelu hiertää palvelualan työpaikoilla

Jaa

Työsuojeluviranomainen tarkasti kesän 2020 aikana valtakunnallisesti 250 työpaikkaa. Valvonnassa havaittiin toistuvia puutteita työterveyshuollon järjestämisessä, työehdoista sopimisessa, työvuorosuunnittelussa ja työehtosopimuksen palkkamääräysten noudattamisessa.

Suurin osa valvontakohteista oli nuorille tyypillisiä palvelualan kohteita: jäätelökioskeja, kesäkahviloita ja marjanmyyntipisteitä. Kesätyöpaikkoja on valvottu aiemminkin, mutta tänä kesänä pyrittiin erityisesti keskustelemaan työntekijöiden kanssa ja varmistumaan siitä, että työuran alussa olevilla työntekijöillä on käsitys omista oikeuksistaan.

Jopa puolella tarkastuksista jouduttiin antamaan velvoitteita työterveyshuoltoon liittyen. Viidesosalla työpaikoista työterveyshuolto puuttui kokonaan. Työpaikoilla koettiin, ettei lakisääteisellä työterveyshuollolla ole merkitystä kausityöpaikoilla. Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työterveyshuolto on pakollinen kaikilla työpaikoilla, joilla on työsuhteisia työntekijöitä. Työterveyshuolto pystyy tukemaan myös kausityöpaikkoja työpaikan omassa työsuojelutyössä ja onkin tärkeää muistaa hyödyntää työterveyshuollon ennaltaehkäisevää palvelua. Terveystarkastukset ja työterveyshuollon tekemät työpaikkaselvitykset ovat tärkeitä myös kausityöpaikoille. 

Työntekijän näkökulmasta huolestuttavimmat havainnot liittyivät työehdoista sopimiseen, työvuorosuunnitteluun ja työehtosopimuksen palkkamääräysten noudattamiseen. Joka viidennellä tarkastuksella havaittiin puutteita työsuhteen ehdoissa ja kahdeksalla prosentilla tarkastuksista havainto liittyi palkan määräytymisen perusteisiin. Työpaikalla oli joko sovellettu väärää työehtosopimusta tai palkka oli työsopimuksessa sovittu alle alan yleissitovan työehtosopimuksen.

Kesätyöpaikoilla tyypillisesti muutetaan työvuoroluetteloita säätilan muuttuessa. Työsuojelutarkastajat ovat vuosia puuttuneet lain vastaisiin menettelyihin, mutta edelleen näitä tilanteita tulee toistuvasti tarkastuksilla vastaan. Työsuojeluviranomainen muistuttaakin, että työntekijöille tiedotettua työvuoroluetteloa ei pääsääntöisesti saa muuttaa ilman työntekijän suostumusta. Työntekijä ei myöskään voi antaa pysyvää suostumusta siihen, että hänen työvuorojaan voidaan muuttaa muutaman tunnin varoitusajalla. Yhdellä työpaikalla kymmenestä havaittiin puutteita työvuoroluettelossa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Aki Eriksson, 029 501 6254, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työneuvosto selkeytti ruokalähettien asemaa työsuojeluviranomaisen pyynnöstä16.10.2020 14:33:14 EESTTiedote

Työsuojeluviranomainen on valvonnassaan havainnut, että yhä useampi yritys teettää työtä ns. kevytyrittäjillä perinteisten työsuhteiden sijaan. ”Varsinkin alustatyössä ilmiö on yleinen. Tulkintaan siitä, onko kyseessä yrittäjä vai työntekijä, on liittynyt epäselvyyttä. Tämä vaikuttaa myös siihen, tuleeko yrityksissä soveltaa työaikalakia ja muita työntekijän suojaksi säädettyjä lakeja”, kertoo lakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Kansanedustajien viesti aluehallintovirastoille: neuvolapalvelut turvattava13.10.2020 13:24:11 EESTUutinen

Oulun vaalipiirin kansanedustajat ovat huolissaan lasten ja nuorten neuvolapalvelujen turvaamisesta koronapandemian aikana. Henkilöstöä on siirretty neuvolasta esimerkiksi jäljityksiin ja näytteenottoon, mikä heikentää lapsiperheiden ja nuorten saamaa tukea. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 3. kansanedustajatapaamiseen osallistui kymmenen kansanedustajaa ja ministeri Tytti Tuppuraisen avustaja. Kansanedustajien viesti valvojalle on: neuvolapalvelut on turvattava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme