Työsuojeluviranomaisen toimivalta paranee merkittävien alipalkkaustilanteiden valvonnassa
Työsuojeluvalvonnan tehtävänä on työturvallisuuden varmistamisen ohella ehkäistä hyväksikäyttöä työelämässä, estää ennakolta työsuhteisiin liittyviä riitoja ja torjua harmaata taloutta. Työsuojeluvalvonnassa havaitaan aika ajoin tilanteita, joissa työstä maksettava palkka on lain tai työehtosopimuksen vastainen.
”Jatkossa työsuojeluviranomainen voi velvoittaa työnantajan viime kädessä sakon uhalla maksamaan lainmukaista palkkaa. Tähän asti toimivaltaa on rajoitettu näissä kysymyksissä ohjauksen tasolle. Tällä toimivallan laajennuksella pyritään puuttumaan nimenomaisesti räikeisiin alipalkkaustilanteisiin. Aiemmin alipalkkaustilanteiden tehokas valvonta on ollut sidonnainen epäiltyyn syrjintään. Nyt lainvastaisuuksiin pystytään puuttumaan tehokkaammin”, kertoo työsuojelulakimies Aki Eriksson.
Tyypillisesti liian alhainen palkka tulee arvioitavaksi työsyrjintänä tai kiskonnantapaisena työsyrjintänä. ”Räikeimmissä tapauksissa kyse on saattanut olla työperäisestä ihmiskaupasta. Näissä asioissa työsuojeluviranomaisella on lakiin perustuva ilmoitusvelvollisuus ja puolueeton asiantuntijarooli rikosprosessissa”, Aki Eriksson toteaa.
Alipalkkauksen kriminalisointi
Lainsäädännön kehittämisen yhteydessä arvioitiin, onko tarpeen kriminalisoida alipalkkaustilanteet myös muissa kuin syrjintä- ja hyväksikäyttötilanteissa.
Selvitystyössä havaittiin, että alipalkkaustilanteisiin voi jo nykyisellään tulla sovellettavaksi rikoslain 36 luvun petos- ja kiskontarikokset. Näillä arvioitiin olevan riittävä suojaava vaikutus, kun tällaiset teot vain saadaan tehokkaasti tuotua esitutkintaviranomaisen tutkittavaksi ja sitä myötä rikosprosessiin. ”Tätä tarkoitusta varten työsuojeluviranomaisen ilmoitusvelvollisuutta laajennettiin koskemaan myös näitä rikosnimikkeitä”, tarkentaa työsuojelulakimies Aki Eriksson.
Laki toimivallan muutoksesta astuu voimaan 1.6.2023. ”Työsuojeluviranomainen on jo täsmentänyt palkkaukseen liittyvää valvontaansa vuodelle 2023, ja lain voimaan tultua toiminta tehostuu entisestään. Viranomainen pyrkii tiedottamaan valvonnan tuloksista ja seuraamaan lainmuutoksen vaikutuksia työelämään”, sanoo Aki Eriksson.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Aki Eriksson, 0295 018 175, etunimi.sukunimi@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Finlandsmodellen för hobbyverksamhet och Finland i rörelse programmet får totalt 16 miljoner euro statsunderstöd13.5.2025 07:30:00 EEST | Pressmeddelande
Regionförvaltningsverken har nyligen beviljat 16 miljoner euro i statsunderstöd för Finlandsmodellen för hobbyverksamhet och programmet Finland i rörelse. Avsikten med understödet är att ge alla barn och unga i grundskoleåldern möjlighet att ha en trevlig och gratis hobby i samband med skoldagen samt med en väg till föreningsverksamhet genom hobbyer.
Harrastamisen Suomen mallille ja Suomi liikkeelle -ohjelmalle yhteensä 16 miljoonaa euroa valtionavustusta13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Aluehallintovirastot ovat myöntäneet Harrastamisen Suomen mallille ja Suomi liikkeelle -ohjelmalle tuoreeltaan yhteensä 16 miljoonaa euroa valtionavustusta. Avustuksilla mahdollistetaan peruskouluikäisten lasten ja nuorten ilmainen harrastaminen sekä polku harrastuksista seuratoimintaan.
Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun päätöksenteossa puutteita12.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kantelupäätöksen mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun avohuollon päätöksentekomenettely ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Seitsemässä eri kantelussa vuonna 2024 kerrottiin sosiaalityöntekijän perustelleen lainvastaista menettelyään hyvinvointialueen säästötoimenpiteillä.
Brister i beslutsfattandet inom barnskyddet i Birkalands välfärdsområde12.5.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt ett klagomålsbeslut av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beslutsfattandet inom barnskyddets öppenvård i Birkalands välfärdsområde inte till alla delar varit lagenligt. I sju olika klagomål år 2024 fördes det fram att socialarbetaren hade motiverat sitt lagstridiga förfarande med välfärdsområdets sparåtgärder.
Ajojärjestelijälle ja kuljettajalle sakkoja ajopiirturin käyttöön ja ajo- ja lepoaikoihin liittyvistä rikkomuksista12.5.2025 11:11:11 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomainen havaitsi työsuojelutarkastuksella maaliskuussa 2023, että satakuntalaisen kuljetusyrityksen kuljettajien ajopiirturikorttien käytössä oli epäselvyyksiä. Yrityksen kuljettaja oli ajanut toisen kuljettajan kuljettajakortilla ilmeisesti peitelläkseen mahdollisia ajo- ja lepoaikasäännöksiä. Työnantaja ei toimittanut työsuojelutarkastajalle pyydettyjä ajo- ja lepoaikatietoja, ja kun tiedot viimein saatiin, havaittiin niissä lukuisia rikkomuksia. Asiaa käsiteltiin lopulta Satakunnan käräjäoikeudessa, joka tuomitsi yhtiön ajojärjestelijän ja rikkomuksia tehneen kuljettajan sakkorangaistukseen. Epäilyt kiistänyt ajojärjestelijä tuomittiin 30 päiväsakkoon, kun taas kuljettaja tunnisti rikkomukset ja hänen rangaistuksensa oli 15 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.5.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme