Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työtapaturma kattotyössä: sakkoja toimitusjohtajalle

Jaa

Lapin käräjäoikeus tuomitsi 16. joulukuuta kattotöihin erikoistuneen yrityksen toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 55 päiväsakkoon. Toisen syytetyn yrityksen edustajan ei näytetty olleen rikosoikeudellisessa vastuussa työturvallisuussäännösten noudattamisesta ja hänen osaltaan syytteet hylättiin. Lisäksi asiassa tuomittiin yritys maksamaan vahingonkorvauksia tapaturmassa vahingoittuneelle työntekijälle. Oikeus antoi tuomionsa 16. joulukuuta.

Tuomio liittyy yrityksen työkohteessa Rovaniemellä joulukuussa 2018 sattuneeseen työtapaturmaan. Tapaturmatilanteessa kattoasentaja nosti työparinsa kanssa kattopeltejä kaksikerroksisen rivitalon vesikatolle käyttäen nostoapuvälineinä köyttä ja köyteen kiinnitettyä nostokoukkua sekä hitsaajan lukkopihtejä. Nostossa peltinippu irtosi hitsauspihtien kiinnityksestä ja putosi alas osuen nostotyön vaara-alueella olleeseen asentajaan. Työturvallisuuteen liittyvät laiminlyönnit ja tarkoitukseen soveltumattoman nostoapuvälineen käyttäminen nostossa johtivat tapaturmaan.

Käräjäoikeus totesi työnantajan toimineen tapauksessa vastoin työnantajan yleistä huolehtimisvelvoitetta. Työssä käytettiin nostoapuvälineenä hitsauspihtejä, jotka eivät ole nostoapuväline. Hitsauspihdit eivät sovellu nostotyöhön eikä niissä ole merkintää suurimmasta sallitusta kuormasta. Työmaalla ei myöskään perehdytyksessä ohjeistettu alamiehen tehtäviä muun muassa vaara-alueen osalta. Todistelussa ilmeni, että työmaalla oli aikaisemmin vastaavassa nostossa pudonnut yksi pelti, eikä kysymys siinäkään mielessä ollut yllättävästä tai ennalta arvaamattomasta tapahtumasta. Toimitusjohtaja oli vastannut kattotyömaalla työnjohdosta.

Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli muun ohella laiminlyönyt velvollisuutensa työn vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa, työntekijän perehdyttämisessä ja työn tarkkailemisessa sekä soveltuvien työvälineiden valinnassa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että nostolaitteissa ja nostoapuvälineissä tulee olla turvallisen käytön kannalta tarpeelliset merkinnät. Nostoapuvälinettä, josta puuttuu suurinta sallittua kuormaa osoittava merkintä, ei saa käyttää. Nostotyön turvallisuuden varmistamiseksi on myös tärkeää huolehtia siitä, että noston vaara-alueella ei liikuta tarpeettomasti.

Lapin käräjäoikeuden tuomio 16.12.2021, asianumero R 20/2091. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Mia Vierimaa, 0295 017 500, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavaa päätöstä Kymenlaaksossa, tilojen sulkupäätöstä ja kokoontumisrajoitusta ollaan mahdollisesti lieventämässä ensi viikolla26.1.2022 15:38:37 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut Kymenlaakson sairaanhoitopiirin alueella päätöstä, joka velvoittaa laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Lisäksi virasto arvioi koordinaatioryhmän esitystä alueen kokoontumisrajoituksen ja tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan tilojen sulkumääräyksen lieventämisestä.

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger en påföljdsavgift för personer som olagligt infört djur till landet – den nya lagen möjliggör en ekonomisk sanktion26.1.2022 11:01:35 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger att påföra en påföljdsavgift för två personer som olagligt infört djur till landet. En sanktion kan i och med den lag som trädde i kraft vid årsskiftet påföras av regionförvaltningsverket eller Tullen för en sådan person eller aktör, som inför ett eller flera djur från EU:s område till Finland utan påkallade intyg och anteckningar.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tilojen sulkupäätökset Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla25.1.2022 16:09:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tartuntatautilain mukaisen tilojen sulkupäätöksen (58 g §) Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla. Sairaanhoitopiirien antamien asiantuntija-arvioiden perusteella tartuntatautilain mukaiset edellytykset tilojen sulkemista koskeville rajoituksille eivät tällä hetkellä täyty.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää Kanta-Hämeen tilojen sulkumääräystä, Päijät-Hämeessä sulkupäätöstä yhä välttämätön jatkaa nykyisellään – Uudenmaan tilanne arvioitavana tällä viikolla25.1.2022 15:45:45 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 25.1.2022 jatkopäätöksiä koronarajoituksista Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille. Kanta-Hämeessä mm. kuntosalit, uimahallit ja sisäleikkipuistot voidaan avata 27.1.2022. Päijät-Hämeen tilanne on terveydenhuollon kuormituksen kannalta edelleen vaikea ja tiukka sulkupäätös alueella välttämätön. Päijät-Hämeessä jatketaan myös nykyisiä kokoontumisrajoituksia lähiviikkojen ajan. Uudenmaan rajoitustilannetta arvioidaan tämän viikon aikana.

Alueelliset toimijat ovat onnistuneet torjumaan koronaa, totesi Mika Salminen Pohjois-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa25.1.2022 14:13:30 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 25.1.2022 uudistuneessa kokoonpanossa ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Asiantuntijavieraana oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen, joka kiitti alueellisia toimijoita erinomaisesta onnistumisesta koronapandemian torjunnassa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston harkinnassa seuraamusmaksu eläimiä laittomasti maahan tuoneille henkilöille – uusi laki mahdollistaa rahallisen sanktion25.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee seuraamusmaksun määräämistä kahdelle eläimiä laittomasti maahan tuoneelle henkilölle. Sanktion voi vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain myötä määrätä aluehallintovirasto tai Tulli henkilölle tai toimijalle, joka tuo EU:n alueelta Suomeen eläimen tai eläimiä ilman asianmukaisia todistuksia ja merkintöjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme