Aluehallintovirasto AVI

Työtapaturmasta sakkoja tamperelaiselle lihanjalostustehtaalle

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus on 11.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut tamperelaisen lihanjalostustehtaan tuotantojohtajan ja kaksi työnjohtajaa 15 päiväsakon rangaistuksiin työturvallisuusrikoksen johdosta. Lihanjalostustehtaalle tuomittiin 6 000 euron yhteisösakko työturvallisuusmääräysten rikkomisesta.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä oli Tampereella heinäkuussa 2018 tapahtunut työtapaturma. Työntekijä oli ollut työskentelemässä makkarapakkauskoneella, missä hänen tehtävänään oli aamuvuoron aluksi valmistella pakkauskone käyttökuntoon syöttämällä muovikalvot koneeseen. Koneessa on ylä- ja alakalvo. Tapaturmatilanteessa alakalvo oli mennyt ryppyyn ja työntekijä oli yrittänyt oikaista kalvoa leikkurin kohdalta. Hänen tarkoituksenaan oli ollut vetää kalvo käsin koneesta läpi. Kun työntekijä tarttui kalvoon, teki koneen leikkuri-puristinosa työliikkeen ja työntekijän sormet jäivät koneeseen puristuksiin.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että yhtiön toiminnassa oli laiminlyöty vaarojen selvittämistä ja niiden poistamista koskevia työturvallisuusmääräyksiä. Samoin oli laiminlyöty estää pääsy pakkauskoneen vaara-alueelle ja antaa työtapaturmassa loukkaantuneelle työntekijälle tarpeellinen opetus ja ohjaus, koska häntä ei oltu perehdytetty koneen turvalliseen käyttämiseen.

Käräjäoikeus totesi, että vaikka tapaturman aiheuttanut vaaratekijä oli tunnistettu koneelle tehdyssä vaarojen arvioinnissa, ei vaaran poistamiseksi ollut ryhdytty tarvittaviin toimenpiteisiin. Työntekijöitä oli opastettu sammuttamaan kone häiriötilanteen sattuessa, mutta pääsyä koneen vaara-alueelle ei ollut estetty teknisin toimenpitein, vaikka se olisi ollut mahdollista.

Perehdytyksen osalta käräjäoikeus katsoi, että työntekijän kertomusta siitä, ettei häntä ollut perehdytetty pakkausosastolle voitiin pitää tukevana ja vahvana viitteenä siitä, että häntä ei ennen pakkausosastolla työskentelyn aloittamista ole riittävästi perehdytetty. Lisäksi työntekijän osalta ei löytynyt pakkausosastoa koskevaa perehdytysasiakirjaa, vaikka perehdyttäminen yhtiössä oli dokumentoitu kunkin työntekijän osalta. Perehdyttämisvelvollisuutta koskeva asia oli kuitenkin työturvallisuusrikoksena vanhentunut ja teonkuvaus tältä osin hylättiin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että vaarojen arvioinnissa havaitut vaarat tulee ensisijaisesti poistaa työvälineen rakenteeseen tai sen ympäristöön liittyvillä teknisillä toimilla. Vasta, jos vaaraa ei voida poistaa teknisillä toimilla, työvälineen käytön turvallisuus tulee varmistaa opastuksella, varoituslaitteilla, turvamerkeillä ja henkilönsuojaimilla. Lisäksi työnantajan tulee huolehtia myös niin sanottujen vanhojen työntekijöiden perehdyttämisestä, jos heidän työtehtävissään tapahtuu muutoksia.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 20/1718

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto AVI
Aluehallintovirasto AVITyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto AVI

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kiitti Kainuun ripeitä koronatoimia (Pohjois-Suomi)8.9.2020 10:52:42 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 14. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 1.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Valmiustoimikunta kiitti ripeistä ja onnistuneista alueellisten tautipesäkkeiden torjuntatoimista Kainuussa ja Raahessa. Kriisin kestävyydessä onnistuminen edellyttää hyvää yhteistyötä meiltä kaikilta. Arjen tilanteissa kuka tahansa voi altistua virukselle. Tartunnan saaneiden syyttely ja leimaaminen voivat vaikeuttaa viranomaisten työtä ja viestinnässä onnistumista.

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisten palvelujen puolesta28.8.2020 08:30:00 EESTTiedote

Tänään 28.8.2020 korona-ajan 6. kokoukseensa kokoontunut Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto totesi, että kauppojen tavara- ja ruokahuollossa ja logistiikassa on onnistuttu luomaan mallit, joilla toiminta pystytään varmistamaan sekä mahdollisen COVID-19 aallon että paikallisten tartuntaryppäiden ilmaantuessa alueellamme. Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä palvelualoilla runsaasti. Oleellisinta kuitenkin on, että asiakkaiden huomio saadaan pysymään turvallisessa asioinnissa kaupoissa, ravintoloissa ja palveluissa. Varovaisuus on edelleenkin valttia!

Den regionala beredskapskommittén 27.8.2020: Den största utmaningen vid sjukdomsbekämpningen är "coronatröttheten"27.8.2020 08:30:00 EESTTiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté ordnades den 27 augusti 2020 på distans och mötet hölls nu för trettonde gången. Marko Pukkinen, ordförande för mötet och regionförvaltningsverkets överdirektör, gick i sitt inledande anförande igenom händelserna i samband med beslutet om sammankomstbegränsningar som meddelades i början av veckan. – Förutom att vi visserligen beaktar social- och hälsovårdsministeriets styrningsbrev så styrs vi framförallt av information som produceras av Institutet för hälsa och välfärds och våra egna sakkunniga och 50 personers gränsen är helt i linje med vad vi redan hade kommit till i frågan. Utvecklingen av sjukdomsläget är överlag nu sådan att det är rätt beslut. Det som tidigare var en rekommendation att vidta skyddsåtgärder i mindre evenemang ändrades i det här beslutet till ett föreläggande. Orsaken till att restriktionerna är de samma i alla regioner är "evenemangsturismen", det finns många som förflyttar sig efter evenemangen, berättade Pu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme