Työtapaturmatilanne synkistyy edelleen sosiaalihuollon laitospalveluissa

Yksityisiä terveys- ja sosiaalipalveluja voidaan pitää jo meikäläisittäin korkean työturvallisuusriskin toimialana: alan vahinkotaajuus oli viime vuonna noin 35 työpaikkatapaturmaa per miljoona tehtyä työtuntia, kun kaikkien toimialojen vastaava luku on noin 25.
Toimialan sisäisessä tarkastelussa työpaikkatapaturmien taajuus on viime vuosina ollut korkein sosiaalihuollon laitospalveluissa ja taajuus nousi edelleen myös viime vuonna. Sosiaalihuollon laitospalveluiden työpaikkatapaturmataajuus oli 43,5 työpaikkatapaturmaa per miljoona työtuntia vuonna 2020.
Avopalveluissa sattuvien työpaikkatapaturmien taajuus on ollut sosiaalihuollon laitospalveluiden taajuutta matalampi ja se kääntyi viime vuonna laskuun. Taajuus oli 33,3 työpaikkatapaturmaa per miljoona työtuntia.
Terveyspalveluissa työpaikkatapaturmien taajuus on ollut verraten vakaa. Terveyspalveluiden työpaikkatapaturmataajuus oli vuonna 2020 noin 25 työpaikkatapaturmaa per miljoona työtuntia.
”Taajuuksien tasoerot ja niiden erisuuntainen kehitys viittaavat ennen kaikkea siihen, että töiden sisällöt ovat keskenään erilaisia sosiaalihuollon laitospalveluissa, avopalveluissa ja terveydenhuollon palveluissa”, toteaa johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta.
Sosiaalihuollon laitospalveluissa ja avopalveluissa paljon toisen ihmisen aiheuttamia työtapaturmia
Sosiaalihuollon laitospalveluissa ja avopalveluissa työpaikkatapaturman aiheuttaja on usein toinen ihminen, asiakas tai hänen omaisensa.
”Sosiaalihuollon laitospalveluissa 44 % sattuneista työpaikkatapaturmista johtui toisen ihmisen tahattomasta tai tahallisesta teosta ja avopalveluissa 36 %. Toisen ihmisen aiheuttama tapaturma on käytännössä tilanne, jossa työntekijään kohdistuu lyönti, potku tai pureminen. Asiakkaiden kohtaamisiin ja työn tekemisen turvallisiin tapoihin pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota, jotta tämän tyyppisten työtapaturmien määrä laskisi”, toteaa tietokanta-analyytikko Janne Sysi-Aho Tapaturmavakuutuskeskuksesta.
Terveyspalveluiden työtehtävissä yleisimmin työpaikkatapaturma aiheutui työntekijän liikkumiseen liittyvissä tilanteissa, noin 37 % sattuneista työpaikkatapaturmista.
Yksityisten terveys- ja sosiaalipalveluiden tuottajien toiminta kasvanut voimakkaasti
Terveys- ja sosiaalipalveluiden toimialan yksityisten yritysten osuus kasvoi voimakkaasti vuosina 2005–2019. Työtuntien määrä nousi 105,8 miljoonasta 167,9 miljoonaan. Osa kasvusta selittyy töiden siirtymisellä kunnalta yksityisille palvelun tuottajille sekä myös väestön ikärakenteen muutoksella - palveluita tarvitaan yhä enemmän.
Vuonna 2020 toimialan kasvu näyttäisi taittuneen. Työtuntien kokonaismäärä jäi 163,8 miljoonaan työtuntiin, mutta vuosi oli muutenkin koronaepidemian vuoksi hyvin poikkeuksellinen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna SinkkiläViestintäpäällikkö
Puh:0404504261sanna.sinkkila@tvk.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa. TVK:n asemasta ja tehtävistä säädetään työtapaturma- ja ammattitautilaissa.
TVK käsittelee vakuuttamattomassa työssä sattuneiden vahinkotapahtumien korvausasiat. TVK:n ylläpitää ja julkaisee tilastoja työtapaturmista ja ammattitaudeista sekä valvoo työnantajien vakuuttamisvelvollisuuden toteutumista.
TVK huolehtii myös ammattiurheilijoiden vakuuttamisen seurannasta ja yleisestä valvonnasta sekä pitää rekisteriä urheilijan tapaturma- ja eläketurvasta annetun lain mukaan vakuutetuista urheilijoista ja vakuutuksenottajista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Työnantajien vakuutuslaiminlyönnit yhä yleisiä – 159 pakkovakuutusta vuonna 202420.3.2025 12:18:11 EET | Tiedote
Vuonna 2024 Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) valvonnassa havaittiin 2 650 työnantajaa, jotka eivät olleet ottaneet pakollista työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta. Näistä 159 ei hoitanut asiaa edes huomautuksen jälkeen, minkä vuoksi TVK määräsi vakuutuksen pakkokeinoin.
Työtapaturmat kasvussa: Työmatkatapaturmien määrä nousi 10 %5.3.2025 07:44:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 sattui 115 000 työtapaturmaa, joista 91 000 oli työpaikkatapaturmia ja 24 000 työmatkatapaturmia. Työpaikkatapaturmien määrä nousi 4 % ja työmatkatapaturmien jopa 10 % vuodesta 2023.
Työmatkatapaturmien määrä reippaassa kasvussa1.10.2024 08:40:37 EEST | Tiedote
Tapaturmavakuutuskeskuksen kuluvaa vuotta 2024 koskevan ennusteen mukaan työmatkatapaturmien määrä kasvaa jopa 8 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Työpaikkatapaturmien määrä sen sijaan pysyy ennusteen mukaan suunnilleen vuoden 2023 tasolla.
Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus jäi työnantajilta ottamatta tiedonpuutteesta18.3.2024 09:17:36 EET | Tiedote
Viime vuonna Tapaturmavakuutuskeskuksen valvonta totesi reilun 3 000 työnantajan jättäneen ottamatta työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen kaikista valvotuista työnantajista. Yleisin syy velvollisuuden laiminlyöntiin oli se, ettei työnantaja ollut tiennyt vakuuttamisvelvollisuudestaan.
Työtapaturmien määrä pysyi lähes ennallaan vuonna 20235.3.2024 09:16:51 EET | Tiedote
Työtapaturmien lukumäärä ja työpaikkatapaturmien taajuus nousivat hieman vuonna 2023 edellisen vuoden luvuista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme