Suomen Psykologiliitto

Työterveyspsykologin roolia työterveyshuollossa vahvistettava

Jaa

Psykologiliitto vaatii, että työterveyspsykologi on määriteltävä työterveydenhuollon ammattihenkilöksi, kun työterveyslakia muutetaan. Silloin työntekijä pääsee käyttämään psykologin palveluja suoraan ilman lähetettä, mikä vähentää turhia käyntejä työterveyslääkärin ja työterveyshoitajan vastaanotolla. Työterveyshuollon tulee olla entistä vahvemmin moniammatillista.

Mielenterveysongelmat katkovat työuria

Työelämä on muuttunut psykososiaalisesti ja kognitiivisesti yhä kuormittavammaksi, minkä seurauksena mielenterveyteen liittyvät taloudelliset ja inhimilliset työelämän kustannukset ovat kasvussa. Mielenterveysongelmat ovat nousseet työurien suurimmaksi uhaksi Suomessa, aiheuttaen vuosittain jopa 17 miljoonan työpäivän menetyksen. Työterveyspsykologin vastaanotto ei silti ole kaikkien saatavilla. Työterveyspsykologin käyttö esimerkiksi työpaikkaselvityksissä on myös varsin vähäistä. 

Työterveyspsykologien työpanosta ei nykyisellään hyödynnetä riittävästi, vaikka psyykkiseen jaksamiseen ja mielenterveyteen liittyvät ongelmat ovat työelämämme keskeisin haaste. Yksinkertainen ja suora pääsy psykologin vastaanotolle vähentää myös osaltaan turhia käyntejä työterveyslääkärin ja työterveyshoitajan vastaanotolla. Varhainen ja oikea-aikainen palvelu on kustannustehokasta ja vähentää inhimillistä kärsimystä.

Psykologi helposti saataville työterveyshuoltoon

Työterveyslakia ollaan parhaillaan muuttamassa, mutta nyt esitetään ainoastaan fysioterapeuttien muuttamista työterveydenhuollon ammattihenkilöksi. Psykologiliitto pitää muutosta kannatettavana ja tarpeellisena, mutta samalla tulee muuttaa myös työterveyspsykologin status ammattihenkilöksi. Tällöin myös työterveyspsykologin vastaanotolle voi hakeutua suoraan.

Työterveyshuollon tehtävä on edistää työntekijöiden terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä työuran eri vaiheissa, ehkäistä työhön liittyvien sairauksia ja tapaturmia, tukea terveellistä ja turvallista työtä ja työympäristöä sekä työyhteisön toimintaa. Työterveyden ammattihenkilöt vastaavat työterveyspalvelujen kokonaisuudesta ja käyttävät muiden asiantuntijoiden erityisosaamista tarvittaessa. Tällä hetkellä vain työterveyshoitaja ja työterveyslääkäri on määritelty pakollisiksi ammattihenkilöiksi työterveyshuollossa.

Hyvinvoinnin edistäminen työssä on sekä epäkohtiin puuttumista että mahdollisuuksien ja vahvuuksien tunnistamista, vahvistamista ja hyödyntämistä. Työpaikkaselvityksen tarpeellisuus ja psykososiaalisten riskien tunnistaminen ovatkin työterveyshuollon keskeisiä painopisteitä. Psykologeilla on runsaasti ammattitaitoa näissä prosesseissa.

Tukemalla työhyvinvointia ehkäistään mielenterveysongelmia ja tuetaan työllisyysastetta. 

Myös työterveyspsykologit on määriteltävä työterveyden ammattihenkilöiksi.

Yhteyshenkilöt

Janne RistePuheenjohtaja, Suomen Psykologiliiton Työterveyspsykologien ammatillinen työryhmä

janne.riste@hotmail.com

Tietoja julkaisijasta

Suomen Psykologiliitto
Bulevardi 30 B 3
00120 Helsinki

09 6122 9122http://www.psyli.fi

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Psykologeille yhä suurempi tarve – koulutuksen rahoitus vaatii uudistamista27.11.2020 08:24:30 EETTiedote

Psykologien osaamiselle on koko ajan enemmän kysyntää niin sote-sektorilla, opetuksen ja koulutuksen saralla kuin myös laajasti monissa muissa asiantuntijatehtävissä, esimerkiksi työ- ja organisaatiopsykologian alalla. Suomen Psykologiliitto, Psykonet ja Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto SPOL ry ovat iloisia siitä, että psykologin asiantuntijuuden arvo ja tarve yhteiskunnassamme on tunnistettu ja muistuttavat alan koulutuksen laadun tärkeydestä sen kehittämisessä.

Psykologiliitto kannattaa oppivelvollisuusiän nostamista – syrjäytymisen ehkäisemiseksi toimittava jo päiväkodissa ja peruskoulussa17.11.2020 12:09:38 EETTiedote

Psykologiliitto pitää hallituksen esitystä oppivelvollisuuslaiksi kannatettavana. Positiivista esityksessä oppivelvollisuuden jatkamisesta ovat etenkin toisen asteen opintojen maksuttomuus, opiskeluhuollon sitova mitoitus, nivelvaiheopetus sekä oikeus erityiseen tukeen lukiossa. Lain myötä toiselle asteelle tulee monenlaisia uusia velvoitteita, joten on tärkeää varmistaa riittävät resurssit sekä opetukseen, opinto-ohjaukseen että opiskeluhuoltoon kaikille kouluasteille.

Kuraattorin ja koulupsykologin ennaltaehkäisevän työn johtaminen kouluissa ja oppilaitoksissa on turvattava22.10.2020 13:41:38 EESTTiedote

Hallitus on tarkentanut sote-uudistuksen lakiesitysluonnosta lausuntokierroksen perusteella. Nyt esitetään, että psykologit ja kuraattorit työskentelevät ensisijaisesti koulujen ja oppilaitosten tiloissa. Tämä on tärkeä linjaus, joka mahdollistaa aiempaa muotoilua paremmin psykologien ja kuraattorien tärkeän työn jatkumisen fyysisesti osana kouluyhteisöjä ja lähellä lasten ja nuorten arkea, helposti saatavilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme