Työttömän mahdollisuus osa-aikatyöhön paranee

Jaa

Huhtikuun alusta lähtien osa-aikatyöstä saatu palkka vaikuttaa työttömyysetuuteen vasta palkan maksupäivänä. Tämä nopeuttaa työttömyysetuuden maksamista, kun työtön aloittaa osa-aikatyön.

Kun työttömänä aloittaa osa-aikatyön, voidaan etuus maksaa jatkossa nopeammin. Käytettävissä olevat tulot jakautuvat eri tavoin kuin ennen lakimuutosta.
Kun työttömänä aloittaa osa-aikatyön, voidaan etuus maksaa jatkossa nopeammin. Käytettävissä olevat tulot jakautuvat eri tavoin kuin ennen lakimuutosta.

Huhtikuun alusta lähtien osa-aikaisesta tai pätkätyöstä saatu palkka vaikuttaa työttömyysetuuteen vasta palkan maksupäivänä.

Työn tekeminen on murroksessa. Ansiopäivärahan saajat tekevät yhä enemmän työttömyysjakson aikana osa-aika- ja keikkatyötä.

”Tämä lakimuutos on ihmisen puolella. Aiemmin osa-aikatyön vastaanottamisessa on ollut riskinä se, että työttömyysetuus viivästyy merkittävästi. Nyt tämä riski poistuu. Käytännössä lakimuutos kannustaa osa-aikatyöhön”, kertoo Yleinen työttömyyskassa YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund.

Palkanmaksun ajankohta vaikuttaa työttömyysetuuden määrään

Tähän asti osa-aikatyöstä saatu palkka on vaikuttanut työttömän työttömyysetuuteen sillä ajanjaksolla, jolla se on ansaittu. Työttömyysetuuden määrän laskemista varten palkasta pitää olla riittävä palkkalaskelma. Tästä on aiheutunut viivästyksiä työttömyysetuuden maksamiseen, koska palkkaa ei välttämättä ole maksettu, eikä siitä ole ollut palkkalaskelmaa, kun etuushakemus on jätetty.

Maksuperusteisessa sovittelussa palkkalaskelma tarvitaan etuuden laskemista varten vasta sen jälkeen, kun palkka on jo maksettu.

”Siirtyminen ansaintaperusteisesta sovittelusta maksuperusteiseen tarkoittaa, että tehdystä osa-aikatyöstä ei tarvitse enää odotella palkkakuitteja työttömyysetuuden laskentaa varten. Käytännössä etuus voidaan maksuperusteisessa maksaa hakijalle siis nopeammin”, Eklund jatkaa.

Etuuden saajan oltava tarkkana

Työttömyysetuuden määrä säilyy lakimuutoksesta huolimatta samana. Ainoastaan sovittelun ajankohta muuttuu. Maksuperusteisessa sovittelussa tulot jakautuvat epätasaisemmin eri kuukausille. Tästä syystä osa-aikatyötä tekevän työttömyysetuuden saajan on jatkossa oltava tarkempi rahankäytössään.

”Maksuperusteisessa mallissa työ vaikuttaa työttömyysetuuteen jälkijättöisesti nykymalliin verrattuna. Raha on siis etupainotteisesti käytössä. Koska käytettävissä olevan rahan määrä ei kokonaisuudessaan muutu, voi seuraavassa maksussa olla rahaa vähemmän”, Eklund toteaa.

Tästä on kyse:

1.4.2019 soviteltu työttömyysetuus muuttuu lakimuutoksen myötä. Ansaintaperusteisesta työttömyysetuuden sovittelusta siirrytään maksuperusteiseen sovitteluun.

Muutoksen jälkeen osa-aika- tai pätkätyöstä saatu palkka sovitellaan työttömyysetuuden kanssa yhteen vasta silloin, kun palkka maksetaan.

1.4.2019 ja sen jälkeen tehty työ huomioidaan palkan maksupäivän mukaan.

Lakimuutoksen myötä ennen 1.4.2019 tehty työ huomioidaan työttömyysetuuden laskemisessa vielä ansainta-ajankohdan mukaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kun työttömänä aloittaa osa-aikatyön, voidaan etuus maksaa jatkossa nopeammin. Käytettävissä olevat tulot jakautuvat eri tavoin kuin ennen lakimuutosta.
Kun työttömänä aloittaa osa-aikatyön, voidaan etuus maksaa jatkossa nopeammin. Käytettävissä olevat tulot jakautuvat eri tavoin kuin ennen lakimuutosta.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa jo yli 425 000 palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa ja toimistossamme Loimaalla työskentelee 130 ansioturvan ammattilaista. www.ytk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Kysely: Koronatilanne kurittaa erityisesti tiettyjä aloja – 40 prosenttia kamppailee epävarman työtilanteen kanssa29.7.2020 06:00:00 EESTTiedote

Yleinen työttömyyskassa YTK kartoitti laajalla kyselyllä jäsentensä työtilannetta ja näkymiä tulevasta. Kysely* toteutettiin alkukesästä koronarajoitusten ollessa vielä voimassa, ja siihen vastasi yhteensä 21 715 henkilöä. Tulokset kertovat, että haasteellisin tilanne on erityisesti palvelu-, matkailu-, ravintola-, markkinointi- ja kaupan alalla. Koronakeväästä palautuminen on kesken, ja vastauksissa nousivat esille epävarmuus ja epätietoisuus myös tulevaisuuden suhteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme