Lapin ELY-keskus

Työttömiä lokakuussa alle 8 900

Jaa

Työttömien määrä on Lapissa palautumassa kohti tilannetta ennen koronapandemiaa. Työvoiman kysynnän kasvun myötä työvoiman saatavuushaasteet ovat lisääntyneet entisestään.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli lokakuun lopussa 8 870 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 720. Työttömiä oli lähes 1 800 (­17 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä on puolittunut viime vuodesta.

Työttömien osuus työvoimasta oli lokakuun lopussa Lapissa 11,0 % ja koko maassa 9,8 %. Työttömien osuus työvoimasta oli Lapissa alin Pohjois­Lapin (10,3 %), Kemi­Tornion (10,4 %) ja Rovaniemen (10,6 %) seutukunnissa. Korkein osuus oli Itä­Lapissa (14,2 %).

Työvoiman saatavuushaasteet lisääntyneet

Lapissa on työtä tarjolla lappilaisille ja muualta tuleville. Kuukauden aikana TE-palveluihin ilmoitettiin 4 000 työpaikkaa. Alkuvuoden aikana työpaikkoja on ilmoitettu avoimeksi yli 29 500, mikä on enemmän kuin aiempina vuosina koko vuoden aikana.

Työvoiman kysynnän myötä työvoiman saatavuushaasteet ovat lisääntyneet entisestään. Työnantajahaastattelun mukaan työvoimaa hankkineista lappilaisista toimipaikoista joka toinen on kokenut rekrytointiongelmia. Rekrytointiongelmia kokeneiden osuus on Lapissa maan korkein.

Tällä hetkellä työvoiman saatavuushaasteissa näkyy erityisesti matkailun kausiluonteisen työvoiman tarve. Yritykset eivät ole voineet hakea työvoimaa varautuen ja ennakoiden kuten ennen, koska työvoimatarpeiden arviointi on ollut koronatilanteesta johtuen vaikeaa.

Työvoiman saatavuuden edistämiseen tarvitaan yhteistyötä ja uudenlaisia toimia

Työmarkkinoilla on nyt liikehdintää ja toimijoiden työpanosta, kumppanuutta ja yhteistyötä sekä uudenlaisia toimia tarvitaan työvoiman saatavuuden edistämiseksi. Haasteet ovat moninaisia ja työvoiman saatavuudessa on osaamisen lisäksi kyse myös asuinpaikkakunnan palvelutarjonnasta ja imagosta sekä työnantajakuvasta ja työelämän kehittämistarpeista. Työnantajat hakevat työntekijöitä samanaikaisestikin monin eri kanavin, TE-palvelujen lisäksi suoraan omilla ilmoituksillaan, henkilöstöpalveluyritysten kautta, sosiaalisessa mediassa ja sähköisillä työnhakukanavilla

Lapin ELY-keskuksen lokakuun 2021 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (marraskuu 2021) julkaistaan 21.12.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Kohdataan! - Työelämän ja koulutuksen yhteistyöfoorumi ETAPPI 2021 Pyhätunturilla 2.-3.12.202125.11.2021 10:32:50 EET | Tiedote

Pyhätunturilla kokoonnutaan keskustelemaan ja hakemaan ratkaisuja hyvin ajankohtaisiin kohtaannon haasteisiin Lapissa. Vuosittain järjestettävän ETAPPI 2021 -yhteistyöfoorumin teemana tänä vuonna on työelämän, osaamisen ja työvoiman kohtaannon kehittäminen Lapissa. Foorumiin kokoontuu elinkeinoelämän kehittäjiä, aluehallinnon edustajia, koulutuksen järjestäjiä sekä yrityksiä keskustelemaan ajankohtaisista teemoista osaamisen ja kohtaannon ympärillä.

Lapissa 40 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta22.11.2021 14:21:44 EET | Tiedote

Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat edustavia esimerkkejä suomalaisesta kulttuuri- ja luonnonperinnöstä. Ne ovat syntyneet luonnon ja perinteisen maankäytön yhteisvaikutuksen tuloksena. Valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita on Lapissa nyt yhteensä 40, joista 23 sijaitsee saamelaisten kotiseutualueella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme