Jyväskylän yliopisto

Työttömien haastatteluilla positiivisia vaikutuksia

Jaa
TE-toimistot lisäsivät työttömille tehtävien haastattelujen määrää voimakkaasti vuonna 2017. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin, miten näiden haastattelujen määrän kasvu vaikutti työttömyyden kestoon Suomessa. Tulosten perusteella parhaat vaikutukset voidaan saavuttaa, kun haastattelut kohdennetaan tiettyihin hakijaryhmiin.
Tutkimuksen mukaan TE-toimistojen haastatteluilla on positiivisia vaikutuksia. Kuva: Mostphotos
Tutkimuksen mukaan TE-toimistojen haastatteluilla on positiivisia vaikutuksia. Kuva: Mostphotos

Haastattelujen tehostaminen vuonna 2017 tuotti positiivisia työllisyysvaikutuksia ja tehosti työttömien siirtymistä aktivointipalveluihin, selviää taloustieteen väitöskirjatutkijan Jussi Huuskosen tutkimuksesta.

Tulosten mukaan tiheämmin toteutetut haastattelut lisäsivät ja nopeuttivat työttömien työllistymisiä ja TE-toimistojen aktivointipalveluihin osallistumista. Työllisyysvaikutukset olivat voimakkaimpia 25-34 -vuotiailla, sekä matalasti koulutetuilla ja palvelualojen työnhakijoilla.

Tutkimus osoittaa, että julkisilla työvoimapalveluilla on merkittävä rooli työmarkkinoiden toimivuuden ja työttömien työllistymisen edistämisessä.

”Tutkimuksen perusteella julkisilla työvoimapalveluilla voidaan vaikuttaa työmarkkinoiden kohtaantoon eli siihen, että työ ja tekijä löytävät toisensa. Työnhaun tuki yhdistettynä työnhaun valvontaan tuottaa toivottuja tuloksia”, Huuskonen toteaa.

Positiiviset vaikutukset olivat kuitenkin suuruusluokaltaan aiempia tutkimuksia pienempiä. Tulosten perusteella voidaan suositella haastattelujen kohdentamista tiettyihin työnhakijaryhmiin, joilla havaittiin voimakkaimpia työllisyysvaikutuksia.

”Haastatteluilla ei voida myöskään ratkaista kaikkia kohtaanto-ongelmia. Niiden ammattien kohdalla, joita vaivaa työvoimapula, tarvitaan työvoiman kouluttamista”.

Tutkimuksessa käytetty aineisto koostui vuosina 2015-2017 TE-toimistoihin työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuneista henkilöistä.

Huuskosen tutkimusartikkeli The impact of periodic interviews on unemployment duration: Evidence from the 2017 Finnish reform on alunperin julkaistu kansainvälisessä LABOUR -tutkimusjournaalissa.

Lisätietoja:
väitöskirjatutkija Jussi Huuskonen,
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
jussi.j.t.huuskonen@jyu.fi
puh. +358 40 805 5016

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkimuksen mukaan TE-toimistojen haastatteluilla on positiivisia vaikutuksia. Kuva: Mostphotos
Tutkimuksen mukaan TE-toimistojen haastatteluilla on positiivisia vaikutuksia. Kuva: Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Vaihdevuodet heikentävät veriarvoja, mutta eivät laske lepoenergiankulutusta tai rasvanpolttokykyä (Karppinen)8.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

TtM Jari Karppinen tutki liikuntalääketieteen väitöskirjassaan vaihdevuosien ja fyysisen aktiivisuuden yhteyttä aineenvaihduntaan mittaamalla lepoenergiankulutusta, rasvan käyttöä levossa ja liikkuessa sekä veren aineenvaihduntatuotteiden pitoisuuksia. Karppinen selvitti myös, kertooko tehokkaammin toimiva rasvanpoltto paremmasta kyvystä hallita verensokeria sokerirasituskokeen aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme