Työturvallisuuslaki muuttuu – ovatko työpaikat valmiita?
Vain vajaa puolet kyselyyn osallistuneista (48 %) vastasi, että työnantaja on huomioinut henkiset kuormitustekijät osana työpaikan vaarojen arviointia. Silloin kun vastaajien mielestä näin on tapahtunut, huomio on ollut hyvin perinteisissä asioissa, kuten työvälineisiin tai työympäristöön liittyvissä vaaroissa. Esimerkiksi liiallinen työmäärä tai liian yksitoikkoisen työn riskejä on huomioitu selvästi harvemmin.
– SAK:n liittojen jäsenten keskuudessa työelämän suurimmat haasteet liittyvät työmäärään ja työnantajan tarjoaman tuen puutteeseen. Tulosten mukaan näihin liittyvät kuormitustekijät tulevat muita harvemmin huomioiduksi osana työn vaarojen arviointia, SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi sanoo.
Henkisen työsuojelun vahvistaminen on ajankohtaista, sillä kesäkuun alussa tulee voimaan työturvallisuuslain muutos. Se velvoittaa työnantajan ottamaan vahvemmin huomioon niin fyysiset kuin psykososiaaliset kuormitustekijät osana työn vaarojen arviointia.
SAK:n selvityksessä kysyttiin, aloittaako työnantaja toimet kuormittuneen työtekijän kuormituksen vähentämisestä, jos kuormitus vaarantaa henkistä terveyttä. Vain alle puolet (42 %) vastasi myöntävästi.
Selvityksessä käytännön toimina mainittiin usein keskusteluapu työterveyden kanssa. Työkaluina nousivat myös työkierto ja muutokset toimenkuvissa sekä erilaiset työaikajärjestelyt ja työaikajoustot.
– Nämä ovat oikeansuuntaisia toimenpiteitä, joilla vaikutetaan kuormittavuuteen. Olisimme kuitenkin toivoneet paljon useammin mainintoja työnantajan omista toimenpiteistä ja koko työyhteisön jaksamista tukevista menettelyistä, kuten johdon vastuuttaminen, jaksamiskeskustelut esimiehen kanssa, työntekijöiden määrän lisääminen tai palaverikäytäntöjen kehittäminen.
Vain 14 prosenttia vastasi, että omalla työpaikalla työn henkiseen kuormittavuuteen liittyviä asioita käsitellään esimiesten ja työntekijöiden kesken, esimerkiksi osasto- tai yksikkökokouksissa. Kolmannes (28 %) vastasi kieltävästi. Puolet (49 %) arveli tilanteen vaihtelevan osastoittain tai yksiköittäin.
– Kuten muidenkin työsuojelukysymysten, myös työn henkisen kuormituksen pitäisi olla osa normaalia keskustelua työpaikalla. Tulosten perusteella tähän on vielä matkaa. Jos työpaikoilla keskustellaan henkisen kuormituksen asioista, ilmiö aletaan tunnistaa ja tunnustaa paremmin. Usein ratkaisuja löytyy työyhteisön yhteisen kehittämisen kautta, Riitta Työläjärvi huomauttaa.
Edustuksellisessa yhteistoiminnassa, kuten yt-elimessä tai työsuojelutoimikunnassa asiaa käsiteltiin useammin. Kuitenkin vain puolessa (51 %) vastaajien työpaikoista näin oli varmasti tehty.
– Yhteistoiminta on luonteva ja hyvä paikka käsitellä jaksamiseen liittyviä asioita. Se on foorumi, jossa sekä johdon että työntekijöiden taidot ja kokemus laitetaan yhteen paremman työpaikan ja sopivan työkuormituksen luomiseksi.
Työntekijöiden henkinen pahoinvointi rasittaa sekä yksittäisiä työntekijöitä että laajemmassa kuvassa koko työyhteisöä ja yritysten tuottavuutta. Luottamushenkilöille tehdyn kyselyn tulokset osoittavat, että henkisen työsuojelun kysymykset ovat edelleen monilla työpaikoilla vieraita.
– On hyvä alku, että lainsäädäntö ohjaa vahvemmin henkisen työterveyden riskien kartoittamiseen. Nyt olisi aika laittaa myös keinot ja seuranta kuntoon. Esimerkiksi keskusteluapu työterveyshuollon kanssa on tärkeä tuki, mutta ei välttämättä johda korjaustoimenpiteisiin työpaikan olosuhteissa. Seuraavana lainsäädännön kehittämistoimena tarvitsemme uuden asetuksen, joka tukee ja ohjaa työpaikkoja henkisen kuormituksen hallinnassa, asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi sanoo.
Henkisen kuormituksen käsittelyä työpaikoilla kartoittaneeseen kyselyyn vastasi 1035 luottamushenkilöä tammi-helmikuun vaihteessa 2023. Tutustu tarkemmin kyselyn tuloksiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riitta TyöläjärviAsiantuntijalääkäriSAK
Puh:040 8272988riitta.tyolajarvi@sak.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta valittiin Euroopan ay-kattojärjestön ETUC:n varapuheenjohtajaksi26.5.2023 10:38:05 EEST | Tiedote
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta valittiin tänään perjantaina Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön ETUC:n hallituksen varapuheenjohtajaksi. Valinta tehtiin ETUC:n kongressissa Berliinissä.
FFC:s Jarkko Eloranta: En begränsning av strejkrätten skulle vara en klar överföring av makt och styrka från arbetstagarna till arbetsgivarna22.5.2023 10:57:39 EEST | Tiedote
Enligt FFC:s ordförande Jarkko Eloranta har arbetsgivarsidan under de senaste åren exceptionellt tydligt visat att den vill stärka sin egen makt och försvaga arbetstagarnas möjligheter och förmåga att bevaka sina intressen.
SAK:n Jarkko Eloranta: Lakko-oikeuden rajoittaminen olisi selvä vallan ja voiman siirto työntekijöiltä työnantajille22.5.2023 10:56:00 EEST | Tiedote
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan työnantajapuoli on viime vuosina osoittanut poikkeuksellisen selvästi, että se haluaa vahvistaa omaa valtaansa ja heikentää työntekijöiden edunvalvontamahdollisuuksia ja -kykyä.
Paikallinen sopiminen on hyvä työkalu, mutta väärissä käsissä työelämän hyväksikäytön väline12.5.2023 10:30:00 EEST | Tiedote
Työsuhteessa heikoimmassa asemassa olevan suojeleminen on ammattiliittojen ja lainsäätäjien tehtävä. Paikallista sopimista ei saa käyttää ohituskaistana työelämän laadun heikentämistä varten.
Enkät: I år finns det många sommarjobb inom framför allt servicebranscherna12.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
I år anställs nästan lika många sommarjobbare som förra sommaren. Vanligast är det att arbetsgivarna anställer sommarjobbare inom den privata servicesektorn. Det framgår av en enkät som fackcentralen FFC har gjort bland förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme