Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Työväenopiston sivistysviikolla käsitellään sivistystä moniulotteisesti

Jaa

Osaammeko ajatella kriittisesti? Miten tunnistamme valeuutiset? Miten selvitä ylipäätään hengissä nykyisessä menossa? Tarvitsemmeko globaalia sivistystä? Muun muassa näitä kysymyksiä lähestytään Helsingin työväenopiston sivistysviikolla 26.11.–30.11.2018.

Työväenopiston sivistysviikolla Opistotalossa kuullaan asiantuntijaluentoja sivistyksestä.
Työväenopiston sivistysviikolla Opistotalossa kuullaan asiantuntijaluentoja sivistyksestä.

Helsingin työväenopisto juhlii sivistystä ja perustajansa Zachris Castrénin 150-vuotissyntymäpäivää järjestämällä 26.11.–30.11.2018 sivistysviikon, jonka aikana sivistystä pohditaan ja visioidaan useista eri näkökulmista.

”Sivistyksen ja kriittisen ajattelun merkitys korostuu nopeasti muuttuvassa monimutkaisessa maailmassa. Sivistys ei ole valmista tietoa, vaan pikemminkin kykyä arvioida sitä”, sanoo koulutuspäällikkö Sirkku Ikonen.

”Työväenopisto haluaa kutsua helsinkiläiset pohtimaan, mitä sivistys tänään on ja samalla rakentamaan sille uutta merkitystä.”

Sivistyksen puutteella vakavat seuraukset

Sivistystä lähestytään asiantuntijaluennoilla eri näkökulmista. Uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström Helsingin yliopistosta ja yleisen kirjallisuustieteen professori Sari Kivistö Tampereen yliopistosta puolustavat laaja-alaista, humanistista näkemystä sivistyksestä. Pihlströmin ja Kivistön mukaan kapeakatseinen näkemys tiedosta ja tieteestä voi johtaa vakaviin sivistystä ja jopa koko kansakuntaa rappeuttaviin seurauksiin.

Pääsihteeri Rilli Lappalainen nostaa sivistyksen keskeiseksi ongelmaksi ekologisen kestävyyden. Filosofian tohtori Ville Jalovaara puolestaan muistuttaa suomalaisen sivistyksen luterilaisista juurista. Toimittaja Johanna Vehkoo käsittelee medialukutaidon roolia osana sivistystä.

Sivistyksen voimalla menestystä

Viikko huipentuu Sivistys siivittää tulevaisuuteen -seminaariin, jonka pääpuhujana on akateemikko, filosofi Ilkka Niiniluoto. Ylen kyselyssä vastikään merkittävimmäksi suomalaiseksi ajattelijaksi valittu Niiniluoto nostaa esille sivistyksen roolin Suomen menestystarinassa.

Seminaarin paneelin aiheena on sivistyksen tulevaisuus. Keskustelemassa aiheesta ovat rehtori Taina Saarinen, FT Eero Ojanen sekä kulttuuritoimittaja ja sanataideohjaaja Aleksis Salusjärvi.

Sivistysviikko 26.–30.11.2018

Opistotalo, Helsinginkatu 26

Kaikkiin viikon tapahtumiin on vapaa pääsy.

Viikon ohjelma kokonaisuudessaan.

Lisätiedot:

Sirkku Ikonen, koulutuspäällikkö
sirkku.ikonen@hel.fi
puh. 09 310 88561

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sirkku Ikonen
koulutuspäällikkö
sirkku.ikonen@hel.fi
puh. 09 310 88561

Mari Larkovirta
viestintäsuunnittelija
mari.larkovirta@hel.fi
puh. 09 310 88599

Kuvat

Työväenopiston sivistysviikolla Opistotalossa kuullaan asiantuntijaluentoja sivistyksestä.
Työväenopiston sivistysviikolla Opistotalossa kuullaan asiantuntijaluentoja sivistyksestä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja hallinto.

  • varhaiskasvatus ja esiopetus
  • perusopetus
  • lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
  • ruotsinkieliset palvelut
  • hallinto

Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 19.3.201915.3.2019 12:46:14 EETTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu ensi viikon tiistaina 19. maaliskuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Muun muassa seuraavat asiat ovat esityslistalla: Stadin ammatti- ja aikuisopiston englanninkielisen koulutuksen valintaperusteet Stadin ammatti- ja aikuisopistolle on myönnetty järjestämislupa englanninkieliselle koulutukselle matkailualan perustutkintoon, media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon sekä ravintola- ja cateringalan perustutkintoon. Suomenkieliselle jaostolle esitetään hyväksyttäväksi seuraavat opiskelijavalinnan valintaperusteet: Englannin kielen suullinen ja kirjallinen taito, joita arvioidaan eurooppalaisen viitekehyksen (CEFR) kielitaidon lähtötasokuvausten perusteella. Peruskoulun tai lukion päättötodistus tai vastaava ulkomailla suoritettu koulutus Mikäli 1. ja 2. valintaperusteen pohjalta usealla hakijalla on sama pistemäärä, valinta suoritetaan arpomalla. Eng

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme