Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Työväenopiston syksyä värittää metsä ja toivekurssit

Jaa
Työväenopiston syystarjonnassa on yli 2 600 kurssia sekä maksuttomia yleisluentoja ja tapahtumia, jotka huipentuvat joulukuun alussa yhteiseen metsäfestivaaliin. Uutuutena ohjelmassa on noin 140 opiskelijoiden toivekurssia.

Työväenopiston yhteisenä teemana tänä vuonna on Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi metsä. Metsäaiheisilla kursseilla kuvataan, kirjoitetaan ja lauletaan, soitetaan, tanssitaan ja maalataan. Kurssit vievät myös metsään – yhdessä kerätyistä metsän antimista kokkaillaan. Maahanmuuttajille suunnatulla kurssilla opetellaan tunnistamaan yleisimpiä suomalaisia sieniä ja marjoja. Metsä on läsnä myös näyttelyissä, konserteissa ja esityksissä. Lukukauden päätteeksi Opistotalossa vietetään kaksipäiväistä metsäfestivaalia, jonka ohjelma koostuu kursseilla yhdessä tehdystä, luodusta ja koetusta.

Suomen sodista ekoscifiin, perinteisistä taidoista tulevaisuuteen

Yhteiskunnallisten luentojen painopiste on Suomessa ja suomalaisuudessa. Syyskauden aluksi käynnistyy luentosarja Suomi 1900-luvun sodissa – syyt ja seuraukset. Näin demokratia toimii -sarjassa kerrotaan eduskuntatyöstä, lainsäädännöstä sekä kansalaisvaikuttamisesta. Suomalaiseen kansanperinteeseen johdattavat muun muassa Kansan ja perinteen parissa -sarja sekä Muistellen ja koetusta kertoen – tavallisen ihmiseen historiaa -sarja.

Hyvinvointi- ja terveyskurssilla voi suorittaa ensiapukortin tai osallistua kertauksena Hätäensiapukurssille. Hallinnasta sallintaan -kurssilla annetaan mielen höllätä ja unohdetaan suorittaminen. Liikunnan uutuutena järjestämme esterataliikkumista eli parkouria, joka tarjoaa haasteita ja hauskuutta kaikille iästä, painosta ja sukupuolesta riippumatta. Toivekurssina alkaa Seuratanssin alkeet, jonka jälkeen voi suunnata niin lavatansseihin, diskoon kuin häihinkin. Sensuellimpaa liikekieltä opitaan Burleskitanssin alkeissa.

Kirjoittamisesta kiinnostuneet pääsevät irrottelemaan ekoscifin eli ekologisia teemoja käsittelevän tieteisfiktion sekä laululyriikan kursseilla. Eläimellisen impromeditaation kurssilla puolestaan voi karjahdella kuin leijona ja opiskelijoiden toivomalla klovnerian peruskurssilla harjoitella oman hauskuuden ja hölmöyden jalostamista näyttämöteoiksi.

Kotitaloudessa kurkistetaan tulevaisuuden ruokaan ja uusiin ruokainnovaatioihin, haetaan vaihtelua ruokapöytään mifusta, tofusta ja nyhtökaurasta sekä surautellaan smoothiet ja viherjuomat tuoreista raaka-aineista. Perinteitä vaalitaan sukeltamalla säilönnän monipuolisiin menetelmiin, valmistamalla kotiolutta, loihtimalla herkullisia voileipäkakkuja sekä harjoittelemalla kalankäsittelyä.

Mandala-kuvia, ukulelea ja keppihevosia

Käsitöistä innostuneet voivat ommella muun muassa sytopipoja syöpää sairastaville, virkata yhdessä lapsen kanssa ökkömönkiäis-pehmoleluja, valmistaa villaisia tilkkutöitä kierrätysmateriaaleista, tehdä intialaisen tanssin harjoitusasuja sekä suunnitella logoja ja merkkejä omiin käsitöihin.

Kuvataiteiden kursseilla voi maalata esimerkiksi siirtolapuutarhassa tai rentoutua mandala-kuvien kiehtovaan maailmaan. Uusia tuulia etsivät pääsevät yhdistämään kuvataiteen ja käsityön ilmaisun Piirrä, maalaa, kirjo -kurssilla. Taide liikkuu metsänäyttämölle -kurssilla piirretään liikkuvaa ja tanssivaa ihmistä käytettäväksi nykytanssiesityksen lavastuksessa, puvustuksessa ja kasvomaalauksissa. Opiskelijoiden toiveesta mediaopetuksessa tutustutaan valokuvien käyttö- ja tekijänoikeuksiin, media-alan ammattiohjelmiin sekä sosiaalisen ja sähköisen median hyödyntämiseen työnhaussa.

Musiikkia harrastavat pääsevät toiveidensa mukaisesti laulamaan suomen- ja englanninkielisiä musikaaleja ja laulelmia, sanoittamaan, esittämään ja säveltämään räppiriimejä ja -rytmejä sekä soittamaan ukulelea niin alkeis- kuin jatkotasolla.

Kieltenopetuksen toivekursseina järjestämme englannin tehokertausta ja puhetaidon aktivointia sekä työelämän englantia. Toiveesta tarjolla on myös espanjan kielen lyhytkurssi, jossa tavoitteena on oppia sata sanaa neljässä päivässä. Neljän tunnin harjoituspajassa puolestaan opitaan arabian kirjaimia ja lukemista.

Perhekursseilla lapset osallistuvat aikuisen parina opetukseen. Monipuolisessa valikoimassa on muun muassa varjoteatteria, espanjan kieltä, satumaista savityöskentelyä, toimintamaalausta, perhemuskaria ja perhejoogaa, vegaanibrunssi lasten kanssa, ompelua lastenhoidon lomassa sekä keppihevosten valmistusta.

Ilmoittautuminen kursseille alkaa 9.–16.8.

Kursseille ilmoittaudutaan ainealoittain porrastetusti keskiviikosta elokuun 9. päivästä klo 11 lähtien ilmonet.fi-palvelussa tai puhelimitse numerossa 09 310 88610. Myös opiston palvelupisteissä otetaan ilmoittautumisia vastaan ilmoittautumispäivinä ma–to kello 11–16. Vuoronumeroita aletaan jakaa palvelupisteissä klo 8, paitsi Stoassa, Maunula-talossa ja Kanneltalossa klo 9. Aiemmasta poiketen ilmoittautumisia ei vastaanoteta Oulunkylätalossa eikä Kaapelitehtaalla.

Opinto-ohjelmia on jaossa työväenopiston toimipisteissä, Helsingin kirjastoissa sekä Virka Infossa. Ohjelman digikirja löytyy osoitteesta http://sto.digipap.eu/opinto-ohjelma/.

Opiskelijat puoleen hintaan

Työväenopisto myöntää päätoimisille opiskelijoille 50 % alennuksen normaalihintaisista kursseista. Alennukseen oikeuttaa voimassa oleva opiskelijakortti tai oppilaitoksen todistus opiskelun päätoimisuudesta. Saadakseen alennuksen opiskelijan on asioitava työväenopiston asiakaspalvelussa.

Lisätiedot

Asiakaspalvelu
puh. 09 310 88610

Ilmoittautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka, viestintäpäällikkö
puh. 09 310 74342
essi.eranka@hel.fi


Mari Larkovirta, tiedottaja
puh. 09 310 88599
mari.larkovirta@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Työpajankatu 8
00580 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä.
Toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta ja hallinto.

- varhaiskasvatus ja esiopetus
- perusopetus
- lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö
- ruotsinkieliset palvelut
- hallinto

Toimintaa ja hallintoa johtaa toimialajohtaja Satu Järvenkallas. Koko toimiala toimii kasvatus- ja koulutuslautakunnan alaisuudessa. Lautakunnassa on suomenkielinen ja ruotsinkielinen jaosto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye