Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Työväenopiston syksyä värittää metsä ja toivekurssit

Jaa

Työväenopiston syystarjonnassa on yli 2 600 kurssia sekä maksuttomia yleisluentoja ja tapahtumia, jotka huipentuvat joulukuun alussa yhteiseen metsäfestivaaliin. Uutuutena ohjelmassa on noin 140 opiskelijoiden toivekurssia.

Työväenopiston yhteisenä teemana tänä vuonna on Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi metsä. Metsäaiheisilla kursseilla kuvataan, kirjoitetaan ja lauletaan, soitetaan, tanssitaan ja maalataan. Kurssit vievät myös metsään – yhdessä kerätyistä metsän antimista kokkaillaan. Maahanmuuttajille suunnatulla kurssilla opetellaan tunnistamaan yleisimpiä suomalaisia sieniä ja marjoja. Metsä on läsnä myös näyttelyissä, konserteissa ja esityksissä. Lukukauden päätteeksi Opistotalossa vietetään kaksipäiväistä metsäfestivaalia, jonka ohjelma koostuu kursseilla yhdessä tehdystä, luodusta ja koetusta.

Suomen sodista ekoscifiin, perinteisistä taidoista tulevaisuuteen

Yhteiskunnallisten luentojen painopiste on Suomessa ja suomalaisuudessa. Syyskauden aluksi käynnistyy luentosarja Suomi 1900-luvun sodissa – syyt ja seuraukset. Näin demokratia toimii -sarjassa kerrotaan eduskuntatyöstä, lainsäädännöstä sekä kansalaisvaikuttamisesta. Suomalaiseen kansanperinteeseen johdattavat muun muassa Kansan ja perinteen parissa -sarja sekä Muistellen ja koetusta kertoen – tavallisen ihmiseen historiaa -sarja.

Hyvinvointi- ja terveyskurssilla voi suorittaa ensiapukortin tai osallistua kertauksena Hätäensiapukurssille. Hallinnasta sallintaan -kurssilla annetaan mielen höllätä ja unohdetaan suorittaminen. Liikunnan uutuutena järjestämme esterataliikkumista eli parkouria, joka tarjoaa haasteita ja hauskuutta kaikille iästä, painosta ja sukupuolesta riippumatta. Toivekurssina alkaa Seuratanssin alkeet, jonka jälkeen voi suunnata niin lavatansseihin, diskoon kuin häihinkin. Sensuellimpaa liikekieltä opitaan Burleskitanssin alkeissa.

Kirjoittamisesta kiinnostuneet pääsevät irrottelemaan ekoscifin eli ekologisia teemoja käsittelevän tieteisfiktion sekä laululyriikan kursseilla. Eläimellisen impromeditaation kurssilla puolestaan voi karjahdella kuin leijona ja opiskelijoiden toivomalla klovnerian peruskurssilla harjoitella oman hauskuuden ja hölmöyden jalostamista näyttämöteoiksi.

Kotitaloudessa kurkistetaan tulevaisuuden ruokaan ja uusiin ruokainnovaatioihin, haetaan vaihtelua ruokapöytään mifusta, tofusta ja nyhtökaurasta sekä surautellaan smoothiet ja viherjuomat tuoreista raaka-aineista. Perinteitä vaalitaan sukeltamalla säilönnän monipuolisiin menetelmiin, valmistamalla kotiolutta, loihtimalla herkullisia voileipäkakkuja sekä harjoittelemalla kalankäsittelyä.

Mandala-kuvia, ukulelea ja keppihevosia

Käsitöistä innostuneet voivat ommella muun muassa sytopipoja syöpää sairastaville, virkata yhdessä lapsen kanssa ökkömönkiäis-pehmoleluja, valmistaa villaisia tilkkutöitä kierrätysmateriaaleista, tehdä intialaisen tanssin harjoitusasuja sekä suunnitella logoja ja merkkejä omiin käsitöihin.

Kuvataiteiden kursseilla voi maalata esimerkiksi siirtolapuutarhassa tai rentoutua mandala-kuvien kiehtovaan maailmaan. Uusia tuulia etsivät pääsevät yhdistämään kuvataiteen ja käsityön ilmaisun Piirrä, maalaa, kirjo -kurssilla. Taide liikkuu metsänäyttämölle -kurssilla piirretään liikkuvaa ja tanssivaa ihmistä käytettäväksi nykytanssiesityksen lavastuksessa, puvustuksessa ja kasvomaalauksissa. Opiskelijoiden toiveesta mediaopetuksessa tutustutaan valokuvien käyttö- ja tekijänoikeuksiin, media-alan ammattiohjelmiin sekä sosiaalisen ja sähköisen median hyödyntämiseen työnhaussa.

Musiikkia harrastavat pääsevät toiveidensa mukaisesti laulamaan suomen- ja englanninkielisiä musikaaleja ja laulelmia, sanoittamaan, esittämään ja säveltämään räppiriimejä ja -rytmejä sekä soittamaan ukulelea niin alkeis- kuin jatkotasolla.

Kieltenopetuksen toivekursseina järjestämme englannin tehokertausta ja puhetaidon aktivointia sekä työelämän englantia. Toiveesta tarjolla on myös espanjan kielen lyhytkurssi, jossa tavoitteena on oppia sata sanaa neljässä päivässä. Neljän tunnin harjoituspajassa puolestaan opitaan arabian kirjaimia ja lukemista.

Perhekursseilla lapset osallistuvat aikuisen parina opetukseen. Monipuolisessa valikoimassa on muun muassa varjoteatteria, espanjan kieltä, satumaista savityöskentelyä, toimintamaalausta, perhemuskaria ja perhejoogaa, vegaanibrunssi lasten kanssa, ompelua lastenhoidon lomassa sekä keppihevosten valmistusta.

Ilmoittautuminen kursseille alkaa 9.–16.8.

Kursseille ilmoittaudutaan ainealoittain porrastetusti keskiviikosta elokuun 9. päivästä klo 11 lähtien ilmonet.fi-palvelussa tai puhelimitse numerossa 09 310 88610. Myös opiston palvelupisteissä otetaan ilmoittautumisia vastaan ilmoittautumispäivinä ma–to kello 11–16. Vuoronumeroita aletaan jakaa palvelupisteissä klo 8, paitsi Stoassa, Maunula-talossa ja Kanneltalossa klo 9. Aiemmasta poiketen ilmoittautumisia ei vastaanoteta Oulunkylätalossa eikä Kaapelitehtaalla.

Opinto-ohjelmia on jaossa työväenopiston toimipisteissä, Helsingin kirjastoissa sekä Virka Infossa. Ohjelman digikirja löytyy osoitteesta http://sto.digipap.eu/opinto-ohjelma/.

Opiskelijat puoleen hintaan

Työväenopisto myöntää päätoimisille opiskelijoille 50 % alennuksen normaalihintaisista kursseista. Alennukseen oikeuttaa voimassa oleva opiskelijakortti tai oppilaitoksen todistus opiskelun päätoimisuudesta. Saadakseen alennuksen opiskelijan on asioitava työväenopiston asiakaspalvelussa.

Lisätiedot

Asiakaspalvelu
puh. 09 310 88610

Ilmoittautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka, viestintäpäällikkö
puh. 09 310 74342
essi.eranka@hel.fi

Mari Larkovirta, tiedottaja
puh. 09 310 88599
mari.larkovirta@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala


Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 27.3.201823.3.2018 16:17Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 27. maaliskuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilla: https://www.hel.fi/hel2/opev/kaskoltk.pdf Esityslistalla on muun muassa seuraavat esitykset: 4. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle suomalaisen ylioppilastutkinnon järjestämisestä englannin kielellä Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala esittää, että kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää, että Helsingissä on tarvetta lisätä englanninkielistä lukiokoulutusta, jotta kaikilla opiskelijoilla on mahdollisimman hyvät oppimisen edellytykset omista lähtökohdistaan lähtien. Mikäli lukio-opinnot suoritetaan kokonaan englanniksi, olisi opiskelijalla oltava suomen- ja ruotsinkielisiin opiskelijoihin nähden tasavertainen mahdollisuus suorittaa ylioppilaskoe opetuskielellä. Lisäksi tulee huolehtia siitä, että myös ammatillisessa koulutuksessa lisätään englanninkielistä opetusta ja turvataan myös kaksoistutkinto-opisk

Päätöstiedote: Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 20.3.201820.3.2018 17:42Tiedote

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 20.3. kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-paatostiedotteet Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa päätettiin muun muassa: Esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa kaudelle 2018-2019 Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti tiistaina 20.maaliskuuta., että toimintakautena 2018–2019 esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa (edellisellä toimintakaudella 258), joista 198 (206) on kunnallisia päiväkoteja, 54 (48) yksityisiä päiväkoteja ja 1 (2) ostopalvelupäiväkoteja. Esiopetus järjestetään pääsääntöisesti kodin lähellä. Esiopetusta antavan päiväkodin johtaja tekee oman päiväkotinsa osalta esiopetuspäätökset. Yksityisten päiväkotien osalta päätöksen tekee varhaiskasvatusalueelle nimetty kunnallis

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 20.3.15.3.2018 14:29Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu ensi viikon tiistaina 20. maaliskuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatus ja koulutus -toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-poytakirjat Esityslistalla on muun muassa seuraava esitys: Suomenkielisen lisäopetuksen järjestäminen lukuvuonna 2018-2019 Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää, että lukuvuonna 2018–2019 lisäopetuksen aloituspaikkoja varataan enintään 150 nuorelle kuuteen (6) ryhmään Helsingin kaupungin peruskouluissa ja Stadin ammattiopistossa. Lisäopetusta järjestetään seuraavissa kouluissa ja oppilaitoksissa: Pasilan peruskoulu (1 ryhmä) Käpylän peruskoulu (1 ryhmä) Myllypuron peruskoulu (1ryhmä) Stadin ammattiopisto (3 ryhmää) Helsingin lisäopetuksella on merkittäviä lapsivaikutuksia tarjotessaan aloituspaikan peruskoulunsa päättäneill

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme