Kainuun ELY-keskus

Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta

Jaa

Kainuun työttömyys pieneni toukokuussa 32 prosenttia vuoden takaisesta ja kasvoi kolme prosenttia kahden vuoden takaisesta. TE-toimistoon ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain.

TE-toimistoon ilmoitettiin toukokuun aikana uusia avoimia työpaikkoja 1 326, mikä on enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Edeltävä ennätys on rikottu alkuvuonna neljänä kuukautena viidestä. Vuoden takaisesta uusien avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi peräti 113 prosenttia (+703).

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten rakennus-­, korjaus- ja valmistustyöntekijöille (476) sekä palvelu-­ ja myyntityöntekijöille (220).

Monilla aloilla onkin ollut pitkään työvoimapula ja useisiin tehtäviin on vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä –, suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, teollisuuden ja rakentamisen avustavia työntekijöitä sekä teollisuustuotteiden kokoonpanijoita.

Kainuussa oli toukokuun lopussa 3 212 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 492 henkeä vähemmän (-32 prosenttia) kuin vuotta aiemmin koronakriisin alkuvaiheessa. Kainuun työttömyys on muuta maata lähempänä poikkeusaikaa edeltävää tasoa. Vuoden 2019 toukokuun loppuun verrattuna työttömiä oli 141 enemmän (+5 prosenttia). Koko maassa työttömyys pieneni vuoden takaisesta 30 prosenttia ja kasvoi kahden vuoden takaisesta 33 prosenttia.   

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Kainuussa kuun lopussa 10,4 prosenttia eli 4,5 prosenttiyksikköä edellisvuotta vähemmän. Osuus oli Kainuuta pienempi viidellä ELY-alueella ja koko maassa se oli 11,4 prosenttia. Vähennystä vuoden takaisesta oli 5,1 prosenttiyksikköä.

Pitkäaikaistyöttömyys on ollut pitkän pienentymisen jälkeen korona-aikana kasvussa ja pitkäaikaistyöttömiä oli kuun lopussa 844. Tämä on 31 prosenttia vuoden takaista enemmän (+200).

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava työnvälitystilasto julkaistaan 27. heinäkuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 029 502 3886
etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kainuun työ- ja elinkeinotoimisto
Tiina Veijola, 0295 039 116
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme