Insinööriliitto IL ry

Tyttöjen panosta tekniikan kehitykseen haetaan Rovaniemellä

Jaa

Suomalaiset tytöt pärjäävät kansainvälisten mittausten mukaan matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa erinomaisesti. Insinööriliitto on huolissaan siitä, että harva tyttö hakeutuu opiskelemaan ja työskentelemään tekniikan alalle.

Insinööriliitto ja Lapin ammattikorkeakoulu järjestävät ”Tytöt ja tekniikka – miksi tekniikan alalle hakeutuu vain poikia?” -tilaisuuden perjantaina 25.10. kello 17–19 Borealis-salissa Lapin ammattikorkeakoululla Rovaniemellä. Tilaisuuden tarkoitus on pohtia syitä nykytilalle ja etsiä ratkaisuja tilanteen parantamiseen.

Seminaarin keskustelijoina toimivat aiheeseen perehtyneet asiantuntijat koulutuksen, työelämän ja yhteiskunnallisen toiminnan eri sektoreilta.

– Suomalaisten nuorten matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen on tutkimusten mukaan maailman huippua. Silti tytöt eivät hakeudu tekniikan aloille, vaikka osaaminen riittäisi, sanoo Insinööriliiton erityisasiantuntija Katri Manninen.

Suomessa tytöt ovat vuoden 2015 Pisa-tutkimuksen perusteella selvästi parempia kuin pojat sekä luonnontieteiden että matematiikan osaamisessa.

Syytä naisten pienelle osuudelle tekniikan alalla ei ole tarkkaan tutkittu. Manninen muistuttaa, ettei ole mitään syytä, miksi ala ei sopisi tytöille. Naiset valmistuvat tekniikan alalla ja etenkin ict-alalla selvästi miehiä useammin tavoiteajassa.

– Sukupuolittuneisuus johtuu historiasta, mielikuvista ja koulutuksen periytyvyydestä, Manninen arvioi.

Naisia on vain kuudesosa

Viime vuonna tekniikan alalla amk-tutkintoa opiskelevista oli naisia 17 prosenttia. Tietojenkäsittelyä ja tietoliikennettä eli ict-alaa opiskelevista oli naisia vajaat 18 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi opetushallinnon tilastopalvelusta Vipusesta.

Tilanne ei ole tasoittunut useisiin vuosiin. Vuonna 2014 naisten osuus tekniikan alalla oli 16 prosenttia, ja vuonna 2010 se oli 17 prosenttia.

Muutosta ei näytä tapahtuvan lähivuosina. Vuonna 2016 tehty Nuorisobarometri selvitti nuorten toiveammatteja, ja jakauma heijasteli nykytilannetta.

– Nuorten toiveammatit ovat yllättävän sukupuolittuneita. Tästäkin syystä on tärkeää, että teknisten alojen mahdollisuuksista ja monipuolisuudesta viestitään esimerkiksi opinto-ohjauksessa, Manninen muistuttaa.

Ongelma näkyy koko yhteiskunnassa

Tekniikan alan tilanne heijastelee muuta suomalaista yhteiskuntaa. Ammatit ovat Suomessa vahvasti jakautuneet sukupuolten mukaan.

– Sukupuolittuneisuus on ongelma yhteiskunnallisestakin näkökulmasta. Se vaikuttaa palkkatasa-arvoon ja eläkkeiden suuruuteen. Myös yritysten kannalta työntekijöiden monimuotoisuuden lisääminen on vahvuus, Manninen jatkaa.

Nykytilanteen korjaamiseksi etsitään keinoja perjantain seminaarissa. Tilaisuus on osa Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden valtakunnallista Tytöt ja tekniikka -seminaarisarjaa.

– Seminaarilla haluamme nostaa aiheen yleiseen keskusteluun, etsiä ratkaisuja siihen ja sitoutua niihin. Keväällä järjestetyissä seminaareissa käytiin jo hyvää keskustelua siitä, miten nuorten uratoiveisiin voidaan vaikuttaa ja miten tuoda tekniikan koulutuksen monipuolisuutta paremmin esiin. Tekniikka ei ole vain mikään ’poikien juttu’, Manninen summaa.

Tilaisuus on avoin Insinööriliiton jäsenille ja aiheesta kiinnostuneille. Lisätietoja voi kysyä erityisasiantuntija Katri Manniselta, osoitteesta katri.manninen(a)ilry.fi tai puhelimella 040 706 6450.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Katri Manninen, p. 040 706 6450

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme