Aluehallintovirasto

Ultraääni aiheutti työtapaturman – perehdytys oli laiminlyöty

Jaa

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.6.2021 antamassaan tuomiossa todennut teknologia-alan yrityksen huoltopäällikön ja huoltoryhmän esimiehen syyllistyneen työturvallisuusrikokseen, koska työntekijää ei ollut perehdytetty ultraääniliitoskoneen huoltotyössä esiintyviin vaaroihin. Teon vähäisyyden vuoksi heitä ei kuitenkaan tuomittu rangaistukseen.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi tutkittaessa heinäkuussa 2019 tapahtunutta työtapaturmaa. Yhtiön huoltomies loukkaantui, kun hän oli ollut paikantamassa ultraääniliitoskoneeseen tullutta vikaa.

Konetta tutkittaessa ja vikaa paikannettaessa koneen operaattori käynnisti koneen, jotta nähtiin, mitä se tekee. Huoltomies oli tässä vaiheessa ollut koneen vieressä ilman kuulosuojaimia lyhyen aikaa ennen kuin laittoi suojaimet päähän. Hän ei ollut tietoinen koneen tuottaman ultraäänen kuulolle aiheuttamasta vaarasta.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työnantaja oli laiminlyönyt työturvallisuusmääräyksiä työntekijälle annettavan opetuksen ja ohjauksen osalta, koska työntekijää ei ollut perehdytetty ultraääniliitoskoneen huollossa esiintyviin vaaroihin.

Käräjäoikeus totesi, että huoltomiesten tekemiin ennakkohuoltoihin perehdytettiin perehdytyslistan avulla. Vikatilanteisiin, jollaisesta tapaturmassa oli ollut kyse, varauduttiin yhtiön sisäisen tuumaa hetki -periaatteen mukaisesti.

Yhtiössä oli annettu ohje, jonka mukaan Tuumaa hetki -lomake on täytettävä muun muassa, mikäli työpisteen vaarat muuttuvat merkittävästi. Lomakkeeseen on kirjattu myös, että jokaisen työntekijän pitää tunnistaa työpisteen vaarat. Mahdolliseksi vaaraksi on lomakkeeseen kirjattu myös melu ja tärinä. Loukkaantunut huoltomies oli ollut tietoinen Tuumaa hetki -periaatteesta, mutta ei koneen ultraäänen aiheuttamasta vaarasta.

Arvioidessaan perehdytyksen riittävyyttä käräjäoikeus otti huomioon sen, ettei ultraääniliitoskoneen korvin kuultava ääni vaikuta kovalta, ja ettei koneen tuottama kuulolle vaarallinen ultraääni ole ihmiskorvin kuultavissa. Käräjäoikeuden mukaan tämä lisäsi merkittävästi riskiä siitä, että työntekijä ei epähuomiossa suojaa kuuloaan annetusta ohjeistuksesta huolimatta, koska ei koe ääntä kovaksi. Siten häntä olisi yleisen meluriskeistä varoittamisen ja Tuumaa hetki -periaatteen perehdyttämisen lisäksi tullut erityisesti varoittaa ultraääniliitoskoneen kuulolle vaarallisen äänen erityispiirteestä.

Käräjäoikeus katsoi yhtiön huoltopäällikön ja huoltoryhmän esimiehen syyllistyneen työturvallisuusrikokseen. He eivät olleet huolehtineet siitä, että perehdyttämisohjelmassa olisi varoitettu koneen tuottamasta ultraäänestä. Käräjäoikeus jätti heidät kuitenkin vähäisyysperusteella tuomitsematta rangaistukseen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen mukaan tilanteissa, joissa vaaraa ei voida poistaa yleisesti vaikuttavin toimenpitein, ja työstä aiheutuvan vaaran välttäminen on työntekijästä itsestään kiinni, tulee työnantajan erityisen huolellisesti varmistua, että työntekijälle annetaan riittävästi opetusta ja ohjausta koneiden ja laitteiden aiheuttamista vaaroista ja niiden välttämisestä. Työnantajan vastuulle kuuluvaa perehdytysvelvollisuutta ei voi korvata huomio-/varoitusmerkeillä eikä työntekijälle annettavalla ohjeella tunnistaa työpisteen vaaroja työtehtävien lomassa.

Tuomio on lainvoimainen.

Pirkanmaan käräjäoikeuden asia nro R 21/1909.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sari-Anne Salminen, 0295 018 682, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Närkontakter begränsas i Egentliga Finland som har återgått till samhällsspridningsfasen3.8.2021 19:12:27 EEST | Tiedote

Covid-19-smittorna ökar åter kraftigt i Egentliga Finland och landskapet är tillbaka i epidemins samhällsspridningsfas. Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har på basis av den regionala coronasamordningsgruppens bedömning fattat beslut om sammankomstbegränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster enligt 58 § och 58 d § i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet är i kraft i kommunernas områden i Egentliga Finland under perioden 4 - 31.8.2021.

Takaisin leviämisvaiheeseen siirtyneessä Varsinais-Suomessa rajoitetaan lähikontakteja3.8.2021 19:04:51 EEST | Tiedote

Koronavirustartunnat ovat uudelleen jyrkässä nousussa Varsinais-Suomessa ja maakunta on siirtynyt takaisin epidemian leviämisvaiheeseen. Alueen koronakoordinaatioryhmän arvioon perustuen Lounais-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen tartuntatautilain (TTL) pykälien 58 § ja 58 d mukaisista kokoontumisrajoituksista yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille. Päätös on voimassa Varsinais-Suomen kuntien alueella 4.-31.8.2021 välisenä aikana.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme