Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

UM: Pohjoismailta 350 miljoonan euron lisäpanostus ilmastotyöhön kehitysmaissa

Jaa

Suomi, Islanti, Norja, Ruotsi ja Tanska ovat päättäneet vahvistaa Pohjoismaiden kehitysrahastoa (Nordic Development Fund, NDF) 350 miljoonan euron lisäpääomalla. Suomen osuus kehitysrahastossa päätetystä pääomankorotuksesta on 58,1 miljoonaa euroa.

Rahasto edistää ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista erityisesti vähiten kehittyneissä ja hauraissa maissa. 

Pohjoismaiden kehitysrahaston toiminnan painopisteenä on Afrikka. Rahaston rahoituksesta vuosina 2021–2025 vähintään 60 prosenttia tulee kohdistumaan Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan. Vähintään puolet rahoituksesta vuosina 2021-2025 suuntautuu ilmastonmuutokseen sopeutumista edistäviin hankkeisiin.

Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen on tärkeä läpileikkaava teema Pohjoismaiden kehitysrahaston toiminnassa.

”Olen ylpeä, että Suomi on ollut ajamassa Pohjoismaiden kehitysrahaston pääomankorotusta. Pidän tätä tärkeänä virstanpylväänä pohjoismaisessa yhteistyössä. Pääomankorotus on myös osoitus siitä, että Pohjoismaiden lanseeraama Build Back Better and Greener -ajattelu muuttuu teoiksi. Yhdessä meidän on mahdollista vähentää köyhyyttä ja taistella ilmastonmuutosta vastaan. NDF:n toiminnassa olennaista on myös naisten aseman edistäminen köyhissä maissa”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Pääomankorotukselle on nyt erityisen suuri tarve, sillä koronapandemia uhkaa suistaa 150 miljoonaa ihmistä äärimmäiseen köyhyyteen. Toisaalta pandemian jälkeen on mahdollisuus rakentaa ilmaston kannalta uusia ja kestävämpiä ratkaisuja.
Kehitysrahasto pyrkii kannustamaan mukaan muita - sekä julkisia että yksityisiä - rahoittajia innovatiivisiin ilmastohankkeisiin. NDF rahoittaa muun muassa tuuli- ja aurinkovoimahankkeita.

Ilmastonmuutos kasvattaa tulvariskejä, joten NDF on esimerkiksi rahoittanut Ruandan pääkaupungin Kigalin tulvajärjestelmien parantamista. Lisäksi se on parantanut rannikkoalueiden sopeutumiskykyä Länsi-Afrikassa. 

Pohjoismaiden kehitysrahasto perustettiin vuonna 1989 ja sen pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Rahastoa on edellisen kerran pääomitettu vuonna 2000.

Lisätietoja

  • Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, puh. 0295 350 528
  • Kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikön päällikkö Pekka Hirvonen, puh. 050 439 1326
  • Tarkastaja Johanna Pietikäinen, Kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikkö, puh. 040 480 6064

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Kanavakatu 3 C, PL 481
00023 Valtioneuvosto

0295 350 000http://um.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

MFA: Minister for Foreign Affairs Haavisto attends meeting of the OSCE Ministerial Council3.12.2020 08:53:51 EETPress release

Minister for Foreign Affairs Pekka Haavisto will attend the Ministerial Council of the Organization for Security and Co-operation in Europe on 3–4 December 2020. The Foreign Ministers of the OSCE participating States will participate in the meeting via video teleconferencing (VTC) under the leadership of Albania, which holds the current OSCE Chairmanship. The meeting aims to decide on appointments of senior OSCE officials and to confirm the Chairmanships for 2023 and 2024.

UM: Utrikesminister Haavisto deltar i OSSE:s ministerrådsmöte3.12.2020 08:52:48 EETTiedote

På torsdagen och fredagen den 3–4 december 2020 deltar utrikesminister Pekka Haavisto i OSSE:s ministerrådsmöte (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa). OSSE-ländernas ministrar deltar i diskussionen på distans under ledning av ordförandelandet Albanien. Vid mötet ska ministrarna godkänna utnämningar till de högsta posterna inom organisationen och fastställa ordförandeländerna för 2023 och 2024.

UM: Ulkoministeri Haavisto osallistuu Etyjin ministerikokoukseen3.12.2020 08:51:29 EETTiedote

Ulkoministeri Haavisto osallistuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) ministerineuvoston kokoukseen torstaina ja perjantaina 3.-4.12.2020. Etyj-maiden ministerit osallistuvat keskusteluun etäyhteydellä vuoden 2020 puheenjohtajavaltio Albanian johdolla. Kokouksessa on tarkoitus hyväksyä nimitykset Etyjin korkeimpiin johtotehtäviin sekä vahvistaa vuosien 2023 ja 2024 Etyjin puheenjohtajamaat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme