Sitra

Underligt, överraskande, även chockerande – grattis, du har kanske mött en svag signal!

Dela

Vid årsskiftet gör vi ofta framtidslöften: jag ska börja gå på gym eller läsa mera. Men vad om vi istället för tomma löften fokusera oss på svaga signaler?

Foto: Topias Dean, Sitra
Foto: Topias Dean, Sitra

Svaga signaler är förstadier till förändringar som kan bli betydande i framtiden. De är överraskande, ibland även chockerande utvecklingar som inte är uppenbara men möjliga. Det är viktigt för oss alla att observera svaga signaler för att vi ska kunna föreställa oss olika alternativa framtider, utmana antaganden som vi gjort om framtiden samt handla för en önskad framtid.

När man har flera framtidsscenarier i bakfickan stöter man på färre överraskningar och det blir lättare att förbereda sig. Å andra sidan kan man i det breda spektret av framtidsscenarier hitta önskvärda scenarier som man inte har tänkt på tidigare, betonar Sitras ledande expert på förutsägelse, Mikko Dufva.

Under 2018 har Sitra samlat in hundratals svaga signaler genom att följa med media, workshoppar, bloggar och twitterkonton med förutsägelse och genom att samla in tidigare signaler. Efter att signalerna samlats in har de kategoriserats och tolkats. Utifrån arbetet publicerar Sitra 10.1 utredningen Heikot signaalit tulevaisuuden avartajina, som ställer sex frågor om framtiden: 1) vad är en människa, 2) vem bestämmer i framtiden och hur, 3) vad funderar kommande generationer om nutiden, 4) hur gör vi saker i framtiden, 5) hur kan teknologi användas fel och 6) borde världen vara ett planeringsprojekt?

Signalerna och tolkningarna på dessa som har valts till denna utredning är en samling olika intressanta fenomen som möjligtvis är på väg upp. De är inte en heltäckande beskrivning utan snarare en samling som vi uppmanar alla att komplettera. Signalerna är heller inte framtidsprognoser eller ställningstaganden på en önskad framtid utan syftet är att uppmuntra nya tankesätt om framtiden, säger Sitras direktör för funktionerna förutsägelse och strategi, Paula Laine. 

Utredningen presenterar nio verktyg för att känna igen och utnyttja svaga signaler. Därtill hittas den utskrivbara affischen Tutkain på Sitras Svaga signaler-webbplats, som hjälper att tolka signaler och diskutera om dem med andra.

Svaga signaler är en del av Sitras framtidsaktörers verktygslåda. De kompletterar populära megatrender och visionsarbetet.

Svaga signaler är viktiga eftersomman man kan missa förändringar som håller på att hända om man endast stirrar sig blind på megatrender, summerar Dufva.

Ytterligare information:

Mikko Dufva, Heikot signaalit tulevaisuuden avartajina -utredningens skribent, Sitras ledande expert på förutsägelse.

mikko.dufva@sitra.fi

+358 (29) 4618 249

Paula Laine, förutsägelse och strategi, Sitra

paula.laine@sitra.fi

+358 (294) 618 487

Nyckelord

Bilder

Foto: Topias Dean, Sitra
Foto: Topias Dean, Sitra
Ladda ned bild
Mikko Dufva. Fotograf: Miikka Pirinen
Mikko Dufva. Fotograf: Miikka Pirinen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbar välfärd.

Följ Sitra

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sitra

Över 2 000 påverkare inom cirkulär ekonomi och tiotals utländska journalister kommer till Helsingfors29.5.2019 08:30:00 EESTTiedote

Det finländska toppforumet inom cirkulär ekonomi, World Circular Economy Forum (WCEF), samlar innovatörer inom världsekonomin från cirka hundra länder i Finlandia-huset den 3 till 5 juni. Sitra ordnar evenemanget i samarbete med bland andra Världsbanken, Europeiska investeringsbanken, EU-kommissionen och flera ministerier. WCEF2019 presenterar och skapar metoder för att bygga en ny, effektivare ekonomi som utgår från jordens bärkraft.

Yli 2000 kiertotalousvaikuttajaa ja kymmeniä ulkomaisia toimittajia saapuu Helsinkiin29.5.2019 08:30:00 EESTTiedote

Suomalainen kiertotalouden huippufoorumi World Circular Economy Forum (WCEF) kokoaa maailman talouden uudistajat noin sadasta maasta Finlandia-talolle 3.–5. kesäkuuta. Sitra järjestää tapahtuman yhteistyössä muun muassa Maailmanpankin, Euroopan investointipankin, Euroopan komission ja useiden ministeriöiden kanssa. WCEF2019 esittelee ja luo keinoja rakentaa uutta, tehokkaampaa taloutta, joka perustuu maapallon kantokykyyn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum