Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ungdomarna utför tio goda handlingar för Vasabornas väl

Dela

Den prisbelönta gemenskapsmetoden Gutsy Go, som förstärker ungdomars välmående, används i maj för första gången i Vasa. Med är alla 128 åttondeklassare i Borgaregatans skola, och som resultat erhålls tio effektfulla fredshandlingar utförda av ungdomar. De kommer också att videofilmas.

Gutsy Go Vasa bjuder in hela staden i en unik satsning, som förstärker vi-andan samt ungdomarnas delaktighet och problemlösningsförmåga.

I verksamhetsveckan Gutsy Go, som genomförs 23-30.5, deltar 128 åttondeklassister från Borgaregatans skola. Under några dagar kommer ungdomarna med idéer och åstadkommer lösningar på problem och behov i stadsbornas vardag. Dessa förstärker tilliten, vänskapen och freden.

Ungdomarna filmar de lösningar de genomför och editerar videor av dem, vilka visas vid skolans premiärkväll och på sociala medier som inspiration för hela staden.

Under tidigare år har ungdomar på andra orter t.ex. genomfört en dag då de skämt bort seniorer, skaffat rena kläder och bastubad för hemlösa genom donationer samt bett okända människor med på ett gemensamt kompisfoto.

Ungdomars delaktighet i fokus

Gutsy Go Vasa genomförs i samarbete med Vasa stads ungdomsservice och Gutsy Go ry.

Ungdomarnas team handleds av anställda vid ungdomsservicen, vilka fått Gutsy Go –tränarutbildning samt av lärare vid Borgaregatans skola. Stöd från lokala professionella vid genomförandet fås av ett team som består av Gutsy Go:s yrkesmänniskor inom pedagogik och media.

- Det är verkligen viktigt att ungdomarna får dela med sig av känslan av glädje och lycka via goda handlingar och får se den verkan deras egna goda handlingar har, beskriver ungdomssekreterare Mervi Ahola.

I Gutsy Go:s verksamhet har redan 4000 ungdomar medverkat

Gutsy Go är en gemenskapsinriktad träningsmetod som har vunnit Finlands största idétävling och statens pris för informationsspridning. I metoden förenas pedagogik, medier och fredsarbete. Målet för metoden är att stärka ungdomars delaktighet och förhindra polarisering genom att erbjuda ungdomarna en betydelsefull erfarenhet av att påverka och samarbeta.

Ungdomarnas Gutsy Go –videor lyfter upp ungdomarnas samhälleliga potential och gör den synlig i medierna. Med i verksamheten har 4000 ungdomar redan varit på olika håll i Finland och Estland och över 400 lösningar har ungdomarna åstadkommit.

- Under den här tiden med dystra nyheter behövs också berättelser av ett annat slag, som ger hopp, och som påminner oss om människors förmåga att lösa problem tillsammans och om den potential som finns i de unga. Varje handling som ökar den positiva interaktionen är en fredshandling. Jag kan knappt vänta tills jag får se hurdana handlingar ungdomarna i Vasa utvecklar, säger Gutsy Go:s verksamhetsledare Veera Ikonen.

Gutsy Go i de sociala medierna:

Kontakter

ungdomssekreterare Mervi Ahola, Vasa stad, tfn 040 7677670, mervi.ahola@vaasa.fi

verksamhetsledare Veera Ikonen, Gutsy Go ry, tfn 040 708 0701, veera.ikonen@gutsygo.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Personalrapporten 2021: satsningar på välbefinnandet och stödet för kompetensutveckling22.6.2022 15:20:33 EEST | Tiedote

Vasa stads personalrapport för 2021 har publicerats. Det skedde en stor omorganisering inom staden under 2021 då social- och hälsoservicen överfördes till välfärdsområdet. Coronaviruspandemin var fortfarande över oss och även rekommendationen om distansarbete fortsatte att gälla, vilket förde med sig utmaningar för verksamheten och påverkade gemenskapsandan men ökade också välbefinnandet och flexibiliteten i arbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum