Urheiluseurassa harrastaminen ei paranna nuorten ruokailutottumuksia

”Yleinen käsitys on, että seuratoimintaan osallistuminen olisi yhteydessä parempiin ruokailutottumuksiin. Tutkimustulokset aiheesta ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia. Lisäksi monissa tutkimuksissa ei ole vakioitu liikunnan määrää eli ei ole tarkasteltu seuraan kuulumisen itsenäistä vaikutusta”, kertoo tutkija ja ravitsemusterapeutti Laura Heikkilä ODL Liikuntaklinikalta. Tutkimus on osa Heikkilän Oulun yliopistoon tekemää väitöskirjatyötä.
Tutkimukseen osallistui yli 1900 suomalaista 14–16-vuotiasta nuorta eri puolilta maata. Urheiluseuratoimintaan osallistuvat nuoret tavoitettiin seurojen kautta. Tutkimukseen kutsuttiin nuoria kymmenestä Suomen suosituimmasta urheilulajista, joita ovat jalkapallo, jääkiekko, koripallo, luistelu, maastohiihto, salibandy, suunnistus, uinti, voimistelu ja yleisurheilu. Vertailuaineisto muodostui yläkoulujen yhdeksännen luokan oppilaista.
Nuorilta kysyttiin, kuinka paljon he liikkuvat koulutuntien ulkopuolella niin, että hengästyvät ja hikoilevat. Kyselyn perusteella nuoret jaettiin kahteen ryhmään, vähintään neljä tuntia tai alle neljä tuntia viikossa vapaa-ajallaan liikkuviin. Tiedot nuorten ruokailutottumuksista kerättiin kyselyllä.
”Vaikka urheiluseuratoimintaan osallistuvat nuoret söivät terveellisemmin, heistä vain kolmasosa käytti kasviksia ja neljäsosa hedelmiä päivittäin”, Heikkilä kertoo. Makeisten ja sokeroitujen virvoitusjuomien käytössä ei havaittu eroa seuratoimintaan kuulumisen eikä myöskään liikunnan määrän suhteen. Pikaruoan ja perunalastujen käyttöä liikunta näytti sen sijaan vähentävän.
Nuorten ruokailutottumuksissa on tutkijan mukaan vielä parannettavaa. ”Tarvitaan valtakunnallisia, nuorten hyvää ravitsemusta edistäviä toimia, joissa huomioidaan koko perhe. Tässä urheiluseurat voisivat olla yksi hyvä väylä, sillä ne tavoittavat jopa puolet suomalaisista nuorista”, Heikkilä sanoo.
Nyt julkaistu tutkimus on osa laajempaa Terveyttä edistävä liikuntaseura -monikeskustutkimusta, joka selvittää suomalaisten nuorten urheiluharrastamista, terveystottumuksia ja terveydentilaa nuoruudesta varhaisaikuisuuteen.
Tutkimuksen kohteena on myös lasten ja nuorten urheiluseurojen terveyden edistämistoiminta ja se, miten urheiluseurojen kautta voitaisiin vaikuttaa nuorten terveystottumuksiin. ”Koska urheiluseuratoimintaa ylläpidetään pitkälti vapaaehtoisvoimin, on myös ravitsemusohjauksen määrä ja laatu paljon seuratoimijoista kiinni”, Heikkilä huomauttaa.
Monikeskustutkimus toteutetaan Jyväskylän yliopiston, UKK-instituutin, ODL Liikuntaklinikan ja viiden muun kansallisen liikuntalääketieteen keskuksen yhteistyönä.
Nyt julkaistua tutkimusta rahoittivat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Suomen Kulttuurirahasto.
Tutkimusartikkeli: Heikkilä L, Korpelainen R, Aira T, Alanko L, Heinonen OJ, Kokko S, Kujala U, Parkkari J, Savonen K, Valtonen M, Vasankari T, Villberg J, Vanhala M. The associations between adolescents’ sports club participation and dietary habits. Transl Sports Med 2021;00:1–11. https://doi.org/10.1002/tsm2.249
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Heikkilä, tutkija, ravitsemusterapeutti
ODL Liikuntaklinikka ja Oulun yliopisto
laura.heikkila@odl.fi
puh. 050 3413150
Meri RovaViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Pysyviä ympäristömyrkkyjä kertyy kudoksiin jo sikiöaikana25.11.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Pysyvät orgaaniset ympäristömyrkyt eli POP-yhdisteet alkavat kertyä nisäkkäiden kudoksiin jo sikiöaikana, selviää Oulun yliopiston uudesta tutkimuksesta. Eläinmallilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että jopa puhtaassa luomutuotannossa eläneiden lampaiden kudoksiin oli kertynyt ympäristömyrkkyjä ja että samat aineet siirtyivät huomattavissa määrin myös kehittyvien sikiöiden rasvakudokseen.
”Vedyn tuotantomenetelmien kehittäminen vahvistaa energiavarmuutta” – eurooppalainen vetytutkimuksen palkinto Filipp Temeroville24.11.2025 18:30:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijatohtori Filipp Temerov on palkittu vuoden 2025 Nuori vetytutkija -palkinnolla (Young Hydrogen Scientist Award), jonka myöntää Hydrogen Europe Research hänen merkittävistä ansioistaan kestävien vedyn tuotantoteknologioiden edistämisessä.
Ostaisitko käytetyn puhelimen? Kierrätetty elektroniikka on vaikea pala vastuullisellekin kuluttajalle24.11.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Käytetyt puhelimet ja tietokoneet houkuttelevat kuluttajia järkevänä ja vihreänä vaihtoehtona, mutta kestävän kuluttamisen ja epäluottamuksen välillä on ristiriita. Tutkijan mukaan kuluttaja joutuu tasapainoilemaan eettisesti oikean ja käytännössä turvallisen valinnan välillä.
Liito-oravan koko perimä kartoitettu ensimmäistä kertaa – tehostaa suojelua20.11.2025 13:15:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijat ovat ensimmäistä kertaa kartoittaneet liito-oravan koko genomin. Vertailugenomin kartoitus tarjoaa tärkeän pohjan tuleville tutkimuksille.
Puettava terveysteknologia tuo tutkimukset lähemmäs ihmistä20.11.2025 06:56:00 EET | Tiedote
Oulun yliopistossa tutkitaan uusia tapoja hyödyntää mikroaaltotekniikkaa terveyden tilan seurannassa ja arvioinnissa. Realistisilla malleilla tehtyjen kokeiden tulokset ovat lupaavia. Rintasyövän havaitsevat liivit, veritulpan tunnistavat säärystimet ja sädehoidon vaikutusta seuraava kypärä ovat esimakua siitä, millaista tulevaisuuden terveydenhuolto voi olla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
