Sitra

”USA:n sekasorron ei tarvitse olla Suomen tie” – Kunnat kokeilevat robottia osallisuuden ja demokratian tukena

Jaa

Edelläkävijäkunnat eri puolita Suomea kokeilevat syksyn ja talven aikana, toimivatko robottipuhelut ja tekoälyanalyysi kuntalaisten kuulemisen ja kunnan kehittämisen tukena.

Kuva: Topias Dean/Sitra
Kuva: Topias Dean/Sitra

Joukko suomalaisia kuntia kokeilee marraskuusta alkaen robottipuheluja yhtenä työkaluna kuntalaisten äänen vahvistamiseen kuntien kehittämisessä ja päätöksenteossa. Sitran käynnistämän Robottipuhelukokeilut kunnissa -hankekokonaisuuden seuraavan vaiheen tavoitteena on koota mahdollisimman monipuolisesti tietoa kuntalaisten näkemyksistä – myös niiltä, jotka eivät yleensä osallistu kuntademokratiaan.

”Tässä käännetään ajatus demokratiasta ja osallisuudesta niin päin, että kunta on aktiivinen osapuoli, joka menee sinne, missä ihmiset ovat ja selvittää heidän ajatuksiaan ja toiveitaan. Robottipuhelut voivat olla yksi keino monipuolistaa osallistumisen tapoja ja luoda muutaman vuoden välein tapahtuvaa äänestämistä ketterämpiä keinoja saada oma näkemys esille”, Sitran asiantuntija Joonas Leppänen sanoo.

Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä sanoo, että demokratian nykytilaan ja uudistamiseen liittyviä kysymyksiä pohditaan juuri nyt ympäri maailmaa.

”Monien analyysien mukaan osattomuuden ja näköalattomuuden tuntemukset ovat osaltaan esimerkiksi Yhdysvaltojen poliittisen käymistilan ja kahtiajaon taustalla. Suomessa meillä on se etu, että tulemme hieman perässä suuren maailman virtauksia ja pystymme ennakoimaan niitä. USA:n poliittisen sekasorron ei tarvitse olla Suomen tie, mutta sen välttäminen vaatii aktiivisia toimia kansanvallan kehittämiseksi ja rohkeutta kokeilla uusia toimintatapoja”, Kivelä sanoo.

Robottipuheluita kokeiltiin jo keväällä osana poikkeusolojen koronaviestintää Kuhmoisissa, Riihimäellä ja Loviisassa. Tulokset ja palaute näistä soittokierroksista olivat myönteisiä. Sitra on hankekokonaisuuden käynnistäjä, koordinoida ja rahoittaja.

Kuhmoinen, Riihimäki, Ii sekä Suonenjoki kumppaneineen edelläkävijöinä

Hankekokonaisuuden seuraavassa vaiheessa ovat mukana Kuhmoinen, Ii ja Riihimäki sekä Suonenjoki yhteistyössä Keiteleen, Pielaveden, Rautalammin, Tervon ja Vesannon kanssa. Puheluissa kuntalainen voi antaa haluamansa pituisen vastauksen robotin esittämään kysymykseen. Puheluiden sisältö käsitellään nimettömästi eikä vastauksia ole mahdollista yhdistää tiettyihin vastaajiin. Puheluilla kerättävän aineiston käsittelyssä ja analyysissa puolestaan kokeillaan erillistä tekoälyratkaisua.

Kuhmoisten kunnanjohtaja Anne Heusala sanoo, että kunnissa haasteena on, että yhä pienempi osuus väestöstä osallistuu päätöksentekoon. Robottipuheluilla pyritään mahdollistamaan kaikkien kuuleminen.

”Kuhmoisten kunta on luomassa osallisuusohjelmaa, jonka kautta kuntalaiset pääsevät vahvemmin vaikuttamaan kunnan toimintaan ja sen kehittämiseen. Laajempi osallistuminen ja kuntalaisten mahdollisuus määrittää omat tarpeensa ja halunsa tuottaa kunnalle tilannekuvan, joka vahvistaa kunnan kykyä strategiseen päätöksentekoon samanaikaisesti kuin se varmistaa kuntalaisten osallisuuden”, Heusala sanoo.

"SavoGrown alueen kunnissa on vahva elinvoiman kehittämisvire. Kuntalaiset halutaan ottaa mukaan kuntien kehittämistoimenpiteiden suunnitteluun, ja päätöksentekoon halutaan lisää avoimuutta. Aineistosta keskeisimmiksi kehittämisen kohteiksi nousseita teemoja kunta voi halutessaan vielä syventää kuntakohtaisesti yksilöidyllä toisella soittokierroksella”, sanoo puolestaan Suonenjoen ja kumppanikuntien kokeilua koordinoivan SavoGrown elinvoimapäällikkö Sanna Kauvosaari.

Iin kunnassa on viime vuosina panostettu ilmastotyöhön ja yksi keskeisiä osa-alueita on ollut kuntalaisten osallistaminen osaksi ilmastotyötä. Kunnanjohtaja Ari Alatossavan mielestä digitalisaation mahdollisuuksia on toistaiseksi hyödynnetty melko vähän demokratian kehittämisessä.

”Iin kunta on yhdessä neljän muun kunnan kanssa käynnistämässä hanketta, jonka tavoitteena on löytää kuntien arkipäivään sellaisia digitalisaatiota ja osallisuutta hyödyntäviä tapoja, jotka ovat tietyin väliajoin toistuvia ja hankkeen jälkeen kaikkien Suomen kuntien omaksuttavissa. Parempi kokonaisymmärrys kuntalaisten arjesta antaa pohjaa kunnan palveluprosessien uudistamiseen ja niiden laadun ja vaikuttavuuden parantamiseen. Robottipuhelukokeilu sopii tähän kokonaisuuteen erittäin hyvin”, Alatossava sanoo.

Riihimäki puolestaan haluaa toimia edelläkävijänä kuntien digitalisaation alueella ja kehittää RakasRiksu kärkihankkeessaan kuntalaisten osallistamista ja yhteisöllisyyttä mukaan kaupungin kehittämiseen mm. osallistavan budjetoinnin avulla.

”Tekoälyn hyödyntäminen myös kuntien toiminnassa tulee olemaan arkipäivää ennen pitkää ja Riihimäki haluaa olla tässäkin edelläkävijänä”, vt kaupunginjohtaja Mika Herpiö toteaa.

Robottipuhelukokeilut kunnissa -hankekokonaisuus on osa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jonka yksi keskeinen tavoite on kehittää uudenlaisia osallisuuden tapoja sekä parantaa suomalaisen päätöksentekojärjestelmän uudistumiskykyä.

Lisätiedot:


Robottipuhelukokeilut-hankekokonaisuus:
Joonas Leppänen, asiantuntija, Kansanvallan peruskorjaus, Sitra, joonas.leppanen@sitra.fi, puh. 040 767 1228

Kansanvallan peruskorjaus -projekti:
Antti Kivelä, johtaja, Uudistumiskyky, Sitra, antti.kivela@sitra.fi, puh. 040 482 7435

Anne Heusala
, kunnanjohtaja, Kuhmoinen, anne.heusala@kuhmoinen.fi, puh. 040 718 5959
Ari Alatossava, kunnanjohtaja, Ii, ari.alatossava@ii.fi, puh. 040 567 6700
Sanna Kauvosaari, elinvoimapäällikkö, SavoGrow, sanna.kauvosaari@savogrow.fi, puh. 020 746 4670
Mika Herpiö, vt. kaupunginjohtaja, Riihimäki, mika.herpio@riihimaki.fi, puh. 040 500 3345

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Topias Dean/Sitra
Kuva: Topias Dean/Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

New report: EU needs to prioritise domestic biomass for materials and chemicals – bioenergy reserved for “highly specialised niches”29.6.2021 02:00:00 EEST | Press release

The transition to net-zero emissions could more than double the EU’s demand for biomass, far exceeding sustainable supply. An urgent course correction is, therefore, needed to ensure that most future biomass is reserved for use in high value materials and chemicals. Using biomass for energy (bioenergy) should be restricted to certain specialist niches – including in industrial heat and aviation, according to a new study by Material Economics and its partners.

Ny studie: Efterfrågan på biomassa kommer att öka betydligt i EU, de framtida användningsområdena ska övervägas omsorgsfullt29.6.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Efterfrågan på bioråvaror kan till och med öka till det dubbla från dagens nivå i EU, då medlemsstaterna strävar efter att nå klimatneutralitet. Enligt en färsk studie borde de begränsade biomassaresurserna i fortsättningen huvudsakligen styras till tillverkning av material, massa och andra fibrer samt kemikalier – i stället för exempelvis till elproduktion.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme